Το σχέδιο του WhatsApp να «σκοτώσει» τα fake news
- 22/07/2018, 17:00
- SHARE
Η εταιρεία άρχισε να βλέπει διαφορετικά ορισμένες λειτουργίες της μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις.
Πριν από μερικά χρόνια, η WhatsApp άρχισε να επιτρέπει στους χρήστες να προωθούν μηνύματα σε πολλαπλές ομάδες ταυτόχρονα. Τώρα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με την εξάπλωση της παραπληροφόρησης, η επιχείρηση που ανήκει στο Facebook θέτει νέα όρια στη λειτουργία αυτή.
Η WhatsApp αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στην Ινδία αυτή τη στιγμή, με ανθρώπους οι οποίοι χρησιμοποιούν την υπηρεσία για να διαδίδουν φήμες για φημολογούμενους απαγωγείς παιδιών. Αυτή η τάση έχει οδηγήσει σε πληθώρα επιθέσεων από τον όχλο και η ινδική κυβέρνηση προειδοποίησε τη WhatsApp την Πέμπτη ότι ίσως υποβάλλει αγωγή κατά της εταιρείας αν αυτή δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα των fake news.
Την ίδια μέρα, η WhatsApp δήλωσε σε ανάρτηση ιστολογίου ότι «πρόκειται να ξεκινήσει δοκιμαστικά τον περιορισμό της προώθησης μηνυμάτων που θα ισχύει για όλους όσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα WhatsApp». Σύμφωνα με το TechCrunch, αυτό θα περιορίσει την προώθηση σε όχι περισσότερες από 20 ομάδες ταυτόχρονα.
Στην Ινδία, ωστόσο, θα εφαρμοστεί ένα αυστηρότερο όριο – τα μηνύματα θα μπορούν να προωθούνται μόνο σε πέντε συνομιλίες ταυτόχρονα, στα πλαίσια της δοκιμής. Επιπλέον, οι χρήστες της WhatsApp στη χώρα δεν θα βλέπουν πλέον το κουμπί γρήγορης προώθησης δίπλα στα μηνύματα.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς η Ινδία είναι η μεγαλύτερη αγορά της WhatsApp με 200 εκατομμύρια χρήστες – το σύνολο χρηστών της υπηρεσίας είναι 1,5 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες μηνιαίως.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλλαγές – τις οποίες θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε – θα βοηθήσουν ώστε η WhatsApp να παραμείνει αυτό που σχεδιάστηκε να είναι: μια ιδιωτική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων», ανέφερε η WhatsApp στην ανάρτηση ιστολογίου της.
Η WhatsApp προσέθεσε μια άλλη λειτουργία νωρίτερα τον Ιούλιο, η οποία έχει επίσης ως στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος των fake news. Συγκεκριμένα, εισήγαγε μια νέα ετικέτα στα μηνύματα κειμένου και μέσων η οποία εμφανίζεται όταν το μήνυμα δεν είναι πρωτότυπο και έχει προωθηθεί στον αποστολέα του.
Πηγή: fortune.com