To StartSmart Greece είναι συνώνυμο της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας
- 20/10/2015, 14:00
- SHARE
«H οικονομική κρίση δημιουργεί προβλήματα, αλλά δημιουργεί και μεγάλες ευκαιρίες» δηλώνει ο πρόεδρος του MITEF Greece.
Επίκεντρο του ελληνικού startup οικοσυστήματος αποτελεί και εφέτος το ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece, το οποίο διοργανώνεται από το MIT Enterprise Forum Greece, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015, στο American College of Greece.
Στόχος του συνεδρίου είναι να κινητοποιήσει, να διασυνδέσει, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει την ελληνική τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα, συμβάλλοντας ενεργά στην περαιτέρω ανάπτυξή της.
Με αφορμή την πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Αθήνα, ο πρόεδρος του MITEF Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το StartSmart Greece σχεδιάστηκε, για να προσελκύσει νέους επιχειρηματίες, επενδυτές, ερευνητές και φοιτητές, που κινούνται στο χώρο της τεχνολογίας. «Οι συμμετέχοντες θα εμπνευστούν και θα μάθουν, ακούγοντας τις επιχειρηματικές εμπειρίες των ομιλητών, μα πάνω από όλα θα δικτυωθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι η ανάπτυξη εξωστρεφών τεχνολογικών εταιρειών, βασισμένων στο υψηλό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, μπορεί να αλλάξει θεαματικά τα πράγματα στην ελληνική οικονομία.
Όπως τονίζει, η οικονομική κρίση δημιουργεί προβλήματα, αλλά, «όσο κοινότυπο και αν ακούγεται, δημιουργεί και μεγάλες ευκαιρίες».
Το MIT Enterprise Forum Greece διανύει το δεύτερο χρόνο παρουσίας του στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας;
Το MITEF Greece παρουσιάστηκε επίσημα το Σεπτέμβριο του 2013 στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης, με τίτλο “Making Greece a Tech Hub by 2021”, ο οποίος περιγράφει το στόχο μας. Η υλοποίησή του, όμως, απαιτεί ενδιάμεσα βήματα, μεταξύ των οποίων, τα σημαντικότερα είναι (i) να προσελκύσουμε στην επιχειρηματική κοινότητα άτομα, που, μέχρι σήμερα, παραμένουν “απομονωμένα” στο χώρο της έρευνας, (ii) να βοηθήσουμε νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις απαραίτητες ικανότητες, (iii) να μιλήσουμε στο διεθνές κοινό για το δυναμικό που υπάρχει στη χώρα μας και (iv) να πείσουμε ανθρώπους από αυτό το διεθνές κοινό να έρθουν, για να επενδύσουν στο ελληνικό δυναμικό. Το δίκτυο του MITEF Global μας παρέχει όλα τα εφόδια και την τεχνογνωσία. Αυτό που χρειάζεται είναι επιμονή, υπομονή και συνεργασίες.
Στις 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece. Σε ποιους απευθύνεται και τι θα αποκομίσει κάποιος από τη συμμετοχή του στο συνέδριο; Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα, παρατηρείται ενδιαφέρον από νέους startuppers;
Το StartSmart Greece σχεδιάστηκε, για να προσελκύσει νέους επιχειρηματίες, επενδυτές, ερευνητές και φοιτητές, που κινούνται στο χώρο της τεχνολογίας. Οι συμμετέχοντες θα εμπνευστούν και θα μάθουν, ακούγοντας τις επιχειρηματικές εμπειρίες των ομιλητών, μα πάνω από όλα θα δικτυωθούν. Μέσα από αυτή τη συναναστροφή, οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν καλύτερα ότι δεν είναι μόνοι τους και θα βρουν τη δύναμη να προχωρήσουν στο επόμενο δικό τους βήμα.
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον αυξάνεται γοργά και αφορά μεγαλύτερο εύρος ηλικιών. Αυτό που έχει σημασία είναι κάποιος να επιλέγει το δρόμο της επιχειρηματικότητας, έχοντας κατανοήσει που “μπλέκει” και όχι επειδή είναι cool. Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον θα αυξηθεί, καθώς θα αρχίσουν να φαίνονται τα καλά αποτελέσματα.
Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση αποτελεί τροχοπέδη για έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα;
Προφανώς, η οικονομική κρίση δημιουργεί προβλήματα, αλλά, όσο κοινότυπο και αν ακούγεται, δημιουργεί και μεγάλες ευκαιρίες. Η κρίση αυξάνει την αβεβαιότητα, αλλά τελικά η αβεβαιότητα είναι το φυσικό περιβάλλον της επιχειρηματικότητας. Η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναγκάζει τους νέους ανθρώπους να κοιτούν τη διεθνή αγορά και η ψηφιακή τεχνολογία έχει ρίξει πολλά από τα εμπόδια που παλαιότερα θα τον καθιστούσαν απομονωμένο από το διεθνές γίγνεσθαι, δέσμιο της κακής του μοίρας.
Ας δούμε το εξής παράδειγμα. Πριν χρόνια υπήρχαν πολλές μικρές εταιρείες πληροφορικής που έφτιαχναν λογισμικό για το λογιστήριο, την αποθήκη και, γενικότερα, τη διαχείριση άλλων μικρών ελληνικών επιχειρήσεων. Καμία δεν πήγε ιδιαίτερα μακριά. Στις αρχές του 2012, οι ιδρυτές της Workable επέστρεψαν στην Ελλάδα, για να ξεκινήσουν την εταιρεία, με σκοπό να δημιουργήσουν λογισμικό για μικρές επιχειρήσεις της διεθνούς αγοράς.
Πριν λίγες ημέρες, “σήκωσαν” 27 εκατομμύρια δολάρια. Οι εταιρείες που πέρασαν μέσα από τον περσινό διαγωνισμό μας πάνε πολύ καλά και σύντομα θα υπάρχουν και από εκεί ενδιαφέροντα νέα. Όλες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν εταιρείες που δημιουργήθηκαν τα δύο τρία τελευταία χρόνια, μέσα στην κρίση. Η σημερινή κρίση είναι μια μεγάλη ευκαιρία ενηλικίωσης για το χώρο της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικότητας. Ελπίζω ότι δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη.
Με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει το MIT Enterprise Forum Greece έναν νέο άνθρωπο που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση; Το MIT Enterprise Forum Greece βοηθάει στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων;
Για να δημιουργήσει κάποιος μια δική του επιχείρηση, θα πρέπει να κάνει κάποια βήματα. Τα σημαντικότερα είναι τα εξής. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να βρει ένα πρόβλημα που αφορά αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων και μια αρκετά καλή λύση, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, για να την αποκτήσουν. Θα πρέπει να φτιάξει ένα σχέδιο για το πως θα πετύχει το στόχο του. Θα πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα με τις αναγκαίες ικανότητες, για να υλοποιήσει και να προωθήσει αυτή τη λύση. Θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο της λύσης του. Και τελικά θα πρέπει να βρει τους απαιτούμενους πόρους, κυρίως οικονομικούς, για να βάλει το σχέδιο του σε δράση.
Το MITEF Greece με διάφορους τρόπους συμβάλλει σε όλα αυτά τα βήματα. Οι ομιλίες του κύκλου “Technologies That Matter” παρουσιάζουν θέματα που απασχολούν την παγκόσμια αγορά. Στο φετινό StartSmart θα έχουμε σημαντικούς ομιλητές, όπως ο Steve Papa και η Chris Shipley, που θα μοιραστούν τις σημαντικότατες εμπειρίες και γνώσεις τους. Ο διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition που θα ξεκινήσει για δεύτερη χρονιά δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες, να ακούσουν συμβουλές από ένα μεγάλο δίκτυο μεντόρων και να δικτυωθούν σε ένα σχετικά “προστατευόμενο” περιβάλλον, πριν βγουν στη διεθνή αγορά.
Όλες αυτές οι δράσεις βοηθούν μια ομάδα ανθρώπων να ξεκινήσει, να προχωρήσει και, τελικά, να φτάσει πιο κοντά στη χρηματοδότηση της προσπάθειάς της, η οποία αποτελεί το ξεκίνημα του επόμενου και πιο δύσκολου κύκλου στη ζωή μιας startup. Το ίδιο το MITEF Greece δεν παρέχει χρηματοδότηση, αλλά η συμμετοχή μιας ομάδας στις δράσεις του, κυρίως στο διαγωνισμό των startups, εκτός από ουσιαστικές γνώσεις και δικτύωση, προσφέρει μια σφραγίδα ποιότητας ικανή να ανοίξει πόρτες χρηματοδότησης.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί νέοι επιστήμονες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, σημαντική εξειδίκευση και προσόντα, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να μείνει και να υλοποιήσει τις επιχειρηματικές του ιδέες στην Ελλάδα;
Πάντοτε υπήρχαν νέοι επιστήμονες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, σημαντική εξειδίκευση και προσόντα, που έφευγαν από τη χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η ελληνική τεχνολογική διασπορά και είναι σημαντικότατοι στην “μεταμόρφωση” της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Είναι μέρος ενός πολύ σημαντικού διεθνούς δικτύου που “εκπροσωπεί” και ενώνει την Ελλάδα στην παγκόσμια κοινότητα.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Αρκετοί από αυτούς που επιστρέφουν δημιουργούν εταιρείες. Καταλαβαίνουν ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας δυναμικής νεοφυούς επιχείρησης στο διεθνή και υπερβολικά ανταγωνιστικό χώρο της τεχνολογίας, το μικρότερο πρόβλημά τους είναι το νομικό πλαίσιο και η γραφειοκρατία. Προφανώς, προτιμούν ένα σταθερότερο και φιλικότερο νομικό και φορολογικό περιβάλλον και μακάρι η Ελληνική Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα.
Όμως, η έλλειψη αυτή δεν θα τους σταματήσει, εφόσον εκτιμήσουν ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα, όπως το πολύ καλύτερο φυσικό περιβάλλον, το υψηλό ανθρώπινο δυναμικό και άλλα. Το που θα ιδρυθεί η νομική οντότητα είναι μια λεπτομέρεια και αντιμετωπίζεται εύκολα. Δείτε τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Το περιβάλλον στο οποίο κινούνται είναι διεθνές, η βάση τους είναι στην Ελλάδα. Τα ίδια νομικά και φορολογικά εργαλεία είναι διαθέσιμα και στις εταιρείες τεχνολογίας που θα διαλέξουν την Ελλάδα ως χώρο κατοικίας και την παγκόσμια αγορά ως χώρο δράσης.
Θεωρείτε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας;
Πιστεύω ότι η ανάπτυξη εξωστρεφών τεχνολογικών εταιρειών, βασισμένων στο υψηλό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, μπορεί να αλλάξει θεαματικά τα πράγματα στην ελληνική οικονομία. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβεί μέσα σε μια νύχτα. Απαιτείται υπομονή και επιμονή. Η ανάπτυξη της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικότητας μπορεί να περνά μέσα από το χαμηλό κόστος του εγχώριου δυναμικού, αλλά δεν θα μείνει εκεί.
Σε αντίθεση με άλλους τομείς ακόμα και τον τουρισμό, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν είναι το κόστος παροχής των υπηρεσιών, αλλά τα μυαλά των εμπλεκομένων ανθρώπων που παράγουν δημιουργικές και αποτελεσματικές λύσεις. Τα μυαλά αυτά στο δρόμο μπορεί να “ακριβαίνουν”, αλλά ταυτόχρονα γίνονται και πιο αποτελεσματικά, πιο δημιουργικά. Αυτή τη στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, η τεχνολογία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οικονομικής ανάπτυξης.
Ποια είναι τα εφόδια που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να ξεκινήσει με επιτυχία την υλοποίηση της επιχειρηματικής του ιδέας;
Η επιχειρηματικότητα είναι μια απαιτητική τέχνη που τη μαθαίνεις, εφόσον έχεις επιμονή, υπομονή και πίστη σε αυτό που κάνεις. Και όπως γίνεται με τις περισσότερες τέχνες, τη μαθαίνεις στην πράξη, κατά προτίμηση δίπλα σε έναν μέντορα, μέσα από την παρατήρηση και τα λάθη σου. Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία και online resources που μπορεί να μελετήσει κανείς, για να προετοιμαστεί και να μάθει από τα λάθη ή τις επιτυχίες άλλων.
Όμως, το πρώτο βήμα είναι το σημαντικότερο από όλα. Αυτό χρειάζεται κουράγιο και λίγη τρέλα, για να το κάνεις. Τότε χρειάζεται κανείς να θυμάται τους πρώτους στοίχους από την Ιθάκη του Καβάφη “Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις”.
Μπορείτε να μας πείτε κάποιες λεπτομέρειες για το διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition, που θα διεξαχθεί στη χώρα μας για δεύτερη χρονιά; Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι αιτήσεις και ποιο θα είναι το έπαθλο για τους νικητές; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό; Μπορείτε να μας αναφέρετε ποια χαρακτηριστικά ήταν εκείνα που έδωσαν τη νίκη στους περυσινούς διαγωνιζόμενους;
Οι λεπτομέρειες του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν επίσημα στο StartSmart. Γενικά, θα ακολουθηθεί το περσινό μοντέλο. Ο διαγωνισμός και φέτος θα αφορά ομάδες ή εταιρείες που κινούνται στο χώρο της ελληνικής τεχνολογικής επιχειρηματικότητας και έχουν στα χέρια τους ένα αρχικό πρωτότυπο του προϊόντος ή της υπηρεσίας που αναπτύσσουν. Το μεγάλο κέρδος από τη συμμετοχή μιας εταιρείας στο διαγωνισμό θα είναι οι πρακτικές γνώσεις που θα λάβουν τα στελέχη της, το δίκτυο που θα αναπτύξουν και η δημοσιότητα που θα λάβει το εγχείρημά τους. Θα υπάρχουν βεβαίως έπαθλα, χρηματικά και σε είδος, αλλά αυτά τελικά καταλήγουν να είναι λιγότερο σημαντικά.
Ο διαγωνισμός είναι μια προσομοίωση της αγοράς. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν σε ένα “προστατευμένο” περιβάλλον και καλούνται να πείσουν μια ομάδα ειδικών για την αξία της προσπάθειάς τους, ώστε να ανακηρυχθούν σε νικητές. Τα ίδια πράγματα θα κάνουν αργότερα, για να πείσουν επενδυτές να τους δώσουν χρήματα, στελέχη, για να μπουν στην εταιρεία και πελάτες, για να αγοράσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Οι νικήτριες ομάδες ήταν κατά βάση καλύτερες στη συνολική παρουσίασή τους. Όμως, όλοι οι συμμετέχοντες που εκμεταλλεύτηκαν ουσιαστικά τις ευκαιρίες που δόθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού βελτίωσαν πολύ τη συνολική τους παρουσία και απέκτησαν μοναδικές γνώσεις και γνωριμίες.
Ποιες ενέργειες σχεδιάζει το MIT Enterprise Forum Greece (MITEF Greece) για την ενίσχυση Ελλήνων startuppers, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέντορες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, επενδυτές και συνεργάτες, στις ΗΠΑ;
Όλες οι δράσεις του MITEF Greece στοχεύουν στα παραπάνω. Οι εταιρείες του διαγωνισμού αποκτούν γνώσεις και πρόσβαση σε ένα πολύτιμο δίκτυο μεντόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους βοηθούν τις εταιρείες να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το δίκτυό τους. Μια σημαντική δράση που ξεκίνησε πέρσι και θα επαναληφθεί φέτος είναι η συμμετοχή των finalists σε ένα bootcamp που γίνεται στις αρχές Ιουνίου στο campus του MIT. Πρόκειται για ένα πρακτικό εργαστήριο που έχει πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες.
Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει ένα γκρουπ ανθρώπων που το ονομάζουμε Greek Tech Diaspora. Πρόκειται για άτομα που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στις ΗΠΑ, πιστεύουν στο ελληνικό δυναμικό, αγαπούν την τεχνολογία και ενδιαφέρονται να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι τρεις νικητές του περσινού διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εταιρείες τους σε μια εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο MIT Media Lab και θα συμμετέχουν μέλη αυτού του group. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που έχουμε ήδη υλοποιήσει και σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε στο μέλλον. Υπάρχουν πολλές ακόμα στα σχέδια, οι οποίες θα ανακοινωθούν, καθώς θα είμαστε κοντά στην υλοποίησή τους.
Στα άμεσα σχέδιά σας είναι η διοργάνωση ανάλογων συνεδρίων, εκδηλώσεων ή forum;
Το StartSmart είναι το ετήσιο συνέδριο του MITEF Greece. Φέτος, γίνεται στις 24 Οκτωβρίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επαναλαμβάνεται κάθε Οκτώβριο. Μέσα στους επόμενους μήνες, θα οργανωθούν δύο εκδηλώσεις της σειράς “Technologies That Matter”, αρκετά εργαστήρια και, βέβαια, ο δεύτερος κύκλος του διαγωνισμού που θα ξεκινήσει σύντομα. Καλούμε, όποιον ενδιαφέρεται για την τεχνολογία, να παρακολουθήσει το StartSmart, να γραφτεί στη λίστα επικοινωνίας του MITEF Greece και να παρακολουθεί τις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα, για να είναι διαρκώς ενήμερος.