Το ΣτΕ άνοιξε τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας Αλίμου

Το ΣτΕ άνοιξε τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας Αλίμου
Ιστιοπλοϊκά σκάφη και γιότ στη Μαρίνα Αλίμου, Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, όπου διοργανώνεται το 1o Φεστιβάλ Γιώτιγκ - Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού από τον ΣΙΤΕΣΑΠ 12 –16 Απριλίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Προχωρά πλέον ο σχεδιασμός για να αλλάξει πρόσωπο η μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας.

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναβάθμιση και επανοχωροθέτηση της μαρίνας του Αλίμου Αττικής, ενός από τους μεγαλύτερους λιμένες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής της ανατολικής Μεσογείου.

Συγκλεκριμένα, είχε κατατεθεί στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας Αλίμου, η οποία βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές του Σαρωνικού Κόλπου.

Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη της χώρας, προσφέροντας 1.100 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής διαφόρων μεγεθών, και η θαλάσσια ζώνη της έχει συνολική επιφάνεια περίπου 428 στρεμμάτων και περιλαμβάνει θαλάσσιο χώρο ελλιμενισμού των σκαφών αναψυχής επιφάνειας 240 στρεμμάτων, ενώ η χερσαία ζώνη της είναι συνολικής επιφάνειας περίπου 210 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στη μαρίνα Αλίμου υπάρχουν λειτουργικές ελλείψεις, ειδικά ελλείψεις σύγχρονων υποδομών, ενώ σε ορισμένες εγκαταστάσεις της κυριαρχεί η προχειρότητα (κοντέινερ, τροχόσπιτα, κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι στη μαρίνα δεν υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού σκαφών.

Όπως αναφέρεται στην ΣΜΠΕ, με το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διάταγματος αναδιαμορφώνεται, ανασχεδιάζεται και βελτιώνεται η μαρίνα Αλίμου, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα ελλιμενιζόμενα σκάφη και οι επιβαίνοντες, αλλά και οι επισκέπτες. Η επανοχωροθέτηση της μαρίνας του Αλίμου θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια.

Τέλος, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και με την υπ’ αριθμ. 93/2018 γνωμοδότησή της το έκρινε νόμιμο, αλλά έκανε πολλές νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.