Το στοίχημα για 1.000 νέα πράσινα ταξί στην Αττική

Το στοίχημα για 1.000 νέα πράσινα ταξί στην Αττική
Photo: AFP
Στα 40 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα. Το project ZAP Taxi Club με χρηματοδότηση Εθνικής Leasing, συνεργασία SirecEnergy και FREENOW.

Αβεβαιότητες όπως οι διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας, το κόστος αγοράς και συντήρησης οχήματος και οι περιορισμένες υποδομές φόρτισης, που αποθαρρύνουν τους οδηγούς ταξί από την επένδυση σε ηλεκτρικά οχήματα, φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα ZAP Taxi Club, μια ολοκληρωμένη πρόταση ηλεκτροκίνησης που δημιουργήθηκε από την εταιρεία επενδύσεων SirecEnergy, σε συνεργασία με την Εθνική Leasing, που χρηματοδοτεί το project και τη FREENOW.

Στόχος είναι να ενταχθούν 1.000 νέα ηλεκτρικά ταξί στην Αττική τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται, ότι η Εθνική Leasing, πρώτη εταιρεία στον κλάδο των Χρηματοδοτικών Μισθώσεων, παρέχει χρηματοδότηση, μέσω σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης στους ιδιοκτήτες άδειας ταξί, οι οποίοι εφόσον ενταχθούν στο κρατικό πρόγραμμα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως και 22.500 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσύρουν το παλαιό τους όχημα. Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχει δυνατότητα επιλογής οχημάτων από 7 συνεργαζόμενους κατασκευαστές (Skoda, Mercedes, VW, KIA, Hyundai, MG, BYD) και συμβολαίων 4ετίας ή 5ετίας με 100.000 και 75.000 χιλιόμετρα ανά έτος αντίστοιχα.

Το μέσο μηνιαίο μίσθωμα θα ανέρχεται ενδεικτικά από 980 έως 1.200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου που θα επιλεγεί, τα ετήσια χλμ και τα έτη μίσθωσης, και θα περιλαμβάνει το κόστος αυτοκινήτου, ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης πυρός και κλοπής, τακτική συντήρηση σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, κάλυψη βλαβών και φόρτιση στο δίκτυο ZAP για 250 χλμ ανά ημέρα.

Δεδομένου ότι από το 2026 όλα τα νέα ταξί θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων η επιτυχία του εγχειρήματος για τη δημιουργία ηλεκτρικού στόλου ταξί στην Αθήνα είναι κρίσιμη. Σημειώνεται ότι σήμερα κυκλοφορούν στην Αθήνα πάνω από 13.660 ταξί και ένα στα 4 είναι άνω των 10 ετών. Επίσης, το 34% της αστικής μετακίνησης στην πρωτεύουσα πραγματοποιείται με ταξί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με έρευνα, το 48% των οδηγών θα προχωρούσε στη μετάβαση εφόσον εξασφάλιζε δυνατότητα γρήγορης φόρτισης και πρόγραμμα ευνοϊκής χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα, που τρέχει από πέρυσι το υπουργείο Μεταφορών για τα πράσινα ταξί, έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 200 οδηγούς και έχουν λάβει τελική έγκριση 35, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος χθες ο Γενικός Γραμματέας μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς. Λαμβάνοντας υπόψη τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια για ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, όλοι οι συμμετέχοντες στο project εφιστούν την προσοχή στην ευκαιρία που υπάρχει για αξιοποίηση πόρων 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι ιδιοκτήτες ταξί, μέσω της απόκτησης ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος, επωφελούνται από τα μηδενικά κόστη συντήρησης, την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στο συνολικό κόστος λειτουργίας του ταξί τους, την άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ταχείας φόρτισης της ZAP και τα υψηλότερα έσοδα λόγω προτεραιότητας διάθεσης των ηλεκτρικών οχημάτων στους επιβάτες.

Το ZAP Taxi Club αναπτύσσει ένα νέο δίκτυο ταχείας φόρτισης στην Αττική, αποκλειστικής χρήσης για τα ηλεκτρικά ταξί του club ενώ οι ιδιοκτήτες παλαιών συμβατικών οχημάτων ταξί μπορούν σήμερα να επωφεληθούν με χρηματοδότηση από την Εθνική Leasing και με πλήρη κάλυψη συντήρησης οχήματος, ασφάλισης και απαιτούμενης ενέργειας, σε συνδυασμό με τη σχετική κρατική επιδότηση για την αγορά.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3“, που περιλαμβάνει αυξημένη επιδότηση για τα φυσικά πρόσωπα, που φτάνει πλέον έως τις 11.000 ευρώ, μαζί με την επιπλέον ενίσχυση για την απόσυρση οχήματος. Σημείωσε ότι έχουν απλοποιηθεί οι σχετικές διαδικασίες της αίτησης επιδότησης, περιορίζοντας την γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα τρέχει το Πρόγραμμα “Φορτίζω Παντού“, σε συνεργασία με φορείς του ιδιωτικού τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στα “Πράσινα Ταξί” το ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά περιορισμένο και μακριά από το στόχο για αντικατάσταση 1.770 παλαιών και ρυπογόνων ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά, με υποχρεωτική προϋπόθεση την απόσυρση του παλαιού οχήματος. Σημειώνεται ότι το ύψος της επιδότησης είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς φτάνει έως το 40% – της προ ΦΠΑ – αξίας του ταξί, με τη μέγιστη συνολική ενίσχυση να ανέρχεται στις 22.500 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν επιπλέον επιδοτήσεις για φορτιστή, για άτομα με ειδικές ανάγκες, για νέους 18-29 ετών, για πολύτεκνες οικογένειες (3 τέκνα και άνω). Σήμερα υπάρχουν 104 ενεργές αιτήσεις και όπως αναφέρθηκε έχουν εγκριθεί 85, έχουν επιδοτηθεί οι 35, και 18 έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για πληρωμή.

Το ZAP Taxi Club, η νέα ολοκληρωμένη πρόταση ηλεκτροκίνησης για ταξί στην Αττική, προσφέρει επιπλέον κίνητρα τα οποία καλούνται να αξιοποιήσουν οι οδηγοί δεδομένου ότι μελλοντικά, με βάση και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, η “πράσινη” ανανέωση του στόλου των οχημάτων θα είναι μονόδρομος και οι σχετικές επιδοτήσεις περιορισμένες, αφού δεν θα υπάρχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: