Το σχέδιο της ΕΚΤ για κάμψη στις αυξήσεις των μισθών αποδίδει – Θα μειώσει τα επιτόκια της;

Το σχέδιο της ΕΚΤ για κάμψη στις αυξήσεις των μισθών αποδίδει – Θα μειώσει τα επιτόκια της;
(FILES) People cross a street in front the headquarters building of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on June 5, 2024, one day before annual ECB press conference on Eurozone monetary policy. The number of ECB staff suffering from burnout has risen steadily in recent years to reach nearly four in ten, according to an internal study seen by AFP on July 11, 2024. The number of employees at the European Central Bank reporting burnout has gone up from 29.7 percent in 2016 to 33.2 percent in 2021, before reaching 38.9 percent in 2024, according to the study commissioned by ECB staff representatives and conducted by the Psy@work consultancy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η αύξηση των διαπραγματευόμενων μισθών επιβραδύνθηκε στο 3,55% το δεύτερο τρίμηνο από 4,74% τρεις μήνες νωρίτερα.

Σημαντική κάμψη εμφάνισε η αύξηση των υπό διαπραγμάτευση μισθών στην Ευρωζώνη για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, εντείνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέες μειώσεις επιτοκίων από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η ΕΚΤ, η αύξηση των διαπραγματευόμενων μισθών επιβραδύνθηκε στο 3,55% το δεύτερο τρίμηνο από 4,74% τρεις μήνες νωρίτερα, κυρίως λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η ΕΚΤ έχει επισημάνει εδώ και καιρό το εν λόγω μέγεθος ως βασικό στοιχείο στις συζητήσεις για την πολιτική και έχει υποστηρίξει ότι μια επιβράδυνση κατά τα επόμενα τρίμηνα θα μπορούσε να επιταχύνει τη χαλάρωση της πολιτικής.

Η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, σε μια κίνηση που ορισμένοι θεώρησαν κάπως πρόωρη, αλλά διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της τον Ιούλιο και δεν έδωσε σχεδόν καμία ένδειξη για την πιθανή κίνησή της στις 12 Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά, οι αγορές βλέπουν πιθανότητα άνω του 90% για άλλη μια μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και αναμένουν τουλάχιστον μια ακόμη κίνηση πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι πιέσεις στις τιμές φαίνεται να χαλαρώνουν και η οικονομία συνεχίζει να φλερτάρει με την ύφεση.

Αυτή η οικονομική αδυναμία είναι ο λόγος για τον οποίο ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν έκανε ήδη λόγο για μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και για τον οποίο η γερμανική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η από καιρό αναμενόμενη ανάκαμψη είναι πιθανό να καθυστερήσει για άλλη μια φορά.

Ενώ η αύξηση των μισθών είναι πιθανό να είναι ασταθής και θα μπορούσε να επιταχυνθεί εκ νέου στη Γερμανία, ορισμένοι οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι έχει κορυφωθεί και η τάση είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com