Τo «Ταμείο της Γης», τα 10 δισ. δολάρια και οι haters του Jeff Bezos
- 22/02/2020, 14:47
- SHARE
του Eamon Barrett
Στις αρχές της εβδομάδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, ανακοίνωσε την ίδρυση ενός fund ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στόχο θα έχει «τη διεύρυνση των τρόπων που ήδη γνωρίζουμε και τη διερεύνηση νέων τρόπων καταπολέμησης της καταστροφικής επίδρασης που έχει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε». Ο Bezos ανακοίνωσε στο Instagram τη δημιουργία του Bezos Earth Fund – η επιλογή του μέσου μπορεί να φαντάζει περίεργη, αλλά με 1,5 εκατομμύριο ακολούθους ο λογαριασμός του ήταν μάλλον η κατάλληλη πλατφόρμα για να γνωστοποιηθεί η είδηση.
Η πρωτοβουλία του Bezos απέκτησε αμέσως έναν αρκετά μεγάλο αριθμό haters. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι το «Ταμείο της Γης» είναι μια υποκριτική κίνηση δεδομένων των κάκιστων επιδόσεων της Amazon στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής. Την αρνητική αυτή φήμη ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει προσπαθήσει να την αντιστρέψει προωθώντας τη «Δέσμευση για το Κλίμα» πέρυσι και ενισχύοντας τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια.
Η Amazon άργησε να υιοθετήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας συνεχίζουν να αμφισβητούν τη δέσμευσή της υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Η Amazon απάντησε στις αντιδράσεις των εργαζομένων της απειλώντας τους με απόλυση – η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι απειλές αυτές είναι συμβατές με την πολιτική ανθρωπίνων πόρων που εφαρμόζει αναφορικά με την εμπλοκή των υπαλλήλων της με τα μέσα ενημέρωσης.
Η οργάνωση «Εργαζόμενοι της Amazon υπέρ της Κλιματικής Δικαιοσύνης» (Amazon Employees for Climate Justice) έγραψε στο Twitter: «Επιδοκιμάζουμε τη φιλανθρωπία του Jeff Bezos αλλά δεν επιτρέπεται με το ένα χέρι να δίνεις αυτό που παίρνεις με το άλλο χέρι». Η ένωση των εργαζομένων στην Amazon είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογία η οποία επιτρέπει στους βαρόνους των ορυκτών καυσίμων να εντοπίζουν και να εκμεταλλεύονται νέες πετρελαιοπηγές.
Το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι δεκαπλάσιο του ποσού που προσέφεραν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μη κυβερνητικά ιδρύματα το 2018 (αλλά είναι μόλις το 8% της συνολικής περιουσίας του Bezos). Το μέγεθος του fund είναι τέτοιο που επιτρέπει στον Bezos να αποπειραθεί να επηρεάσει τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό υπέρ του, μέσω π.χ. της χρηματοδότησης ατόμων και ομάδων πίεσης που κάνουν lobbying στον χώρο της κλιματικής αλλαγής.
Είναι σωστό, άραγε, να αποκτά μια εταιρεία με φτωχές περιβαλλοντικές επιδόσεις τη δυνατότητα να διαμορφώσει αυτή το κυρίαρχο αφήγημα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή; Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων εργαζομένων της Amazon, θα δώσουν αρνητική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Επιπλέον, αν και δυνητικά τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να προωθήσουν θετικές αλλαγές, παραμένει άγνωστος ο τρόπος διαχείρισης του ταμείου καθώς και το ποιος θα αποφασίζει το πού θα πηγαίνουν τα χρήματα.