Το τέλος της… ξένης κυριαρχίας: Οι κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες ξεπερνούν τους διεθνείς γίγαντες

Το τέλος της… ξένης κυριαρχίας: Οι κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες ξεπερνούν τους διεθνείς γίγαντες
This aerial photo taken on June 28, 2024 shows newly-produced BMW cars parked at a factory in Shenyang, in China's northeastern Liaoning province. (Photo by AFP) / China OUT Photo: AFP
Οι κινεζικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, ανατρέπουν τα δεδομένα και επεκτείνονται.

Για δεκαετίες, οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες κυριαρχούσαν στην κινεζική αγορά, πουλώντας εκατομμύρια οχήματα και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Ωστόσο, αυτή η «χρυσή» εποχή φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της. Η εγχώρια παραγωγή, ιδιαίτερα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναπτύσσεται ραγδαία, αφήνοντας τις ξένες εταιρείες να αγωνίζονται να προσαρμοστούν στη μεγαλύτερη αγορά οχημάτων του κόσμου.

Πρόσφατα, η Volkswagen ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι εξετάζει το κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων της στη Γερμανία για να μειώσει τα έξοδά της, αφού οι πωλήσεις της στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της, μειώθηκαν κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια. Η κινεζική BYD, ηγέτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, εκθρόνισε τη Volkswagen από την κορυφή της αγοράς το 2022, ανατρέποντας μια κυριαρχία δεκαετιών.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για άλλους μεγάλους κατασκευαστές, όπως η Toyota, η General Motors και η Ford, που βλέπουν πτώση στις πωλήσεις τους καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε εγχώριες μάρκες. Το μερίδιο των ξένων εταιρειών στην αγορά της Κίνας έχει μειωθεί στο 33%, από 53% πριν δύο χρόνια, δείχνοντας τη στροφή προς τα τοπικά προϊόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απώλειες όμως δεν περιορίζονται μόνο στο μερίδιο αγοράς. Τα οικονομικά αποτελέσματα αυτών των εταιρειών στην Κίνα έχουν πληγεί σοβαρά. Για παράδειγμα, η Toyota είδε τα έσοδά της από την Κίνα να μειώνονται κατά 73% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ η General Motors κατέγραψε ζημίες για τρία συνεχόμενα τρίμηνα στην κινεζική αγορά.

Ενώ οι ξένες εταιρείες αναγκάζονται να αναδιοργανώσουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα ή να μειώσουν την παρουσία τους, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιδιώκουν να επεκταθούν παγκοσμίως. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 60% το 2022, ξεπερνώντας τα 4 εκατομμύρια οχήματα. Τουλάχιστον το 25% αυτών των εξαγωγών αφορά ηλεκτρικά οχήματα, ενώ σύμφωνα με την UBS, μέχρι το 2030 οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να διπλασιάσουν το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς τους σε ηλεκτρικά οχήματα.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της Δύσης δεν είναι αμελητέες. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών οχημάτων, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτά τα μέτρα θα αρκέσουν για να ανακόψουν την επέλαση της Κίνας στον παγκόσμιο κλάδο των αυτοκινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: