To τεράστιο κόστος του bank-exit από τη Μεγάλη Βρετανία
- 02/08/2017, 11:38
- SHARE
Εάν επικρατήσει το σενάριο του «σκληρού» Brexit, τότε η μεταφορά των τραπεζών σε άλλες πόλεις ενδέχεται να στοιχίσει έως και 42,3 δισ. ευρώ.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες που έχουν έδρα το Λονδίνο, όπως συζητάται εδώ και καιρό, θα επωμιστούν κόστος από 25,4 έως 42,3 δισ. ευρώ για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ένα πιθανό bank-exit (εκ του brexit) θα συμβεί εάν επικρατήσει το σενάριο της «σκληρής» αποχώρησης οπότε και θα χρειαστεί να μετακινηθούν από το Λονδίνο. Τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδεχομένως να αναγκαστούν να διακόψουν πλήρως τις δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική Ευρώπη λόγω δραστικής πτώσης κερδοφορίας ενώ, υπάρχει και η σκέψη να τις μεταφέρουν αυτούσιες στη Νοτιοανατολική Ασία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας θα παυθούν έως και 40.000 θέσεις εργασίας κυρίως από την επενδυτική τραπεζική τα επόμενα χρόνια. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Oliver Wyman Inc.
Ειδικότερα, τα 25,4 έως 42,3 δισ. ευρώ ισοδυναμούν με το 15%-30%, το οποίο δεσμεύουν από τα κεφάλαιά τους οι τράπεζες για τις δραστηριότητες στην Ευρώπη. Επιπλέον, εάν δεν συναφθεί συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. για πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οι τράπεζες, που θα μεταφέρουν δραστηριότητές τους στις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου, θα δουν τις λειτουργικές τους δαπάνες να αυξάνουνονται έως και κατά 900 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή θα σχετίζεται με το ότι εργασίες των τραπεζών, που διεκπεραιώνονται στο Λονδίνο, θα πρέπει να αντιγραφούν από τα στελέχη στα γραφεία τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Από εκεί θα εξασφαλίσουν την σημαντική και αναγκαία πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «To Brexit θα οδηγήσει σε έναν δραστικό κατακερματισμό των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και συνεταίροι της Oliver Wyman. Ακόμη, επισημαίνουν ότι μία από τις πολλαπλές συνέπειες του Brexit θα είναι η περιστολή της κερδοφορίας. «Οι τράπεζες ενδεχομένως να δουν την απόδοση ιδίου κεφαλαίου να μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες».
Ενα επιπρόσθετο στοιχείο, που υπογραμμίζεται στην έκθεση της Oliver Wyman, έχει να κάνει με το ότι ήδη, λόγω της οικονομικής ύφεσης, οι τράπεζες αντιμετώπισαν δυσκολίες σε θέματα κερδοφορίας. Tώρα, με τις όποιες συνέπειες παρουσιαστούν λόγω Brexit, θα τεθούν ζητήματα βιωσιμότητας σε κάποιες από τις δραστηριότητές τους.
Την ίδια ώρα, η Oliver Wyman υπολογίζει πως το Λονδίνο δεν θα χάσει μόνο τις καθεαυτές τραπεζικές υπηρεσίες αλλά και τα στελέχη, τα οποία μάλιστα μπορεί να φτάσουν και τους 35.000 – 40.000.
Ενα ακόμα ερώτημα αφορά και το εάν το Λονδίνο θα εξακολουθήσει και μετά την ολοκλήρωση του Brexit να διεκπεραιώνει την εκκαθάριση των συναλλαγών που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων σε ευρώ. Η πρώτη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που έκανε τον υπολογισμό του κόστους μεταφοράς δραστηριοτήτων σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο Παρίσι, ήταν η HSBC. Η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη με κριτήριο τα περιουσιακά της στοιχεία θα χρειαστεί περί τα 300 εκατ. δολάρια (254 εκατ. ευρώ) για να μετεγκαταστήσει στη γαλλική πρωτεύουσα 1.000 στελέχη της.
Η Deutsche Bank στέλνει το μισό της προσωπικό εκτός Βρετανίας
Το μισό περίπου προσωπικό της από αυτό που απασχολεί στη Βρετανία εξετάζει να μετακινήσει αλλού στην Ευρώπη η Deutsche Bank, εν όψει του Brexit, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η τράπεζα προβλέπει τη μετακίνηση 4.000 θέσεων εργασίας στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές. Η εφαρμογή τους σχεδίου, ήτοι της μετακίνησης του προσωπικού, θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, το νωρίτερο, μόλις η τράπεζα λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες. Πάντως, δεν πρόκειται για το τελικό σχέδιο, σύμφωνα με τις πηγές, καθώς οι αριθμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν, ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι τράπεζες, πράγματι, εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη των συνομιλιών και το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Βρετανίας από την ενιαία αγορά της Ε.Ε., με τη Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο να κατέχουν τη “μερίδα του λέοντος” στην προσέλκυση θέσεων εργασίας.