Το θολό τοπίο για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και η «μεσοβέζικη λύση» για το χρέος
- 29/05/2017, 09:26
- SHARE
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει για μια «συνολική συμφωνία». Η στάση του ΔΝΤ θα κρίνει χρέος και ένταξη στο QE.
Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, 22 Μαίου, ήταν κάθε άλλο παρά το αναμενόμενο για την ελληνική κυβέρνηση. Από την αισιοδοξία για μια λύση για την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καταλήξαμε σε «χειρότερη των χειροτέρων» λύση, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και αυτό γιατί, εφόσον τα σενάρια περί ελάφρυνσης του χρέους “ναυάγησαν”, δεν καθίσταται εφικτή την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και άρα δεν ανοίγει ο δρόμος προς τις αγορές, ενώ την ίδια ώρα παρατείνεται η αβεβαιότητα, με τις όποιες πολλαπλασιαστικές συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη για την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στην ανάγκη «συνολικής συμφωνίας» καθώς σε αντίθετη περίπτωση και σε μια μεσοβέζικη λύση, το Ταμείο θα μείνει παρατηρητής και δεν θα σπαταλήσει άλλα κονδύλια για την Ελλάδα, το ζήτημα του χρέους θα ξαναπέσει στο τραπέζι μετά το φθινόπωρο, ενώ τα νέα μέτρα και οι πιεστικοί δημοσιονομικοί στόχοι θα εφαρμόζονται χωρίς τίποτα το “ανταποδοτικό” για την Ελλάδα. «Αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, το ΔΝΤ δεν έχει καμία θέση στο ελληνικό πρόγραμμα και πρέπει να αποχωρήσει», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στην γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και στον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στις συναντήσεις που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Με αυτά τα δεδομένα, τα δυο πολύ σοβαρά θέματα που προκύπτουν για την ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τόσο στην ανασύνταξη των “δυνάμεων” για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και την στρατηγική με την οποία θα διαπραγματευτεί, όσο και στο «αφήγημα» το οποίο θα επιλεχθεί για το εσωτερικό διότι εν προκειμένω, όπως όλα δείχνουν η ελληνική πλευρά έδωσε πολλά, αλλά δεν πήρε τίποτα από τους εταίρους της. Παράλληλα, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί αναταραχή, εφόσον δεν παρουσιάστηκε κάτι το θετικό, παρόλο που οι βουλευτές έχουν ψηφίσει ένα ιδιαίτερα επώδυνο πακέτο μέτρων.
Καταληκτική ημερομηνία
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ξεκαθάρισε ότι η 15η Ιουνίου αποτελεί «καταληκτική ημερομηνία» για λύση στο θέμα του χρέους.
«Είναι καταληκτική ημερομηνία για μία σειρά από λόγους: Αρχικά για εμάς, επειδή χρειαζόμαστε τη συμφωνία για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Είναι, όμως, καταληκτική και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το γερμανικό Κοινοβούλιο – κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί.
Τέλος, η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία εκ των πραγμάτων, καθώς δεν μπορεί να παρατείνεται η αβεβαιότητα» ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός.
Παρέμβαση Στουρνάρα
Αν η ρύθμιση του χρέους άρα και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μετατεθούν για το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές, τα «aftermaths» για όλη την πολύμηνη προσπάθεια αλλά και τα όσα συμφωνήθηκαν, δείχνουν ότι οι προσπάθεις γίνονται μάλλον μονομερώς. Για το λόγο αυτό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε χθες σε δημοσίευση άρθρου- παρέμβασης και κάλεσε τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Οι εταίροι μας και ιδιαίτερα το Eurogroup πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους». Η οικονομία έχει περάσει από δύσκολα μονοπάτια, με πολλά λάθη και οπισθοδρομήσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους εταίρους της. «Όμως το αποτέλεσμα, έπειτα από επτά δύσκολα χρόνια, είναι σίγουρα θετικό και οι βάσεις για βελτίωση το αμέσως προσεχές διάστημα έχουν ήδη τεθεί. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, περαιτέρω λάθη και οπισθοδρομήσεις δεν επιτρέπονται», υπογράμμισε.