Γιατί το TikTok είναι αντιμέτωπο με μια υπαρξιακή απειλή

Γιατί το TikTok είναι αντιμέτωπο με μια υπαρξιακή απειλή
This photo illustration taken on September 14, 2020 shows the logo of the social network application TikTok (L) and a US flag (R) shown on the screens of two laptops in Beijing. - US tech giant Microsoft said on September 13 its offer to buy TikTok was rejected, leaving Oracle as the sole remaining bidder ahead of the imminent deadline for the Chinese-owned video app to sell or shut down its US operations. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP) Photo: AFP

Το TikTok αποτελεί αναμφισβήτητα την αγαπημένη εφαρμογή των νέων, με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως. Η ευρεία γκάμα περιεχομένου που προσφέρει, από χορούς μέχρι κωμικά σκετς, συμβουλές καθαρισμού και μουσική το έχει καταστήσει τη βασική εφαρμογή του 21ου αιώνα μεταξύ των νέων.

Στο πεδίο της πολιτικής όμως, η κινεζικής προέλευσης μητρική του εταιρεία αντιμετωπίζεται με καχυποψία – παγιδευμένη σε μια γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της ανόδου της Κίνας ως υπερδύναμης και της δυσπιστίας προς το Πεκίνο. Έτσι, το TikTok βρίσκεται αντιμέτωπο με την απειλή παύσης λειτουργίας του, κυρίως στις ΗΠΑ.

Οι βασικοί πυλώνες της ανησυχίας για την ασφάλεια γύρω από το TikTok είναι τρεις. Κυριότερη, η κατάχρηση προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνονται από την εφαρμογή, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προφίλ χρηστών που θα μπορούσαν να είναι πράκτορες ξένων κυβερνήσεων. Αφετέρου, η χρήση της εφαρμογής για την εγκατάσταση trojans και άλλων κακόβουλων λογισμικών στη συσκευή κάποιου χρήστη, καθιστώντας τον δυνητικό «κοριό» εν αγνοία του. Και τέλος η δυνατότητα χειραγώγησης της κοινής γνώμης από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποιώντας τον βασικό αλγόριθμο της εφαρμογής, μέσω του οποίου προτείνονται τα διάφορα βίντεο στον κάθε χρήστη.

Αυτές οι ανησυχίες έχουν ήδη οδηγήσει στην απαγόρευση εγκατάστασης του TikTok σε συσκευές κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που εξετάζει τις ξένες επενδύσεις από την οπτική της εθνικής ασφάλειας, αποφάσισε ότι οι δεσμοί του TikTok με την Κίνα αποτελούν μη αποδεκτό κίνδυνο κρατικής παρέμβασης και διέταξε την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok στο Πεκίνο, να αποχωρήσει από την εφαρμογή απειλώντας την με απαγόρευση λειτουργίας.

Εάν η ByteDance αρνηθεί ή προσπαθήσει να κυκλοφορήσει μια «υποβαθμισμένη» έκδοση του TikTok, τότε οι χρήστες μπορεί μια μέρα για να διαπιστώσουν ότι η αγαπημένη τους εφαρμογή δεν υπάρχει πλέον.

Κάθε απόπειρα απαγόρευσης της εφαρμογής είναι πιθανό να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ – το TikTok αντιμετώπισε επιτυχώς παρόμοιες κινήσεις από την κυβέρνηση Τραμπ το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: