Το τοπίο στην παγκόσμια ναυτιλία αλλάζει. Τα «κύματα» των Τραμπ και Χούθι καθορίζουν τη νέα ρότα

Το τοπίο στην παγκόσμια ναυτιλία αλλάζει. Τα «κύματα» των Τραμπ και Χούθι καθορίζουν τη νέα ρότα
(211103) -- BEIJING, Nov. 3, 2021 (Xinhua) -- A ship loaded with cargoes leaves a container terminal in Lianyungang, east China's Jiangsu Province, July 13, 2021. (Photo by Wang Jianmin/Xinhua) (Photo by Wang Jianmin / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Οι πλοιοκτήτες στρέφονται σε μικρότερα πλοία καθώς το παγκόσμιο εμπόριο μετακινείται από την Κίνα.

Η ανακατεύθυνση του παγκόσμιου εμπορίου από την Κίνα προς άλλα λιμάνια στην Ασία αναγκάζει τους πλοιοκτήτες να εγκαταλείψουν τα ολοένα μεγαλύτερα πλοία και να στραφούν σε μικρότερα σκάφη. Σύμφωνα με τον ναυλομεσίτη Braemar, μόνο έξι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ικανά να μεταφέρουν περισσότερα από 17.000 εμπορευματοκιβώτια των 20 ποδιών, μονάδας μέτρησης που στη ναυτιλία αναφέρεται ως TEUs, αναμένεται να παραδοθούν το 2025, έναντι 17 που παραδόθηκαν το 2020. Την ίδια στιγμή, 83 μεσαίου μεγέθους πλοία με χωρητικότητα μεταξύ 12.000 TEUs και 16.999 TEUs πρόκειται να χτιστούν το 2025, σχεδόν πέντε φορές περισσότερα από πριν πέντε χρόνια.

«Το πλοίο των 16.000 TEUs θα γίνει το δημοφιλές “εργαλείο εργασίας” για τις ναυτιλιακές», δήλωσε ο Jonathan Roach, αναλυτής της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Braemar, προσθέτοντας ότι το «υποτονικό» παγκόσμιο εμπόριο και ο κορεσμός των «τεράστιων πλοίων» έχουν μειώσει την όρεξη για αυτά τα σκάφη. Η απειλή των περιβαλλοντικών κανονισμών και των διαταραχών στο εμπόριο -συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα το περασμένο έτος- έχουν πλήξει τη ζήτηση για μεγαλύτερα πλοία, σύμφωνα με ειδικούς της βιομηχανίας. Αυτή η διαταραχή αναμένεται να συνεχιστεί με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αυτόν τον μήνα. Ο επερχόμενος πρόεδρος έχει απειλήσει να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα.

«Βλέπουμε σίγουρα μείωση της προμήθειας προϊόντων από την Κίνα», δήλωσε ο Peter Sand, επικεφαλής αναλυτής της Xeneta, μιας πλατφόρμας παρακολούθησης της αγοράς ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες επεκτείνονται σε μικρότερα κέντρα παραγωγής αλλού στην Ασία. Ο Sand πρόσθεσε: «Μπορείς να βγάλεις σημαντικό κέρδος από τα μεγαλύτερα πλοία μόνο αν έχεις το φορτίο να τα γεμίσεις. Αν όχι, χάνεις χρήματα». Ανώτερο στέλεχος μίας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων στην Ασία επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Sand. Με τη μεταφορά της παραγωγής στην Ινδία και το Βιετνάμ, «είναι μάλλον λιγότερο λογικό να περιμένουμε ότι τα μεγαλύτερα πλοία θα γεμίσουν σε δύο ή τρία λιμάνια» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αλλαγή αυτή ακολουθεί δεκαετίες κατά τις οποίες οι πλοιοκτήτες παρήγγελναν ολοένα μεγαλύτερα πλοία καθώς το παγκόσμιο εμπόριο αυξανόταν — μια τάση που τράβηξε την ευρύτερη προσοχή όταν το πλοίο Ever Given, βάρους 220.000 τόνων και 20.000 TEUs, προσάραξε και μπλόκαρε τη Διώρυγα του Σουέζ για έξι ημέρες το 2021.

Ενώ τα μεσαίου μεγέθους πλοία έχουν ξεπεράσει τα μεγαλύτερα σε δημοτικότητα, η ζήτηση για πλοία μεγαλύτερα από 18.000 TEUs ανέκαμψε το 2024 καθώς τα κέρδη της βιομηχανίας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν. Στην αρχή του Δεκεμβρίου, 76 τέτοια πλοία είχαν παραγγελθεί, έναντι 45 την ίδια περίοδο το 2023, σύμφωνα με την Braemar. Η Mediterranean Shipping Company, ηγέτιδα της βιομηχανίας, παρήγγειλε μόνη της 10 πλοία χωρητικότητας 21.000 TEUs τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του εμπορικού τύπου.

Τα κέρδη των πλοιοκτητών έχουν εκτοξευθεί μετά τις επιθέσεις που άρχισαν να εξαπολύουν οι Χούθι της Υεμένης στη Διώρυγα του Σουέζ, αναγκάζοαντας τις ναυτιλιακές να εκτρέψουν πλοία, αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς καθώς μειώθηκε η διαθεσιμότητα πλοίων. Ωστόσο, οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν ως ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, τόνισαν τη σημασία της ευελιξίας στη βιομηχανία.

Τα υπερμεγέθη πλοία χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά μεγάλων εμπορικών ροών Ασίας-Ευρώπης μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά θα δυσκολεύονταν να περάσουν από άλλες κρίσιμες διαβάσεις, όπως η Διώρυγα του Παναμά. «Το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ είχε σοβαρό αντίκτυπο στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων», δήλωσε ο William MacLachlan, εταίρος της νομικής εταιρείας HFW που συμβουλεύει πελάτες για ναυπηγήσεις πλοίων. «Τα μικρότερα πλοία μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα σε μακροοικονομικά γεγονότα».

Επεσήμανε επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με το ποιο καύσιμο θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα μελλοντικά πλοία, καθώς οι προμήθειες πράσινων εναλλακτικών είναι περιορισμένες. Οι πλοιοκτήτες δεν είναι επίσης σίγουροι για τις απαιτήσεις που θα θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών έως το 2050. «Υποψιάζομαι ότι οι μικρότεροι πλοιοκτήτες σκέφτονται: μπορώ να δικαιολογήσω αυτήν την επένδυση [σε ένα υπερμέγεθες πλοίο];» δήλωσε ο MacLachlan. «Το μικρότερο κόστος των μικρότερων πλοίων σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανώς λιγότερο ανήσυχοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times