Το Τwitter γίνεται πιο… προσωπικό
- 15/06/2018, 14:01
- SHARE
Στο πλαίσιο μιας συνολικής αναβάθμισης του προϊόντος του, αλλάζει τον τρόπο που θα ενημερώνονται οι χρήστες για σημαντικά γεγονότα.
Το Twitter θα προσαρμόζει τις ειδήσεις στον κάθε χρήστη και θα τους στέλνει ειδοποιήσεις για γεγονότα, προσπαθώντας να προσελκύσει ένα μεγαλύτερο, ευρύτερο κοινό με μία από τις πιο ολοκληρωμένες αναβαθμίσεις του προϊόντος της εδώ και χρόνια.
Οι αλλαγές έρχονται σε συνέχει μιας σειράς τροποποιήσεων, που στόχο είχαν να καταστήσουν το κοινωνικό δίκτυο λιγότερο πολύπλοκο για τους νέους χρήστες, οι οποίοι δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιούς να ακολουθήσουν και πώς να συμμετάσχουν σε συζητήσεις.
Πλέον, το Twitter θα προβλέπει σχετικά θέματα και θα στέλνει ειδοποιήσεις έκτακτων ειδήσεων βάσει των ενδιαφερόντων του κάθε χρήστη. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης, αναδιοργανώνει την ενότητα «εξερεύνησης» της εφαρμογής για κινητά, για να παρουσιάζει επιλεγμένο περιεχόμενο για σημαντικά γεγονότα και ιστορίες που οργανώνονται ανά θέμα όπως για παράδειγμα, ειδήσεις, ψυχαγωγία και αθλητισμός.
Ο Κιθ Κόλμαν, αντιπρόεδρος προϊόντος της εταιρείας δήλωσε πως ο διευθύνων σύμβουλος Τζακ Ντόρσεϊ «αναφέρει συχνά ότι θέλει το Twitter να είναι το μικρό πτηνό στον ώμο των ανθρώπων που τους λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν, όταν πρέπει να τα γνωρίζουν». Και συνεχίζει λέγοντας, «Όταν συμβαίνει κάτι σημαντικό, θέλουμε το Twitter να σας χτυπάει στον ώμο και να σας λέει ‘ψιτ, συμβαίνει αυτό και θέλουμε να το τσεκάρεις’».
Για παράδειγμα, με την ηφαιστειακή έκρηξη στη Χαβάη, το Twitter θα μπορούσε να στείλει μια ειδοποίηση στους χρήστες που θα τους έδειχνε τα πιο σχετικά tweets, φωτογραφίες και ζωντανά βίντεο για την εν λόγω είδηση. Μέχρι τώρα, για να αποκτήσει μια πιο εμπεριστατωμένη ιδέα για ένα γεγονός, ο χρήστης θα έπρεπε να αναζητήσει ένα συγκεκριμένο hashtag που χαρακτηρίζει το γεγονός, να ακολουθήσει τα tweets των αξιωματούχων της κυβέρνησης της Χαβάης, ή να αναζητήσει άλλους λογαριασμούς. Το Twitter θέλει να κάνει τόσο εύκολο για κάποιον το να παρακολουθεί ένα γεγονός, όσο είναι το να ακολουθεί το λογαριασμό κάποιου, ανέφερε ο Κόλμαν.
Ο Ντόρσεϊ, σε tweet του, δήλωσε ότι η προσπάθεια «πλησιάζει πραγματικά σε αυτό που θέλω να είναι το Twitter».
Ο Σρίραμ Κρίσναν, ο ανώτερος διευθυντής προϊόντος της εταιρείας, δήλωσε ότι οι αλλαγές θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες σταδιακά, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. «Θα μαθαίνουμε και θα προσαρμοζόμαστε με βάση τις αντιδράσεις των χρηστών», ανέφερε ο Κρίσναν.
Οι μετοχές του Twitter σημείωσαν άνοδο πάνω από 80% φέτος, καθώς οι επενδυτές αισθάνονται όλο και πιο σίγουροι για τη στρατηγική ανάκαμψης της εταιρείας και για τον ρυθμό των καινοτομιών του προϊόντος. Ο Ντόρσεϊ έχει επικεντρωθεί στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την εξατομίκευση του περιεχομένου και τη βελτίωση των αλγορίθμων για το φιλτράρισμα των ανεπιθύμητων μηνυμάτων και αυτοματοποιημένων λογαριασμών, των λεγόμενων bots.
Ωστόσο, αν και οι αλλαγές έχουν ενθαρρύνει τους χρήστες να περνούν περισσότερο χρόνο στην πλατφόρμα, καθώς οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν μόνο κατά 2,8% – στους 336 εκατομμύρια- το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι – πρόκειται για τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και δύο χρόνια.
Η εταιρεία στοιχηματίζει στο ότι αυτή η ριζική μεταμόρφωση θα προσελκύσει ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινό, πέρα από την παραδοσιακή βάση της εφαρμογής που αποτελείται από δημοσιογράφους, πολιτικούς και επαγγελματίες του χώρου της ψυχαγωγίας.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Twitter θα παρουσιάσει μια ενέργεια σχετική με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το κάθε παιχνίδι θα έχει τη δική του σελίδα, όπου θα παρατίθεται το σκορ και η περιγραφή. Και πολλά στελέχη πιστεύουν ότι αυτές οι εξειδικευμένες ενέργειες πάνω σε μεγάλα γεγονότα θα ωθήσουν νέους χρήστες να κατεβάσουν την εφαρμογή.
Ο Ντόρσεϊ, επίσης, δημιουργεί ένα νέο ρόλο για το Twitter, αυτό του ειδησεογραφικού μέσου, ενός μέρους όπου κάποιος θα ανακαλύπτει «τι συμβαίνει τώρα», σε μια εποχή που οι εταιρείες κοινωνικών μέσων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για ψεύτικες ειδήσεις και περιπτώσεις παρενόχλησης.
Το Facebook πρόσφατα προσάρμοσε τον αλγόριθμο της αρχικής του σελίδας για να δίνει προτεραιότητα σε αναρτήσεις από συγγενείς και φίλους, και κατήργησε τη λειτουργία «trending news», η οποία επικρίθηκε για μεροληψία κατά των συντηρητικών. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη προσπαθήσει να παρουσιαστούν ως πλατφόρμες, και όχι ως εκδότες μέσων ενημέρωσης, που υπερασπίζονται την αλήθεια.
Η Τζοάννα Γκίαρι, διευθύντρια επιμέλειας του Twitter και πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας The Guardian δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είναι αίθουσα σύνταξης για να ορίζει τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας για το κοινό της. «Βρισκόμαστε εδώ για να αντανακλούμε τις συζητήσεις που ήδη συμβαίνουν στην πλατφόρμα» τόνισε η ίδια.
Η επιμέλεια πραγματοποιείται από έναν συνδυασμό ανθρώπων και μηχανών.