Το βαρύ οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για όλο τον πλανήτη
- 15/08/2022, 10:53
- SHARE
του Tristan Bove
Ο πλανήτης θερμαίνεται και με τις επίμονες ξηρασίες και τη χαμηλότερη γεωργική παραγωγή που βλάπτει την παραγωγή σε πολλά μέρη του κόσμου, η κλιματική αλλαγή αναδύεται ως πιθανός παράγοντας πίσω από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας.
Όπως αποδεικνύεται, η κλιματική αλλαγή παίζει μεγάλο ρόλο και μια νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στην οικονομία μιας χώρας.
Οι σωρευτικές επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου εμποδίζουν ήδη την οικονομική ανάπτυξη σχεδόν στο ένα τέταρτο των οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Environmental Research Letters. Επίσης, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις χώρες να ανακάμψουν οικονομικά μετά από μια κλιματική καταστροφή.
Ο Bernardo Bastien-Olvera, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε στο Fortune ότι η έρευνα της ομάδας του είχε ως στόχο να καλύψει ένα κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με το εάν η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες ή ακόμα και μόνιμες επιπτώσεις στην οικονομία.
Τα αποτελέσματα, λέει, δείχνουν προς μία μόνο κατεύθυνση.
«Πολλές χώρες επηρεάζονται από μακροχρόνιες και επίμονες επιπτώσεις στις οικονομίες τους λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας», είπε.
Έως και το 22% των χωρών σε όλο τον κόσμο, κυρίως χώρες με χαμηλότερο εισόδημα σε θερμότερα κλίματα, έχουν ήδη δει μια μείωση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους – ένας βασικός δείκτης οικονομικής ανάπτυξης – που αποδίδεται άμεσα στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο Bastien-Olvera και η ομάδα του ανέλυσαν οικονομικά δεδομένα, δεδομένα θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων από τα τελευταία 60 χρόνια σε περισσότερες από 170 χώρες, διαπιστώνοντας ότι σε 39 από αυτές, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αφήσει ανεξίτηλα σημάδια.
Φαινόμενα που τροφοδοτούνται από το κλίμα, όπως ξηρασίες και περιπτώσεις ακραίας ζέστης, είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης. Η μελέτη βρήκε στοιχεία ότι οι χαμηλότερες γεωργικές αποδόσεις και η ανεπαρκής ψύξη σε κέντρα δεδομένων cloud μπορεί να θεωρηθούν κλιματικές επιπτώσεις που αφήνουν σημαντική και μόνιμη ζημιά στην οικονομία μιας χώρας, αναγκάζοντας την ανάπτυξη να επιβραδυνθεί με την πάροδο του χρόνου.
Οι φυσικές καταστροφές που επιδεινώνονται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως οι τυφώνες και οι πυρκαγιές, μπορούν επίσης να έχουν «επίμονη» και «μακροχρόνια» επίδραση στην υποδομή μιας χώρας και ως εκ τούτου στην ικανότητά της να διατηρεί την οικονομική παραγωγή με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Εάν ένας τυφώνας πλήξει υποδομές, τότε πιθανώς αυτές οι ζημιές θα γίνουν αισθητές στην οικονομία για μέρες, εβδομάδες ή και χρόνια μετά τον τυφώνα, και μέρος τους θα αντικατοπτρίζεται στο ΑΕΠ», είπε ο Bastien-Olvera.
Οι ερευνητές φίλτραραν τις αλλαγές και τις μεταβολές στα δεδομένα του κλίματος και της θερμοκρασίας που συμβαίνουν τακτικά, και αντ’ αυτού εστίασαν σε φαινόμενα που συμβαίνουν πιο ακανόνιστα και επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, όπως το φαινόμενο Ελ Νίνιο, μια περιοδική θέρμανση του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού που μπορεί να έχει διάρκεια μεταξύ τριών και επτά ετών, και έχει αλλάξει σημαντικά τους ρυθμούς βροχοπτώσεων και τις θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι γεγονότα όπως το Ελ Νίνιο – το οποίο γίνεται πιο έντονο και συχνό λόγω της κλιματικής αλλαγής – δημιουργούν ήδη μακροχρόνιες επιπτώσεις που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη σε πολλά μέρη του κόσμου.
Γεγονότα χαμηλής συχνότητας αλλά υψηλού αντίκτυπου όπως το Ελ Νίνιο υπάρχουν παντού στο σημερινό κλιματικό σύστημα, είπε ο Bastien-Olvera, και το καθένα παίζει πολύ πιο σημαντικό – και μακροπρόθεσμο – ρόλο στην αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος και στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών.
Πολλοί από τους μηχανισμούς μέτρησης που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία τείνουν να κοιτάζουν το κόστος που θα μπορούσε προκληθεί αργότερα, όπως το κοινωνικό κόστος των εκπομπών άνθρακα, το οποίο προσπαθεί να καθορίσει μια ακριβή μέτρηση για τις ζημιές που θα προκαλέσει στο μέλλον κάθε επιπλέον τόνος άνθρακας που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.
Ο Bastien-Olvera και οι συνάδελφοί του θέλησαν σκόπιμα να αποφύγουν τις μελλοντικές προβλέψεις και αντ’ αυτού να εξετάσουν ποιες επιπτώσεις έχει ήδη η κλιματική αλλαγή στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο παρόν.
«Με αυτή τη μελέτη, εξετάζουμε τι έχει ήδη κάνει η κλιματική αλλαγή στις οικονομίες των χωρών, για να καταλάβουμε πώς θα πρέπει να το σκέφτονται οι επιστήμονες στο μέλλον», είπε.
Αυτό που διαπίστωσε επίσης ο Bastien-Olvera είναι ότι τα κλιματικά μοντέλα θα ήταν λάθος να αντιμετωπίζουν τις κλιματικές επιπτώσεις σε μια οικονομία ως βραχύβιες, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να ανακάμψει όταν επέλθει μια κλιματική καταστροφή.
«Όταν οι επιστήμονες προσπαθούν να εκτιμήσουν τις κλιματικές ζημιές, δεν θα πρέπει πλέον να υποθέτουν ότι οι επιπτώσεις είναι μόνο προσωρινές, αλλά ότι πιθανώς έχουν μακροχρόνιες και σωρευτικές επιπτώσεις», είπε.
Ο κόσμος θα μπορούσε να χάσει έως και το 10% της οικονομικής του αξίας έως το 2050 εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται με τον σημερινό ρυθμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από την ομάδα ανάλυσης κινδύνου Swiss Re. Η ίδια έκθεση διαπίστωσε ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν σε ποσοστό το 18% εάν δεν ληφθούν μέτρα μετριασμού της αύξησης της θερμοκρασίας.
Ο Bastien-Olvera περιέγραψε την οικονομία μιας χώρας ως έναν «σάκο του μποξ» και είπε ότι η μελέτη της ομάδας του και το μοντέλο που αναπτύχθηκε μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του πώς μια οικονομία αντιδρά στις κλιματικές επιπτώσεις και πώς μπορεί να επανέλθει μετά από ένα πλήγμα.
«Κάθε πλήγμα είναι σαν ένα κλιματικό σοκ. Και εξετάζουμε αν η οικονομία μπορεί να ανακάμψει», είπε. «Είναι ένας ‘σάκος του μποξ’ που ξαναπαίρνει το αρχικό του σχήμα επ’ αόριστον, ή μήπως τα πλήγματα τον βλάπτουν μόνιμα και τον κάνουν ολοένα και μικρότερο;»