Το Βερολίνο έγινε η “Silicon Valley” της Ευρώπης
- 18/10/2016, 14:00
- SHARE
Σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αναδεικνύεται το Βερολίνο, αφήνοντας πίσω το Λονδίνο.
Την πρώτη θέση από το Λονδίνο κερδίζει το Βερολίνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως κέντρο ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας καθώς, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το 2015 επενδύθηκαν στο Βερολίνο σε νεοφυείς επιχειρήσεις 2,1 δισ. ευρώ και στο Λονδίνο 1,7 δισ. ευρώ, με το σύνολο των επενδύσεων στην Γερμανία στον τομέα αυτό να ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ.
Ποιο όμως είναι το μυστικό που αναδεικνύει το Βερολίνο σε “Silicon Valley” της Ευρώπης;
Η καλούμενη «παλιά οικονομία» (old economy) που αποτελείται από τις βιομηχανίες κολοσσούς και γενικότερα τις επιχειρήσεις από κάθε τομέα της οικονομίας που για δεκαετίες έχουν κυριαρχήσει και κυριαρχούν στην Γερμανία αλλά και στην διεθνή σκηνή, έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους στην «νέα οικονομία», προσκαλώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τους νέους εκκολαπτόμενους επιστήμονες-επιχειρηματίες να κάνουν πράξη τις ιδέες τους μέσα στα κέντρα που έχουν δημιουργήσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία, έχουν δημιουργήσει τα δικά τους επιχειρηματικά κέντρα και θερμοκοιτίδες για να υποδεχτούν και να βοηθήσουν τους νέους επιστήμονες, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουν πράξη την ιδέα τους. Η Microsoft, η Google, η Deutsche Telecom, ο Όμιλος Springer Media Group, η φαρμακευτική βιομηχανία της Bayer, η εταιρία Sap είναι μερικά μόνον μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιριών που προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο παροχών, από κτιριακές υποδομές πλήρως εξοπλισμένες, μέχρι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κάθε τομέα δραστηριότητας καθώς και χρηματοδοτικές λύσεις για να αναπτύξουν τις ιδέες τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις.
Γιατί όμως στο Βερολίνο γεννιούνται οι περισσότερες καινοτόμες ιδέες στην Ευρώπη και πως μετατρέπονται σε επιχειρηματικό πλάνο και μετέπειτα σε επιχείρηση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα; Ποιο είναι το «μυστικό» της πόλης;
Η στενή διασύνδεση των Πανεπιστημίων και γενικότερα του εκπαιδευτικού συστήματος με το επιχειρείν αλλά και η μεγάλη ανάπτυξη στο πεδίο της έρευνας είναι ένας βασικός λόγος.
Σύμφωνα με στοιχεία του Brandenburg Economic Development Board (ZAB), που αποτελεί κέντρο επικοινωνίας, μεταξύ πιθανών επενδυτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων στο Βερολίνο και την ευρύτερη περιοχή του Βρανδεμβούργου, υπάρχουν περισσότερα από 50 πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα, κολέγια με 225.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο, καθώς και 45 τεχνολογικά κέντρα και κέντρα νεοφυών επιχειρήσεων.
Οι επιστήμες και η έρευνα είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης όχι μόνον της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας, είναι δε χαρακτηριστικό ότι 34 από τους νομπελίστες στους τομείς της φυσικής, χημείας ιατρικής προέρχονται από την περιοχή.
Οι γενικότερες υποδομές με δύο διεθνή αεροδρόμια, σιδηροδρομικό δίκτυο 3.300 χιλιομέτρων, οδικό δίκτυο 12.500 χιλιομέτρων, η ύπαρξη του μεγαλύτερου δικτύου ψηφιακών τηλεπικοινωνιών στην Γερμανία και του μεγαλύτερου ιδιωτικού δικτύου broadband στην Ευρώπη, αποτελούν επίσης βασικό κίνητρο ανάπτυξης της περιοχής ως κέντρου νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι σύμφωνα με την investionsbank Berlin κάθε 20 ώρες ιδρύεται μια εταιρία στο διαδίκτυο στο Βερολίνο.
Καθοριστικό όμως ρόλο διαδραματίζουν ο μεγάλος αριθμός εναλλακτικών πηγών χρηματοδοτήσεων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. μεταξύ των οποίων έχουν να επιλέξουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις: Το αρμόδιο Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας παρέχει χρηματοδοτικές λύσεις, συμβουλές και ενημέρωση όπως επίσης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Ένωση Επιμελητηρίων, η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα Kfw, με χρηματοδοτική δυνατότητα 80 δις ευρώ και ανθρώπινο δυναμικό 6.000 υπαλλήλους και γραφεία σε 80 διεθνώς. Επίσης η τράπεζα IBB (Investionsbank Berlin) που αποτελεί την αναπτυξιακή τράπεζα του Βερολίνου, το τραπεζικό σύστημα της χώρας γενικότερα, τα υπουργεία των Ομόσπονδων κρατιδίων, αλλά και ο μεγάλος αριθμός επιχειρηματικών οικογενειών και τα venture capital που έχουν δημιουργηθεί, διοχετεύουν σημαντική ρευστότητα ώστε οι νέες ιδέες να γίνουν πράξη.
Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η ποιότητα ζωής στην πόλη του Βερολίνου, πολύ σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση της νέας γενιάς έχει το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος ζωής, σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, που συγκεντρώνουν την νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Ο σημαντικότερος όμως λόγος είναι η κουλτούρα της πόλης, που πηγάζει από την σύγχρονη ιστορία της, και την επανένωση των δύο Γερμανίων, που την χαρακτηρίζει η φιλικότητα και συνύπαρξη πολλών πολιτισμών σε ένα δημιουργικό περιβάλλον. Οι ιδέες όλου του κόσμου «συγκεντρώνονται» στο Βερολίνο και το κράτος, η πανεπιστημιακή κοινότητα το τραπεζικό σύστημα, ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας με πρόγραμμα και σχέδιο τις μετατρέπουν σε επιχειρείν, έχοντας δημιουργήσει το «Silicon Berlin» της Ευρώπης που συναγωνίζεται πλέον το Silicon Valley και το Τελ Αβίβ.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ανάμεσα στον μεγάλο αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων που υπάρχουν στο Βερολίνο συγκαταλέγονται ορισμένοι Έλληνες που σπούδασαν στο Βερολίνο και κατάφεραν να είναι μέρος επιχειρηματικών ομάδων όπου και διακρίθηκαν.