Μόναχο: Θερμό χειροκρότημα στον Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια – «Είμαι υπερήφανος»

Μόναχο: Θερμό χειροκρότημα στον Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια – «Είμαι υπερήφανος»
epa11157196 Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) speaks during the roundtable 'Currency for Change: World Politics on a Budget' at the 'Bayerischer Hof' hotel, the venue of the 60th Munich Security Conference (MSC), in Munich, Germany, 16 February 2024. More than 500 high-level international decision-makers meet at the 60th Munich Security Conference in Munich during their annual meeting from 16 to 18 February 2024 to discuss global security issues. EPA/ANNA SZILAGYI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και νομιμοποίησε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε θερμό χειροκρότημα κατά την προσφώνησή του στο πλαίσιο της 60ης Διάσκεψης του Μονάχου «ως ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και τού αξίζουν συγχαρητήρια επίσης, «γιατί μόλις ψηφίστηκε ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα».

Είμαι εδώ με λίγες ώρες ύπνο, αλλά νομίζω είναι απόφαση – ορόσημο και είμαι υπερήφανος γιατί εισηγήθηκα το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Την εμπέδωση μιας πολιτικής, που οδηγεί στην ανάπτυξη, υπέδειξε ως την καταλληλότερη, προκειμένου να συνεχίσουν τα ευρωπαικά κράτη να ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση της άμυνας τους και παράλληλα να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους ο πρωθυπουργός, μιλώντας νωρίτερα στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της 60ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου.

«Εμείς ως Ελλάδα ανέκαθεν ξοδεύαμε πολλά χρήματα στην άμυνα μας, καθώς είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις, που άλλα κράτη – μέλη της Ένωσης δεν αντιμετωπίζουν. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε περισσότερο έξυπνοι ως προς την προσέγγιση μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι «αυτό θα είναι ακόμη μία πρόκληση, καθώς οι προϋπολογισμοί μας είναι υπό πίεση, εξ αιτίας της τεχνολογικής και ενεργειακής μετάβασης, καθώς οι οικονομίες μας εξέρχονται από την πανδημία».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «θα πρέπει να εξορθολογίσουμε την ευρωπαική αμυντική βιομηχανία και να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις για το που θα κατευθύνουμε τους πόρους μας, δεν μπορεί να υπάρχουν 6 και 7 διαφορετικοί προμηθευτές οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως η αμυντική μας βιομηχανία θα προσαρμοστεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, και στο νέο τρόπο, με τον οποίο διεξάγονται πλέον οι πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αμυντικές δαπάνες στον τρόπο υπολογισμού του χρέους κάθε κράτους μέλους, ενώ επέμεινε ότι η απόφαση – ορόσημα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι οδηγός ως προς την προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι για την ‘Αμυνα.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι ηγεσίες παγκοσμίως εργάζονται πραγματικά για την εμπέδωση της ειρήνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά σύνορα της και παρ όλα αυτά ήταν αυτή, που παγίως τασσόταν υπέρ της συνεννόησης και ότι τώρα προσπαθεί για την εμπέδωση μιας μονιμότερης ύφεσης με την Τουρκία. «Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, όταν επιδιώκεις την ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, κάτι αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, ήταν ένα σοκ για όλους μας και ένα ηχηρό καμπανάκι.

Τέλος και σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν τομείς, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και άλλοι, όπου είμαστε στρατηγικοί ανταγωνιστές, είναι πάντα καλό να συνομιλούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπαινοι στην Ελλάδα από τον Ντέιβιντ Κάμερον για το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ως ιστορική στιγμή για μια χριστιανική ορθόδοξη χώρα χαρακτηρίζεται από τον βρετανικό τύπο η ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος στο Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίστηκε επί πρωθυπουργίας του Ντέιβιντ Κάμερον, τον Ιούλιο του 2013 και είναι σε ισχύ για πάνω από μια δεκαετία.

Έτσι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και νυν υπουργός Εξωτερικών με μήνυμά του στο Χ επαινεί την χθεσινή απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. «Χαιρετίζω θερμά την απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και να αναγνωρίσει τις ομόφυλες οικογένειες» γράφει χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως «έχοντας υπερήφανα υποστηρίξει τους γάμους ομοφυλόφιλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χιλιάδες ζευγάρια μπορούν να ανταλλάσσουν όρκους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίζω ότι αυτό είναι φανταστικό νέο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: