Το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων τριών ετών στη Wall Street – Οι Mag7 έχουν χάσει πάνω από 2 τρισ.
- 01/04/2025, 10:30
- SHARE

Δύο από τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ μόλις κατέγραψαν το χειρότερο τρίμηνό τους εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Ο τρίτος κατάφερε οριακά να μην έχει την ίδια τύχη.
Ο S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 4,5% το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέρρευσε κατά 10,4%. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,3%, καταγράφοντας την πρώτη του διαδοχική μηνιαία απώλεια από τον Οκτώβριο του 2023.
Οι απώλειες και στους τρεις δείκτες σημειώνονται λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει ένα νέο πακέτο εκτεταμένων δασμών, παρατείνοντας την αβεβαιότητα που ταλανίζει τους επενδυτές εδώ και μήνες.
Τη Δευτέρα, ο S&P 500 βρέθηκε προσωρινά σε περιοχή διόρθωσης, έχοντας σημειώσει πτώση 10% από το τελευταίο υψηλό του. Αν και ανέκαμψε ελαφρώς προς το τέλος της συνεδρίασης, δεν κατάφερε να αποφύγει τη χειρότερη μηνιαία πτώση του από τον Δεκέμβριο του 2022.
Οι απώλειες του S&P 500 στο πρώτο τρίμηνο έβαλαν τέλος σε ένα σερί πέντε συνεχόμενων τριμήνων με κέρδη, ενώ ο Nasdaq εξαφάνισε πάνω από το μισό των κερδών του 2024 μέσα σε τρεις μήνες. Οι «Magnificent 7» της Wall Street – Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet, Nvidia, Tesla και Meta – έχουν χάσει συλλογικά πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από την αρχή του έτους.
Η τελευταία φορά που οι αγορές των ΗΠΑ υπέστησαν τόσο μεγάλες απώλειες ήταν στα μέσα του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η οποία προκάλεσε οικονομικό σοκ παγκοσμίως, καθώς οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα και οι τιμές βασικών αγαθών όπως το πετρέλαιο και τα σιτηρά εκτοξεύθηκαν.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 χαρακτηρίστηκε από διαφορετικού τύπου γεωπολιτική αναταραχή, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν μια σειρά από σημαντικές πολιτικές αλλαγές των ΗΠΑ από την Ημέρα Ορκωμοσίας και μετά. Σύμφωνα με τον Dow Jones, το τρίμηνο αυτό ήταν το χειρότερο για τον S&P 500 σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές παγκοσμίως από το 1980, τη στιγμή που αρκετές ξένες χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν ράλι.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, που παρακολουθεί εταιρείες από 17 χώρες, ενισχύθηκε κατά 5% από την αρχή του έτους, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά περίπου το ίδιο ποσοστό. Μάλιστα, το Stoxx 600 είχε την καλύτερη απόδοσή του σε σχέση με τον S&P 500 από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Ο βρετανικός FTSE 100 επίσης αυξήθηκε πάνω από 5% το ίδιο διάστημα, ενώ ο δείκτης MSCI China, που περιλαμβάνει 580 κινεζικές μετοχές, έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο 16%.
Οι αγορές του εξωτερικού κινήθηκαν ανοδικά για διάφορους λόγους, με κάποιους από αυτούς να σχετίζονται με την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της ρύθμισης και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ενισχύοντας τις μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών. Στην Κίνα, η ισχυρή πορεία του χρηματιστηρίου αντανακλά κυρίως εσωτερικούς παράγοντες, όπως οικονομικά κίνητρα και ενθουσιασμό γύρω από τις εγχώριες startups τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι θετική παντού. Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 10% στο πρώτο τρίμηνο, λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της μεταποίησης και τις πιθανές επιπτώσεις των δασμολογικών πολιτικών του Τραμπ στις ιαπωνικές εξαγωγές.
Νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο
Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στον εμπορικό του πόλεμο την Τετάρτη, ημερομηνία που έχει χαρακτηρίσει ως «Ημέρα Απελευθέρωσης» της Αμερικής από τις καταχρήσεις των βασικών εμπορικών της εταίρων, πολλοί εκ των οποίων είναι διαχρονικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει «αντίστοιχους» δασμούς με στόχο να εξισώσει τους εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών που πωλούν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες στους Αμερικανούς απ’ ό,τι αγοράζουν από τις ΗΠΑ.
Όμως, με τις λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής να παραμένουν ασαφείς λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωσή της, οι επιχειρηματίες και οι καταναλωτές προσπαθούν να διαχειριστούν την ευρύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τον επικείμενο αντίκτυπο. Σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, σχεδόν 900 μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες αναφέρθηκαν στους δασμούς κατά τη διάρκεια πρόσφατων κλήσεων για τα κέρδη τους.
«Αυτό είναι πραγματικά γελοίο», δήλωσε ένας ανώνυμος διευθυντής βιομηχανικής παραγωγής σε έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Είμαι στην αγορά εδώ και 50 χρόνια και ποτέ δεν έχω δει τέτοια αβεβαιότητα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιάσεις και να λάβεις αποφάσεις».
Μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη;
Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες.
«Μόλις οι δασμοί ανακοινωθούν στις 2 Απριλίου, θα μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνσή τους», ανέφεραν ερευνητές της επενδυτικής τράπεζας UBS σε σημείωμα προς τους πελάτες τους τη Δευτέρα. «Η πρόοδος προς ένα νομοσχέδιο συμφιλίωσης του προϋπολογισμού θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή στις θετικές επιπτώσεις της ατζέντας Τραμπ για τις αγορές».