Το ξέσπασμα Τσακαλώτου που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση
- 04/03/2017, 14:30
- SHARE
Οι απαιτήσεις για τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων και η αδιαλλαξία για τα αντίμετρα θύμισε εποχές «χαρατσιού» στα ακίνητα.
Το κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ, που ζητούν εν χορώ τη μείωση του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων στα 5.900 ευρώ και την περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων έως κατά 30% από το 2019 έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το οικονομικό επιτελείο.
Το αποτέλεσμα ήταν άλλο ένα οργισμένο ξέσπασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που απείλησε με διακοπή των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Τρίτης, θέτοντας σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. Η «έκρηξη» αυτή του υπουργού Οικονομικών θα θύμιζε έντονα ημέρες του 2011 όταν ο τότε επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Ευάγγελος Βενιζέλος, διέκοψε τη βραδινή σύσκεψη με την τρόικα, με αποτέλεσμα, λίγες ημέρες αργότερα να επιβληθεί το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ για να επιστρέψει, εάν δεν ήταν τόσο συνηθισμένη πια για τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.
Πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων στο Hilton, υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει συχνά τέτοιου είδους αντιδράσεις. «Τα ισχυρά θεατρικά ξεσπάσματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι συνηθισμένα πια», τονίζει με νόημα αξιωματούχος που γνωρίζει από πρώτο χέρι την «ανθρωπογεωγραφία» των διαπραγματεύσεων στο γνωστό ξενοδοχείο. «Απειλεί με παραίτηση 2 με 3 φορές σε κάθε σύσκεψη», υποστηρίζει άλλος αξιωματούχος, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, θέλοντας να εξηγήσει και τη γρήγορη «μεταμέλεια» του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος το ίδιο βράδυ έστειλε e-mail στους εκπροσώπους του κουαρτέτου ζητώντας να λήξει εδώ το περιστατικό και να συνεχιστούν οι συζητήσεις.
Οι πληροφορίες, βέβαια, αναφέρουν ότι ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μέσω του υφυπουργού Δημήτρη Λιάκου, παρενέβη πυροσβεστικά για να μη ζήσουμε άλλη μία «δραματική αποχώρηση» των δανειστών, που μπορεί να πληρώναμε ακριβά στο μέλλον. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πηγές που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού της Τρίτης στο Hilton, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αντέδρασαν με σκωπτικό τρόπο στην «έκρηξη Τσακαλώτου», μάλιστα οι κ.κ. Κοστέλλο και Τζιαμαρόλι φέρονται να έβαλαν τα γέλια.
Το κουαρτέτο, πάντως, ετοιμάζεται να αποχωρήσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα χωρίς κείμενο τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement), αφού η πρόοδος που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες ήταν μικρή. «Κινούμαστε με τον…αραμπά», υποστήριζε πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων, επισημαίνοντας το επείγον της κατάστασης.
Ωστόσο, οι διαφορές των δανειστών με την κυβέρνηση είναι ακόμη πολλές και σημαντικές. Οι θεσμοί απαιτούν οι περικοπές να ισχύσουν από το 2019 και για τις συντάξεις και απορρίπτουν την επιδίωξη της κυβέρνησης να μειωθεί πρώτα το αφορολόγητο και, στη συνέχεια, το 2020 να ξεκινήσει μία σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, ζητούν οι περικοπές στις συντάξεις να φθάσουν στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δις. ευρώ) με το βάρος να σηκώνουν περίπου οι μισοί συνταξιούχοι, αφού οι περικοπές θα ξεκινήσουν από την περιοχή των 600-700 ευρώ, ενώ θα κλιμακώνονται στις υψηλότερες συντάξεις, καθώς σε μία σύνταξη των 1200 ευρώ, η μείωση μπορεί να φτάσει τα 360 ευρώ.
Παράλληλα, οι δανειστές –κυρίως το ΔΝΤ- προτείνει να εφαρμοστούν, παράλληλα με τις περικοπές, η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων, καθώς και η μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα (45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ), αλλά και η μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών. Όπως υποστηρίζουν μπορούν να δώσουν ώθηση στις επιχειρήσεις, αλλά και στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, που έχουν εξαντλήσει πλέον τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Η κυβέρνηση, αντίθετα, δεν συζητά τέτοιες μειώσεις, καθώς τις θεωρεί «ταξικές» και επιδιώκει μείωση στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, σκέψη που απορρίφθηκε εν τη γενέσει της από τους δανειστές.
Στα καθαρά αντίμετρα, που οι δανειστές επιμένουν πως θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων εξετάζονται μόνο η ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενίσχυση σε επιδόματα ανεργίας και η μεγαλύτερη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές. Οι θεσμοί υποστηρίζουν πως δεν θα εγκρίνουν κανένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, αλλά μόνο εφάπαξ δράσεις, αφού η απόδοση έναντι των στόχων δεν είναι κάτι μόνιμο, αλλά κρίνεται σε ετήσια βάση.
Ανοιχτό παραμένει ακόμα και το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αφού το ΔΝΤ συνεχίζει να το τοποθετεί κοντά στα 800 εκ. ευρώ και θα περιμένει την οριστική ανακοίνωση των στοιχείων από τη Eurostat στις 21 Απριλίου, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.
Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μετά το EWG της Πέμπτης (9 Μαρτίου), χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί εάν το κουαρτέτο επιστρέψει πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Η ελληνική πλευρά ελπίζει σε συμφωνία το αργότερο έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου, παράλληλα με πολιτικές εγγυήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς ποσοτικοποίηση. Μόνον έτσι θα επιτραπεί στην ΕΚΤ να εξετάσει το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή: Εφημερίδα Επένδυση