Το Zoom έφτασε να αξίζει περισσότερο από τις επτά μεγαλύτερες αεροπορικές του κόσμου
- 19/05/2020, 16:30
- SHARE
Η πανδημία του κορωνοϊού έγινε αφορμή για να γεννηθούν νέες τάσεις που ήρθαν και θα μείνουν για τα καλά. Μια εξ’ αυτών είναι και η εργασία από το σπίτι. Εάν αυτές οι τάσεις γίνουν «η νέα πραγματικότητα», ορισμένες εταιρείες μπορεί να επωφεληθούν πολύ από αυτές.
Η δημοφιλής εταιρεία τηλεδιάσκεψης, Zoom Communications, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που επωφελείται από αυτήν την κατάσταση. Το γράφημα, εμπνευσμένο από τον Lennart Dobravsky στο Lufthansa Innovation Hub, είναι μια βαθιά ματιά στο πόσο έχει φτάσει να εκτιμάται το Zoom κατά τη διάρκεια αυτής της ασυνήθιστης περιόδου.
Συγκεκριμένα, στις 15 Μαΐου 2020, η κεφαλαιοποίηση του Zoom έφτασε τα 48,8 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι τα έσοδά της το προηγούμενο έτος ήταν μόνο 623 εκατ. δολάρια.
Τι διαχωρίζει όμως το Zoom από τον ανταγωνισμό του και τι οδήγησε στην τεράστια αύξηση χρήσης της εφαρμογής στον επιχειρηματικό κλάδο;
Οι αναλυτές της βιομηχανίας λένε ότι οι χρήστες προτιμούν την εφαρμογή λόγω της εύχρηστης διεπαφής και της εμπειρίας χρήστη, καθώς και της ικανότητας υποστήριξης έως και 100 συμμετεχόντων κάθε φορά. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν κατά κόρων την εφαρμογή κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Zoom, Eric Yuan, έλαβε επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα δημόσια σχολεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα δωρεάν.
Οι χρήστες του Zoom έχουν φτάσει στα ύψη, καθώς από 10 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2019 έφτασαν να είναι 300 εκατομμύρια τον Απρίλιο του 2020.
Η αεροπορική βιομηχανία δεν πλέει στο ίδιο μήκος κύματος με το Zoom, καθώς υποφέρει από μια άνευ προηγουμένου πτώση στη ζήτηση λόγω των διεθνών περιορισμών στα ταξίδια. Τα έσοδα των κορυφαίων αεροπορικών εταιρειών έχουν μειωθεί συνολικά κατά 62% από τα τέλη Ιανουαρίου.
Καθώς οι χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19, πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τις πτήσεις τους και απολύουν μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να παραμείνουν στη ζωή. Ακόμη και υπομονετικοί επενδυτές όπως ο Warren Buffett έχουν πουλήσει μεγάλο μερίδιο μετοχών από τις αεροπορικές εταιρείες.
Η πρόσφατη επιτυχία του Zoom είναι προϊόν των περιστάσεων, αλλά πόσο θα διαρκέσει; Αυτή η ερώτηση τριγυρνάει στο μυαλό πολλών επενδυτών και ειδικών πριν από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας που θα κυκλοφορήσουν τον Ιούνιο.
Δεν ήταν όλα ρόδινα για την εταιρεία βέβαια, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές όπου απρόσκλητοι επισκέπτες εισέβαλλαν σε συναντήσεις, γεγονός που αμφισβήτησε τα μέτρα ασφαλείας της εφαρμογής. Ωστόσο, η εταιρεία παρέμεινε σχεδόν αλώβητη, παρέχοντας γρήγορα υποστήριξη στην καταπολέμηση του προβλήματος.
Καθώς πολλά μέρη του κόσμου αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, οι αεροπορικές εταιρείες θα αργήσουν να δουν γρήγορη ανάκαμψη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν πολύ δρόμο ακόμα.