Tokenized: Η Mastercard σταματά τη χειροκίνητη καταχώριση των καρτών – Τι αλλάζει μέχρι το 2030

Tokenized: Η Mastercard σταματά τη χειροκίνητη καταχώριση των καρτών – Τι αλλάζει μέχρι το 2030
Οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να εισάγουν συνεχώς κωδικούς πρόσβασης κάθε φορά που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν μια πληρωμή.

Από το 2030 η Mastercard δεν θα απαιτεί πλέον από τους Ευρωπαίους να εισάγουν τον αριθμό της κάρτας τους χειροκίνητα κατά τον ηλεκτρονικό έλεγχο για τις αγορές τους, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή τη συσκευή που χρησιμοποιούν, μετέδωσε το CNBC.

Το δημοσίευμα σημεώνει πως όλες οι κάρτες που εκδίδει στο δίκτυό της εταιρείας στην Ευρώπη θα είναι tokenized μέχρι το 2030.

Με άλλα λόγια, αντί για τον 16ψήφιο αριθμό κάρτας που όλοι έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές, αυτός θα αντικατασταθεί από ένα τυχαία παραγόμενο «token».

Η εταιρεία αναφέρει ότι συνεργάζεται με τράπεζες, fintechs, εμπόρους και άλλους εταίρους για τη σταδιακή κατάργηση της χειροκίνητης καταχώρησης καρτών για το ηλεκτρονικό εμπόριο έως το 2030 στην Ευρώπη, δινοντας έμφαση στη λύση του ενός κλικ σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι κάρτες των καταναλωτών θα είναι ασφαλείς έναντι προσπαθειών απάτης, αναφέρει η Mastercard.

Οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να εισάγουν συνεχώς κωδικούς πρόσβασης κάθε φορά που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν μια πληρωμή, καθώς η Mastercard εισάγει passkeys που αντικαθιστούν τους κωδικούς πρόσβασης.

Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στους πελάτες να πραγματοποιούν πληρωμές με ένα κλικ στο ταμείο χρησιμοποιώντας βιομετρική πιστοποίηση ταυτότητας με το αποτύπωμα του αντίχειρα.

Οι κάρτες που είναι αποθηκευμένες σε μια σελίδα εμπόρων ή σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι μέσω tokenization μπορούν να ενημερώνονται αυτόματα όπου και αν αποθηκεύονται όταν αντικαθίστανται ή ανανεώνονται.

Μείωση των απατών

Η Mastercard λέει ότι το 100% tokenization σε όλους τους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου θα μειώσει δραματικά τα ποσοστά απάτης.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Juniper Research, οι απώλειες από απάτες μέσω διαδικτυακών πληρωμών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 91 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028.

Η υιοθέτηση του tokenization, σύμφωνα με τη Mastercard, αυξάνεται με ρυθμό 50% κάθε χρόνο και πλέον διασφαλίζει περίπου το 25% όλων των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως στο δίκτυό της.

Η Mastercard δήλωσε ότι επεκτείνει την αλλαγή στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος είναι εδώ και καιρό πρωτοπόρος στις καινοτομίες πληρωμών, όπως οι ανέπαφες πληρωμές και η ηλεκτρονική τραπεζική, η οποία επέτρεψε στους χρήστες τραπεζικών υπηρεσιών να μοιράζονται τα δεδομένα των λογαριασμών τους για να έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

«Στην Ευρώπη είδαμε το tokenization να αποκτά δυναμική σε όλο το οικοσύστημα, η ευκολία και τα μειωμένα ποσοστά απάτης πωλούνται μόνα τους» δήλωσε η Βάλερι Νόβακ, εκτελεστική αντιπρόεδρος προϊόντων και καινοτομίας της Mastercard Europe.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η επίτευξη αυτού του οράματος μέχρι το 2030 είναι μια win-win-win για τους αγοραστές, τους λιανοπωλητές και τους εκδότες καρτών» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com