Τολμηρή απόφαση από τη Fed για μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Τολμηρή απόφαση από τη Fed για μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά τις προβλέψεις για μια μετριοπαθή παρέμβαση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε για πολλούς την έκπληξη - Συνταγή «ήπιας προσγείωσης» για την οικονομία.

Τη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,75-5% ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από τις προβλέψεις των αναλυτών για μια ίσως μικρότερη μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης, καθώς πρόκειται για την πρώτη κίνηση της Fed μετά την πανδημία, την ώρα που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ήδη προχωρούν σε νέους κύκλους μειώσεων επιτοκίων.

Πλέον και οι ΗΠΑ μπαίνουν σε τροχιά νομισματικής χαλάρωσης, με τη Fed να αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πλησιάζει σταθερά προς το 2,1% το 2025.

Αντιθέτως, η Fed αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψή της για την ανεργία, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει στο 4,4% φέτος (από 4,2%) και το 2025.

Η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη αλλά ελήφθη με ψήφους 11 υπέρ έναντι 1 κατά. Η Ρεπουμπλικανή Μισέλ Μπόουμαν, την οποία είχε διορίσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, είχε την άποψη ότι η μείωση θα έπρεπε να είναι μικρότερη, κατά το ένα τέταρτο της μονάδας.

Ήδη οι αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μια ακόμη μείωση μισής μονάδας βάσης πριν το τέλος του 2024, μια ακόμη το 2025 και μία το 2026, με ορίζοντα να κινηθεί σε ένα επιτοκιακό εύρος μεταξύ 2,75% – 3,00%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Fed σημείωσε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς και την κατάσταση που διαμορφώνεται με τους μισθούς, ούτως ώστε να παραμείνει σε ετοιμότητα για επιπλέον παρεμβάσεις εάν προκύψουν κίνδυνοι στην πορεία για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Ήπια προσγείωση» για την οικονομία

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν γίνει πιο σίγουροι ότι, προσαρμόζοντας την πολιτική, μπορούν να διατηρήσουν τη δύναμη της αγοράς εργασίας με μέτρια οικονομική ανάπτυξη και με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να μειώνεται, δήλωσε ο Τζο Πάουελ μετά την ανακοίνωση της Fed.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της FEDM η κίνηση ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια να διασφαλιστεί η λεγόμενη «ήπια προσγείωση» για την οικονομία. Οι αποφάσεις στο εξής θα λαμβάνονται «συνεδρίαση με συνεδρίαση», πρόσθεσε.

Οπως είπε, η Fed «είναι επικεντρωμένη» στη διπλή εντολή της, τον πληθωρισμό και την απασχόληση. Εκτιμά ότι με «κατάλληλη αναβαθμονόμηση» της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί ισχυρή η αγορά εργασίας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «οι συνθήκες συνέχισαν να επιβραδύνουν» την αγορά εργασίας, με «αξιοσημείωτη πτώση» στα κέρδη μισθοδοσίας, ενώ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η αγορά εργασίας δεν ασκεί πληθωριστική πίεση στην οικονομία.

«Αυτή η επαναβαθμονόμηση της πολιτικής μας θα συμβάλει στη διατήρηση της ισχύος της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και θα συνεχίσει να επιτρέπει την επίτευξη περαιτέρω προόδου στον πληθωρισμό καθώς ξεκινάμε την πορεία προς μια πιο ουδέτερη στάση”, ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν ακολουθούμε προκαθορισμένη πορεία. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις της από συνάντησή σε συνάντηση».

Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, σημείωσε ότι είναι σε καλή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό και ότι ο πληθωρισμός πέφτει. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Fed επεσήμανε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέσουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει τη μείωση του κόστους δανεισμού με τον ίδιο ρυθμό στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: