Τον Απρίλιο οι αποφάσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή
- 09/03/2018, 10:47
- SHARE
Πηγή της ευρωζώνης εκτιμά πως μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου.
Για τον Απρίλιο παραπέμφθηκε η εξέταση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πηγή της ευρωζώνης ανέφερε χθες, Πέμπτη πως μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να φτάσουν στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου.
Προς το παρόν η διαπραγμάτευση για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής τού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξη, προετοιμάζεται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ θα ξεκινήσει στις 22 Απριλίου στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.
Μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια δεν μπορούν να υπάρξουν, καθώς η υπόθεση του ελληνικού χρέους συνδέεται με τους αδιάθετους πόρους της τρίτης δανειακής σύμβασης της χώρας, η οποία «κλείνει» στα τέλη Αυγούστου.
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα θα εκδοθούν τρεις διαφορετικές εκθέσεις για το ελληνικό χρέος: η πρώτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δεύτερη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η 3η από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν και οι τρεις εκθέσεις καταλήξουν στο ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, θα ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Στο τραπέζι υπάρχουν οι επιλογές επιμήκυνσης των ωριμάνσεων έως και κατά 15 χρόνια, χρήσης των κερδών από διακράτηση ελληνικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ (SMPs , ANFAs) και ενδεχομένως χρήσης των αδιάθετων κεφαλαίων από το τρίτο πρόγραμμα του ESM, είτε για την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ είτε για την εξαγορά των πρώτων διμερών δανείων από τα κράτη-μέλη. Το τελευταίο σενάριο φαίνεται να κερδίζει πόντους.
Η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα είναι σταδιακή, καθώς στο τελικό κείμενο συμφωνίας που θα κληθεί να υπογράψει η Ελλάδα θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση των μέτρων.
Οι προϋποθέσεις αυτές θα έχουν τόσο δημοσιονομικό όσο και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Μέτρα όπως η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εκτιμάται ότι θα περιγραφούν στη συμφωνία και θα συνδεθούν με την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.