Με τον «Χάρτη του Θησαυρού» κατασκόπευαν τη Γερμανία
- 14/09/2014, 11:51
- SHARE
Νέες αποκαλύψεις του Spiegel από τον «θησαυρό» του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τη δράση αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
Νέες αποκαλύψεις βασισεμένες σε έγγραφα του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν περιλαμβάνει το αυριανό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στην αμερικανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας είχαν αποκτήσει συγκαλυμμένη πρόσβαση στο δίκτυο πολλών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, μέσα από το πρόγραμμα της NSA με το όνομα «Χάρτης του Θησαυρού», το οποίο περιλάμβανε κυρίως την παράνομη πρόσβαση στο δίκτυο της Deutsche Telekom και πολλών άλλων μικρότερων παρόχων, οι υπηρεσίες πληροφοριών κατάφερναν να φτάνουν έως τις συσκευές που συνδέονται με το Διαδίκτυο: smartphone, υπολογιστές ή ταμπλέτες.
Αυτό το πρόγραμμα, που το Der Spiegel χαρακτήρισε «το Google Earth του Διαδικτύου» χρησιμοποιείτο για να «σχεδιάσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο» και να «κατασκοπεύουν το δίκτυο».
Ούτε η NSA ούτε η GCHQ, η υπηρεσία της Βρετανίας που είναι αρμόδια για τις υποκλοπές επικοινωνιών, έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής.
«Μια τέτοια επίθεση στον κυβερνοχώρο παραβιάζει ξεκάθαρα τον γερμανικό νόμο», σχολίασε ο Κρίστιαν Στέφεν, επικεφαλής της εταιρείας Stellar, στον οποίο το περιοδικό υπέβαλε ένα έγγραφο της GCHQ όπου περιέχονταν κωδικοί πρόσβασης των πελατών της εταιρείας και τα ονόματα ενός συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων.
Η Deutsche Telecom και η πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας Netcologne, τις οποίες ενημέρωσε το περιοδικό, δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε κάποιο ύποπτο σύστημα ούτε κάποια διαρροή δεδομένων. Όμως σύμφωνα με τον επικεφαλής ασφαλείας της Deutsche Telecom, Τόμας Τσέρσις, «η πρόσβαση των ξένων μυστικών υπηρεσιών στο δίκτυό μας είναι απόλυτα απαράδεκτη».
Διαβάστε ακόμη:
Πώς ο Έντουαρντ Σνόουντεν έγινε το «βαθύ λαρύγγι»
«Η NSA παρακολουθεί και το τηλέφωνο του Αντώνη Σαμαρά»
Όχι μία, ούτε δύο, αλλά 193 χώρες είχε στο «νόμιμο στόχαστρο» της η NSA