Τον Χριστόφια δείχνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου
- 13/08/2013, 14:19
- SHARE
Καταστροφική η κυβερνητική καθυστέρηση ένταξης στον Μηχανισμό Στήριξης για τον διοικητή της ΚΤ Κύπρου.
Η Κύπρος έπρεπε να μπει στο Μνημόνιο από το 2011, υποστήριξε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης. Στην κατάθεσή στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας χαρακτήρισε την καθυστέρηση προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης καταστροφική.
Όπως λέει στην κατάθεσή του, στο Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου 2013 είχε γίνει σαφές πως δεν θα υπήρχε μνημόνιο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, γιατί οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα το υπέγραφε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου υποστηρίζει ότι προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία γραπτώς και προφορικώς από τον Μάιο του 2012 για τις συνέπειες από την μη υπογραφή μνημονίου. Ανέφερε μάλιστα, ότι η αίτηση στον Μηχανισμό Στήριξης έπρεπε να υποβληθεί το αργότερο στις αρχές του 2012, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούσαν να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια και γιατί υπήρχαν ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία.
Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε πως εάν η Κύπρος απευθυνόταν στον Μηχανισμό Στήριξης, μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θα πετύχαινε καλύτερους όρους στο πρόγραμμα. «Με βάση τα δεδομένα που είχαμε μπροστά μας τότε, πιστεύαμε ότι θα αποφύγουμε το μνημόνιο».
Η ραγδαία επιδείνωση τον Μάιο και τον Ιούνιο στις συστημικές τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή ήταν για τον κ. Δημητριάδη η αιτία της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας. «Η Τράπεζα Κύπρου μάς διαβεβαίωνε ότι δεν θα χρειαστεί κρατική στήριξη. Η Λαϊκή μάς έλεγε ότι θα χρειαστεί, αλλά θα κάλυπτε μέρος του ποσού».
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου η κυβέρνηση Χριστόφια τον διαβεβαίωνε ότι αναζητεί δάνειο από το εξωτερικό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Λαϊκής, ενώ ο προκατόχος του Αθανάσιος Ορφανίδης έστελνε επιστολές στον Πρόεδρο Χριστόφια όχι για τα θέματα των τραπεζών αλλά για τα δημοσιονομικά.