Τον Μάρτιο «κληρώνει» η ΕΚΤ για τα μειωμένα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Τον Μάρτιο «κληρώνει» η ΕΚΤ για τα μειωμένα επιτόκια στην Ευρωζώνη
Frankfurt, Germany - November 15, 2015: New building of European Central Bank ECB, EZB headquarters at Eastend Frankfurt, Germany. Close-up of the logo in front of the building.
Ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανότατα «θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας.

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάρτιο, θα είναι καθοριστικές για το πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος.

Σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο ίδιος είπε πως «οι εκτιμήσεις θα είναι καθοριστικές για να εκτιμήσουμε, πρώτον, αν μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας για τον πληθωρισμό του 2% θα επιτευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς κινδύνους, και δεύτερον, την πορεία των επιτοκίων που είναι συμβατή με την επίτευξη του συμμετρικού μας στόχου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Bloomberg σημειώνει πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να προσβλέπουν στο καλοκαίρι για μια πρώτη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προβλέψεις του Μαρτίου θα παράσχουν «την ευκαιρία για μια συνολική επικαιροποίηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών μας για τον πληθωρισμό».

Αφού εκτίμησε λανθασμένα την άνοδο των τιμών που ακολούθησε την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ντε Κος δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη στις προβλέψεις της ΕΚΤ έχει αυξηθεί σημαντικά. «Τα σφάλματα των προβλέψεων ήταν πολύ μικρά και μάλιστα αρνητικά τα τελευταία τρίμηνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού ήταν κάπως χαμηλότερα από τις προβλέψεις», είπε.

Ο Ισπανός τραπεζίτης θεωρεί ότι ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι «αρκετά προχωρημένος» και πιθανότατα «θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com