Τουλάχιστον 47 νεκροί από πλημμύρες στο βόρειο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 47 νεκροί από πλημμύρες στο βόρειο Αφγανιστάν
Αϊτή Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Αφγανιστάν είναι επιρρεπές στις φυσικές καταστροφές και τα Ηνωμένα Έθνη το θεωρούν ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από συνεχιζόμενες έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στο βόρειο Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος την Κυριακή, μία ημέρα μετά τον θάνατο παρόμοιου αριθμού ανθρώπων σε κεντρική επαρχία.

Ο Σαμσουντέν Μοχαμεντί, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της επαρχίας Φαριάμπ στα βόρεια, δήλωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον 300 εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν, με βάση τις αρχικές αναφορές.

Το Σάββατο, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική επαρχία Γκορ, δήλωσε ο Μαουλάουι Αμπντούλ Χάι Ζαΐμ, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της επαρχίας.

Το Αφγανιστάν είναι επιρρεπές στις φυσικές καταστροφές και τα Ηνωμένα Έθνη το θεωρούν ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή.

Την περασμένη εβδομάδα, πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν χωριά στο βόρειο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 315 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 1.600, ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή.

Την Τετάρτη, ένα ελικόπτερο που χρησιμοποιεί η αφγανική πολεμική αεροπορία συνετρίβη λόγω «τεχνικών προβλημάτων» κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ανάσυρσης των σωμάτων ανθρώπων που είχαν πέσει σε ποτάμι στην επαρχία Γκορ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 12, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το Αφγανιστάν αντιμετώπισε έλλειψη βοήθειας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, καθώς οι ξένες δυνάμεις αποσύρθηκαν το 2021. Η αναπτυξιακή βοήθεια, η οποία αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά των οικονομικών της κυβέρνησης, περικόπηκε.

Το έλλειμμα επιδεινώθηκε τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ξένες κυβερνήσεις παλεύουν με ανταγωνιστικές παγκόσμιες κρίσεις και την αυξανόμενη καταδίκη των περιορισμών των Ταλιμπάν στις αφγανικές γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com