Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και χιλιάδες τραυματίες στο Λίβανο από ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και χιλιάδες τραυματίες στο Λίβανο από ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ
epa11609841 An ambulance moves along the road after an incident involving Hezbollah members’ wireless devices in Dahieh, Beirut, south Lebanon, 17 September 2024. According to Lebanon’s state news agency, several ‘wireless communication devices (pagers) were detonated using advanced technology.’ Several people with various injuries have been arriving at Lebanese hospitals, according to the Lebanese Public Health Emergency Operations Center of the Ministry of Public Health. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η «μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας» που έχει υποστεί η Χεζμπολάχ σε σχεδόν ένα χρόνο πολέμου με το Ισραήλ.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Επίσης ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν σήμερα όταν οι βομβητές που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η έκρηξη των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας» που έχει υποστεί η ομάδα σε σχεδόν ένα χρόνο πολέμου με το Ισραήλ.

Το κύμα των εκρήξεων διήρκεσε περίπου μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν περίπου στις 15:45 τοπική ώρα. Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς πυροδοτήθηκαν οι μηχανισμοί.

Οι περιφερειακοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί μετέφεραν πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που έδειχναν αυτό που φαινόταν να είναι μια μικρή φορητή συσκευή τοποθετημένη δίπλα σε ταμείο παντοπωλείου όπου ένα άτομο πλήρωνε να εκρήγνυται αυθόρμητα. Σε άλλα πλάνα, μια έκρηξη φάνηκε να βγάζει νοκ άουτ κάποιον που βρισκόταν σε πάγκο με φρούτα σε περιοχή της αγοράς.

Το κέντρο επιχειρήσεων κρίσης του Λιβάνου, το οποίο διοικείται από το υπουργείο Υγείας, ζήτησε από όλους τους ιατρούς να κατευθυνθούν στα αντίστοιχα νοσοκομεία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μαζικού αριθμού τραυματιών που εισέρχονται για επείγουσα περίθαλψη. Είπε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν βομβητές.

Χεζμπολάχ: Tο Ισραήλ πίσω από τις εκρήξεις

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών.

Σε ανακοίνωσή του το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com