Τουρισμός: Αυξημένες 25% οι εγχώριες δαπάνες των Ελλήνων – Στα 800 δισ. ευρώ η ευρωπαϊκή αγορά

Τουρισμός: Αυξημένες 25% οι εγχώριες δαπάνες των Ελλήνων – Στα 800 δισ. ευρώ η ευρωπαϊκή αγορά
Tourists take photos and selfies ifront of the Parthenon Temple during their visit at the Acropolis archaeological site in Athens on June 14, 2023. "The wait and the amount of people that are here are definitely overwhelming," a customer services operator told AFP.World Heritage Watch, a non-governmental organisation which supports UNESCO in protecting and safeguarding sites of international value, notes that the Acropolis currently lacks visitor management plans required under the UN watchdog's World Heritage Convention, to which Greece is a signatory. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Οι αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 114,5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη περιλαμβάνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταξιδιών (ETC), μιας ΜΚΟ που εκπροσωπεί τους εθνικούς οργανισμούς τουρισμού της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αυτή, οι τουρίστες στην Ευρώπη αναμένεται να δαπανήσουν 800,5 δισ. ευρώ για το 2024, μια αύξηση 13,7% σε σχέση με το 2023.

Για την Ελλάδα

Αναφορικά με τη χώρα μας, η ETC σημειώνει πως μέσα στο 2024 οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες έχουν αυξηθεί 25% σε σχέση με το 2019 -προ της πανδημίας του κορονοϊού-, με την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση μαζί με την Ισπανία και να ακολουθούν η Ιταλία (+20%) και η Γαλλία (+16%), «αν και υπάρχει μικρό δείγμα από τις χώρες όπου έχουν διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία».

Οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα εντός του 2024 έχουν αυξηθεί 24,4% σε ετήσιο επίπεδο για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, όταν το 2019 είχαν παρουσιάσει ετήσια άνοδο 20,4%, με τη Σερβία να έχει την πρωτιά στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις (άνοδος 69,1%).

Ακόμα, οι αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 114,5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Η έρευνα σημειώνει πως η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης συνέχισε την ανάκαμψή της το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Οι αφίξεις από το εξωτερικό (+6%) και οι διανυκτερεύσεις (+7%) ξεπέρασαν τα στοιχεία του 2019, αντανακλώντας αύξηση 12% και 10% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Η αύξηση προωθείται από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Αυξάνεται επίσης ο αριθμός των ταξιδιωτών που επιλέγουν ταξίδια εκτός τουριστικής περιόδου και λιγότερο γνωστούς προορισμούς, με γνώμονα την αναζήτηση σχέσης ποιότητας-τιμής και μοναδικών, αυθεντικών εμπειριών.

Ειδικότερα, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση του μεριδίου αγοράς, 86% και 31% αντίστοιχα, από το 2019.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξίδια εκτός της πεπατημένης αντικατοπτρίζεται επίσης στις διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταξίδια, οι οποίες ανέδειξαν την ελκυστικότητα των φυσικών νησιωτικών περιοχών, όπως η Μαδέρα στην Πορτογαλία και η Magerøya στη Νορβηγία.Και στις δύο αυτές χώρες σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων.

Η βιωσιμότητα αποτέλεσε βασικό θετικό παράγοντα φήμης για τους προορισμούς αυτό το τρίμηνο, ενώ οι πιο αρνητικές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υπερπληθυσμού στα παραδοσιακά τουριστικά hotspots.

Η άνοδος της Κίνας

Η έκθεση εντοπίζει μια αυξανόμενη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού τουρισμού, με αναδυόμενους προορισμούς και αγορές προέλευσης να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους. Στους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό περιλαμβάνονται η αναζήτηση της σχέσης ποιότητας-τιμής σε μη παραδοσιακούς προορισμούς, η επιστροφή ταξιδιωτών από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των σιδηροδρομικών ταξιδιών.

Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν η αγορά προέλευσης μακρινών αποστάσεων με τις καλύτερες επιδόσεις, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση από τις αγορές της Ανατολικής Ασίας, ιδίως της Κίνας. Οι ευρωπαϊκές πόλεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικές για τους Κινέζους επισκέπτες, καθώς η Κίνα αναμένεται να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά προέλευσης για προορισμούς πόλεων το 2025, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Οι προκλήσεις

Οι επαγγελματίες του τουρισμού αναφέρουν την αύξηση του κόστους διαμονής, των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των πτήσεων, μαζί με τις ελλείψεις προσωπικού, ως μείζονα ζητήματα.

Παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις τους, οι προκλήσεις αυτές έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: