Τουρισμός «δύο ταχυτήτων»: Η ανομοιογενής ανάπτυξη και οι προκλήσεις του 2024

Τουρισμός «δύο ταχυτήτων»: Η ανομοιογενής ανάπτυξη και οι προκλήσεις του 2024
epa10238218 Groups of tourists vist the Parthenon Temple on Acropolis Hill in Athens, Greece, 12 October 2022. EPA/ALEXANDROS BELTES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά την αύξηση των αφίξεων και των εσόδων το 2024, ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει μεγάλες ανισότητες στην ανάπτυξη, με πολλά ξενοδοχεία και προορισμούς να παλεύουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Με το τέλος του Σεπτεμβρίου, οι τουριστικοί προορισμοί έχουν πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της φετινής σεζόν και τη συνολική πορεία του έτους. Τα στοιχεία δείχνουν αυξητική τάση σε σύγκριση με το 2023, γεγονός που προσθέτει ένα νέο θετικό πρόσημο στον τουριστικό απολογισμό. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν κατανέμεται ομοιόμορφα, οδηγώντας σε έναν τουρισμό «δύο ταχυτήτων», σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, τόνισε ότι το 2024 αποτελεί ακόμη μία θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι θετικές προοπτικές δεν είναι δεδομένες και χρειάζεται στρατηγική προστασίας για το μέλλον. Οι πρόσφατες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος κατέγραψαν αύξηση των συνολικών τουριστικών εσόδων κατά 4,9% για το επτάμηνο, με τα έσοδα από την κρουαζιέρα να ενισχύουν περαιτέρω τα νούμερα. Παράλληλα, οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο 11,2%.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), τα στοιχεία αυτά δεν αντανακλούν την ίδια εικόνα για όλες τις επιχειρήσεις. Ενώ ορισμένα ξενοδοχεία καταγράφουν άριστες επιδόσεις, πολλά άλλα δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη είναι μειωμένη, καθώς το αυξημένο κόστος μετακίνησης και διαμονής μειώνει τα χρήματα που διαθέτουν οι τουρίστες στους προορισμούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Επιπλέον, ο κλάδος των ξενοδοχείων 1-3 αστέρων, που αποτελεί το 74% της συνολικής δυναμικότητας, αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το νέο «φόρο ανθεκτικότητας», που σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αυξάνει το κόστος για τους επισκέπτες και μειώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής φιλοξενίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος, αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, υπογραμμίζει ότι οι περιφέρειες που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής πίτας είναι περιορισμένες. Ενώ οι δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, είχαν μια ισχυρή σεζόν, η Πελοπόννησος, και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Η αύξηση του λειτουργικού κόστους και οι νέες οικονομικές επιβαρύνσεις ασκούν έντονες πιέσεις στις επιχειρήσεις, μειώνοντας τα κέρδη τους.

Παράλληλα, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, σημειώνει ότι ενώ το νησί κατέγραψε αύξηση 5% στην τουριστική κίνηση, η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών έχει μειωθεί. Παρά την καλή πορεία του Σεπτεμβρίου, οι επιχειρηματίες του νησιού εστιάζουν στην ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου, καθώς και στη βελτίωση των υποδομών για να στηρίξουν την αυξημένη ζήτηση.

Ο Δημήτριος Μπούχαλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Bournemouth, παρατηρεί ότι οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν το κόστος του τουρισμού και επηρεάζουν τις επιλογές των ταξιδιωτών. Οι προορισμοί που θα προσαρμόσουν τις προσφορές τους στις νέες ανάγκες και θα προσφέρουν εξατομικευμένες εμπειρίες θα είναι αυτοί που θα κερδίσουν στο νέο τοπίο του τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: