Τουρισμός: Ο στόχος για το παγκόσμιο top 10 και τα έσοδα
- 21/08/2017, 16:37
- SHARE
Για ένα «καυτό» από πλευράς εισπράξεων καλοκαίρι προδιαθέτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κερδίζει συνεχώς θέσεις η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις της στις αφίξεις τουριστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία (χωρίς να υπολογίζεται η κρουαζιέρα), η χώρα μας κέρδισε επιπλέον εννέα εκατ. τουρίστες τα τελευταία πέντε χρόνια. Έτσι βρέθηκε στη 14η θέση της κατάταξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με βάση τις διεθνείς αφίξεις για το 2016.
Ειδικότερα, από τα 15,5 εκατ. τουρίστες το 2012 η Ελλάδα έφτασε τα 24,8 εκατ. το 2016 και είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των ετών 2012-2016 καθώς φθάνει το 60%. Ακολουθεί το Μεξικό με αύξηση 49,57%, από τα 23,4 εκατ. τουρίστες στα 35 εκατ., και η Ταϊλάνδη με άνοδο 45,5% κατά το ίδιο διάστημα, από τα 22,4 εκατ. στα 32,6 εκατ. διεθνείς αφίξεις.
Η χώρα μας την τελευταία πενταετία κέρδισε τρεις θέσεις καθώς από τη 17η θέση το 2012 βρέθηκε στη 15η το 2015 και στη 14η το 2016. Το όραμα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για μία θέση στη δεκάδα έγινε ακόμη πιο ορατό, αν και χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά.
Πάνω από 2 δισ. ευρώ οι εισπράξεις Ιουνίου
Για ένα «καυτό» από πλευράς εισπράξεων καλοκαίρι προδιαθέτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο.
Μέσα από αυτά προκύπτει ότι τον πρώτο ουσιαστικά «δυνατό» μήνα για την τουριστική σεζόν οι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 13% και 14,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα.
Πρακτικά οι εισπράξεις το συγκεκριμένο μήνα έσπασαν το φράγμα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 2,046 δισ. ευρώ, έναντι 1,792 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016.
Νέες επιχειρήσεις στον τουρισμό
Ο τουριστικός τομέας κυριαρχεί και στις ενάρξεις νέων επιχειρήσεων από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2107, σύμφωνα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που γνωστοποιήθηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
Σχετικά με τις ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ), ξενοδοχεία και παρόμοια, καταλύματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις μισές από τις θέσεις της πρώτης δεκάδας να αφορούν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την εστίαση και τη διαμονή τουριστών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) αν και πρώτες στη λίστα είναι οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα οργάνωσης παραγωγής.
Τα φαρμακεία είναι πρώτα στη λίστα στη σύσταση ομόρρυθμης εταιρείας (ΟΕ), αλλά η πλειοψηφία των υπόλοιπων δραστηριοτήτων αφορά σε επιχειρήσεις εστίασης και υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων για μικρή χρονική διάρκεια.
Για τις ετερόρρυθμες εταιρείες (ΕΕ) όλες οι θέσεις της δεκάδας αφορούν στην εστίαση εκτός από τις δύο τελευταίες που αφορούν σε έναρξη δραστηριότητας για φαρμακεία και εκμετάλλευση περιπτέρου.
Για τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ) δεν αποτελεί έκπληξη ότι στη πρώτη θέση της δεκάδας κυριαρχούν τα εστιατόρια, ενώ για τις ατομικές εταιρείες- που ήταν ο κλάδος με τις περισσότερες ενάρξεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους- στην πρώτη θέση βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλιστικού συμβούλου, χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση και όλες οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν στον κλάδο εστίασης.