Τουρισμός: Οι υπερπτήσεις εσόδων καταλύτης για το ΑΕΠ το 2025

Τουρισμός: Οι υπερπτήσεις εσόδων καταλύτης για το ΑΕΠ το 2025
Photo: pixabay.com
Η συνεισφορά στην οικονομία, οι προσδοκίες και οι προκλήσεις ενόψει επιβράδυνσης χωρών προέλευσης τουριστικών ροών.

Με στόχο έσοδα πάνω από 22 δισ. ευρώ το 2025 ο τουρισμός παραμένει βασικός καταλύτης ανάπτυξης για την εθνική οικονομία υποστηρίζοντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, παρά τις αναδυόμενες προκλήσεις που σχετίζονται κυρίως με την οικονομική επιβράδυνση βασικών χωρών προέλευσης τουριστικών ροών.

Με βάση τις προβλέψεις η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων σε μια τριετία υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 ανήλθαν σε 20,5 δισ. ευρώ, επίπεδο που ξεπεράστηκε φέτος ήδη από το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024 ενώ για το 2025 ο πήχης ανεβαίνει στα 22,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο 5,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 20,9 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 7,7%, στα 11,67 δισ. αυρώ και των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 0,3% στα 8,24 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία για τις εισπράξεις δείχνουν αύξηση από τη Γερμανία κατά 3,9% στα 3,6 δισ. ευρώ, μείωση από τη Γαλλία κατά 10% στα 1,3 δισ. ευρώ, αύξηση 15,7% από την Ιταλία, στα 1,2 δισ. ευρώ, μείωση 1,3% από το Ηνωμένο Βασίλειο, στα 3,2 δισ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10% στα 1,4 δισ. ευρώ.

Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 καταγράφηκαν συνολικά 25,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 (23,5 εκατ.), με αύξηση 5,8% ή επιπλέον 1,9 εκατ. αφίξεις. Ειδικά το δ’ τρίμηνο του 2024 ξεκίνησε με επιταχυνόμενη αύξηση των αφίξεων κατά 10,9%, με την συνολική ανοδική τάση να υποδεικνύει τη σταθερή ενίσχυση της ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δυναμική και οι προκλήσεις

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τη δυναμική του τουρισμού ως ενός από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας που συνεισφέρει στην αύξηση της απασχόλησης και συνολικά της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτύπωμα σχεδόν στο 30% του ΑΕΠ. Ο πολλαπλασιαστής με βάση τα στοιχεία του 2023 ήταν 2,65 και πλέον κάθε 1 ευρώ που παράγεται από την τουριστική δραστηριότητα δημιουργεί πρόσθετη αξία στο ΑΕΠ που προσεγγίζει συνολικά τα 3 ευρώ.

Είναι πλέον δεδομένη η διεθνής αναγνώριση της Ελλάδας ως χώρας που διαθέτει υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν με σημαντικές ξενοδοχειακές υποδομές και υπηρεσίες. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και η ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας. Το μερίδιο του κλάδου των καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης στη συνολική ΑΠΑ ξεπερνά το 7% και η απασχόληση στον κλάδο διαμορφώνεται γύρω στις 380 χιλ.. Ωστόσο, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας ακολουθεί ανοδική πορεία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ το β ́ τρίμηνο του 2024 το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 8,3% και ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ-27, μετά από εκείνο της Τσεχίας (8,4%). Παρατηρείται επίσης ότι σε άλλες μεσογειακές χώρες, στις οποίες ο τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική δραστηριότητα, τα αντίστοιχα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας είναι αρκετά χαμηλότερα (Κύπρος: 6,9%, Γαλλία: 4,7%, Ιταλία: 3,3%, Πορτογαλία: 1,9%, Κροατία: 2,2% και Ισπανία: 0,6%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: