Τουρισμός: Προσδοκίες για υπερ-εισπράξεις Ιούλιο – Αύγουστο

Τουρισμός: Προσδοκίες για υπερ-εισπράξεις Ιούλιο – Αύγουστο
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει άποψη από της Πάρο. Σημαντικές διακρίσεις, για άλλη μία χρονιά, απέσπασε η Ελλάδα στα Reader’s Choice Awards 2019, αυτή τη φορά από τους αναγνώστες της αμερικανικής έκδοσης του κορυφαίου ταξιδιωτικού περιοδικού «Conde Nast Traveller». Συγκεκριμένα η χώρα μας κατατάχθηκε στην 7η θέση της κατηγορίας «Κορυφαίες 20 χώρες» (Top 20 Countries), όπου υποψήφιες ήταν συνολικά 193 χώρες, ενώ στην κατηγορία «Καλύτερα νησιά στον κόσμο» (Best islands in the World) και ειδικότερα στα «Κορυφαία 5 νησιά της Ευρώπης» (Top 5 in Europe) η Ελλάδα απέσπασε τη «μερίδα του λέοντος», αφού η Μύκονος κατέλαβε την 3η, η Πάρος την 4η και η Κρήτη την 5η θέση. Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ/Kostas Vergas Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Μαξιλάρι» ενόψει νέου πακέτου μέτρων - Το ισχυρό δολάριο και το αποτύπωμα στο Tax Free.

Ισχυρή ώθηση στα κρατικά έσοδα, ενόψει νέου γύρου μέτρων από το φθινόπωρο, προοιωνίζεται το «τσουνάμι» αφίξεων ξένων τουριστών μεσούσης της θερινής σεζόν.

Η υπέρβαση των εσόδων θα επιστρέφει στους πολίτες, όπως έχει διαμηνύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που υπολογίζει πλέον σε ένα ισχυρό αντίβαρο απέναντι στο βαρύ φορτίο της ηλεκτρικής ενέργειας. Προς ώρας τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το θετικό σενάριο για την έκβαση της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα κόντρα στις δυσμενείς επιρροές που έχουν στα ταξίδια ο πληθωρισμός και τα ακριβά καύσιμα που επηρεάζουν το κόστος των ναύλων.

Με τις αφίξεις σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος και η Σαντορίνη να «τρέχουν» με διψήφιο ρυθμό σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο ενισχύονται οι προσδοκίες για τουριστικές εισπράξεις πάνω από τα επίπεδα του 2019, ήτοι 20 δισ. ευρώ.

Ήδη ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είχε μιλήσει πρόσφατα για αυξήσεις των αφίξεων που αγγίζουν το 40% και 60%σε Μύκονο και  Σαντορίνη αντίστοιχα και περίπου 24% σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Ενδεικτικά είναι και τα επίσημα στοιχεία από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που δείχνουν μια θερμή εκκίνηση της τουριστικής περιόδου με 2,4 εκατ. επιβάτες να διακινούνται από το Ελ.Βενιζέλος μόνο τον Ιούνιο, δηλαδή αύξηση 122% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και μόλις 6% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η επιβατική κίνηση κλιμακώνεται τον Ιούλιο, με Αμερικανούς και Βρετανούς να πρωταγωνιστούν στη ζήτηση αναπληρώνοντας το κενό άλλων εθνικοτήτων, όπως για παράδειγμα Κινέζων και Ρώσων, που σε μεγάλο βαθμό απουσιάζουν, οι μεν λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών στη χώρα τους και οι δε λόγω των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που ήθελαν τους Αμερικανούς να «ψηφίζουν» Ευρώπη αυτή τη σεζόν ως αποτέλεσμα την ενίσχυσης της αγοραστικής τους δύναμης από την εξίσωση της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου στο 1-1. Η υποχώρηση του ευρώ στα χαμηλά εικοσαετίας έναντι του δολαρίου ενθαρρύνει περαιτέρω τους Αμερικανούς επισκέπτες στην Ελλάδα, τάση που καταγράφεται ήδη από την άνοιξη. Πρόκειται για μια εξέλιξη με αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις στην αγορά, καθώς μεταξύ άλλων ευνοεί και το λιανεμπόριο. Το tax free shopping, που αποτελεί βαρόμετρο για τις δαπάνες των ξένων τουριστών στα καταστήματα, εμφανίζει επιδόσεις που θυμίζουν εποχές κανονικότητας.

Αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ακόμη ενδεικτικά, η τάση είναι θετική και ενθαρρύνει την πρόβλεψη ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά καλύτερη από το 2019 με όρους αξίας συναλλαγών, παρά την πιθανή κάμψη του όγκου τους. Εξάλλου η αγορά στο σύνολό της μετασχηματίζεται, με αναδυόμενες τάσεις να δίνουν τον τόνο στο tax free shopping (αγορές με επιστροφή ΦΠΑ για επισκέπτες από χώρες εκτός ΕΕ). Ας σημειωθεί ότι προηγήθηκε μια χρονιά ρεκόρ, το 2019 και μετά την πανδημία αναδεικνύονται ευκαιρίες από την δυναμική που επιδεικνύουν εθνικότητες όπως Ισραηλινοί, Βρετανοί και Άραβες, ενώ οι Αμερικανοί παραμένουν οι πιο καλοί «πελάτες», καθώς ανέκαθεν εμφάνιζαν υψηλές δαπάνες (πάνω από 1.000-1.200 ευρώ κατά μ.ο. ανά συναλλαγή).

Εν κατακλείδι, όπως διαπιστώνεται από παράγοντες της αγοράς, φέτος οι τουρίστες από ΗΠΑ, Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου έχουν μεγαλύτερη «όρεξη» για αγορές και εμφανίζουν δαπάνες πάνω από τα επίπεδα του 2019, οπότε επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για… υπερ-εισπράξεις.