Τουρισμός: Σενάρια για άνοιγμα το Πάσχα με στοχευμένα μέτρα
- 15/02/2021, 10:40
- SHARE
Εν μέσω ζυμώσεων για το ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να επεξεργάζεται πλέγμα μέτρων που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού κατά την επανεκκίνηση, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ως ορόσημο την… Ανάσταση.
Καθώς κλιμακώνονται οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινής λύσης στο θέμα των ασφαλών μετακινήσεων τουριστών, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με χώρες εντός και εκτός ΕΕ προκειμένου να καταρτιστεί το σχετικό πλαίσιο. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα καλλιεργούνται προσδοκίες για πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και για θετικά μηνύματα από τα μαθηματικά μοντέλα που αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία προκρίνουν σενάρια για άνοιγμα της αγοράς το Πάσχα. Αυτά τα δεδομένα επιταχύνουν την προετοιμασία για το πλαίσιο που θα διέπει την επανεκκίνηση της αγοράς και για την οποία προϋπόθεση είναι η άρση των περιορισμών στο αεροπορικό ταξίδι με κοινούς κανόνες για την διακίνηση ταξιδιωτών.
Υπενθυμίζεται ότι για την φετινή σεζόν ο στόχος που έχει τεθεί είναι το διπλάσιο από το περσινό σκορ – το 2020 οι επιδόσεις της τουριστικής αγοράς έφτασαν στο 25% της κανονικής σεζόν. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πέραν των συμφωνιών που θα πρέπει να προηγηθούν στο επίπεδο των διασυνοριακών μετακινήσεων τουριστών, αναγκαίο είναι ένα πλέγμα στοχευμένων μέτρων για την ασφαλή μετάβαση των επιχειρήσεων από το lockdown στην επανεκκίνηση και από κει σε μια νέα κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό κλιμακώνονται οι πιέσεις από θεσμικούς φορείς για την ανάληψη γενναίων πρωτοβουλιών, με ενδεικτικές τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η ΠΟΕΣΕ ολοκληρώνει τη δράση παράδοσης των κλειδιών των επαγγελματιών, που ξεκίνησε συμβολικά την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη μέτρων ουσιαστικής στήριξης, με χρηματοδότηση των επαγγελματιών, συνεχή απαλλαγή από τα ενοίκια και για τους επόμενους μήνες, ρευστότητα για κεφάλαια κίνησης και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ώστε να διακρατηθούν οι θέσεις απασχόλησης στον κλάδο και να μην κινδυνέψει με λουκέτο μία στις δύο επιχειρήσεις που βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με αυτή την απειλή.
Από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, με νέα επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να δημιουργηθούν δύο βαθμίδες επιχειρήσεων, με διαφορετικά ποσοστά στήριξης παγίων δαπανών. Όπως εξηγεί, η πρώτη θα πρέπει να αφορά επιχειρήσεις με απώλεια εσόδων από 1.3.2020 – 31.12.2020 άνω του 30%, όπως προβλέπει το προσωρινό πλαίσιο και μία για επιχειρήσεις με απώλεια εσόδων από 1.3.2020 – 31.12.2020 άνω του 50%. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ τα ποσοστά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά κανόνα έχουν κάνει χρήση των επιστρεπτέων προκαταβολών, που με βάση το προσωρινό πλαίσιο αφαιρούνται από τις πάγιες δαπάνες. Επίσης τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός στο σύνολό του είναι κλάδος εντάσεως κεφαλαίου με μεγάλες και συνεχείς επενδύσεις και οι αποσβέσεις αποτελούν πάγιες δαπάνες που ειδικά το 2020, χρονιά μείωσης εσόδων για τον τουρισμό ύψους 78% κατά μέσο όρο, αυξάνουν τις ζημιές. Οι ζημιές λοιπόν, θα πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδο ΕΒΤ, μετά δηλαδή από αποσβέσεις και χρηματοοικονομικά και πάνω σε αυτό το ποσό των ζημιών, να μπει το όριο του 70% ή του 90% (ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης) που καθορίζει το ανώτατο ποσό, έως του οποίου μπορούν να επιδοτηθούν οι πάγιες δαπάνες.