Τουρκία: «Παγωμένα» για 3ο συνεχόμενο μήνα τα επιτόκια – Εν αναμονή για τον πληθωρισμό

Τουρκία: «Παγωμένα» για 3ο συνεχόμενο μήνα τα επιτόκια – Εν αναμονή για τον πληθωρισμό
This photograph taken on June 9, 2023, shows the Central Bank of Turkey, in Ankara. Turkish President Recep Tayyip Erdogan appointed former Wall Street executive Hafize Gaye Erkan as central bank governor on June 9, signalling a possible shift from his unconventional policies to fight soaring inflation. (Photo by Adem ALTAN / AFP) Photo: AFP
Η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε τον Ιούνιο σταθερά τα βασικά επιτόκια της για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αναφέροντας πως περιμένει την αποκλιμάκωση του υψηλότατου πληθωρισμού στην οικονομία και δηλώνοντας να επέμβει έτοιμη σε ενδεχόμενο ρίσκο ανόδου των τιμών.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν άφησε το επιτόκιο ρεπό μίας εβδομάδας στο 50% την Πέμπτη. Η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δείχνει πως επιβραδύνει την οικονομία, προσθέτοντας παράλληλα πως υπάρχουν σημάδια για ανθεκτικότητα της ζήτησης που μπορεί να ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια πρόβλημα από τις υψηλές τιμές, με τον ετήσιο γενικό πληθωρισμό στη χώρα να διαμορφώνεται κοντά στο 75% για τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: