Τουρκία: «Παγωμένα» και πάλι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας – Στο 50%

Τουρκία: «Παγωμένα» και πάλι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας – Στο 50%
epa10869303 A man exchanges money at an exchange office in Istanbul, Turkey, 19 September 2023. According to Turkish Statistics Institute (TUIK), the Inflation reached 58.9 percent year-on-year in August in the country, the highest since December 2022. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πληθωρισμός της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι μεταξύ των ταχύτερων στον κόσμο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε την Πέμπτη να διατήρησει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, ενώ υποσχέθηκε πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερβολικής ρευστότητας που προκαλείται από την αυξημένη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάνδιατήρησ το επιτόκιο αναφοράς στο 50%, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η MPC επανέλαβε ότι η πολιτική της θα παραμείνει σφιχτή «μέχρι να σημειωθεί σημαντική και διατηρήσιμη μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερημένες επιδράσεις της νομισματικής σύσφιξης, η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής, αλλά επανέλαβε ότι παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους του πληθωρισμού» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι θα λάβει μέτρα που σχετίζονται με την πιστωτική ανάπτυξη και τις καταθέσεις για τη «διατήρηση της μακροοικονομικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη στήριξη του μηχανισμού νομισματικής μετάδοσης».

Το Bloomberg υποστηρίζει πως μια μεγαλύτερη παύση από την κεντρική τράπεζα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της δυναμικής των ξένων εισροών που εισρέουν σε τοπικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι επενδυτές εμπιστεύονται τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιστρέψει σε μια πιο συμβατική οικονομική πολιτική και να μειώσει τον πληθωρισμό που αναμένεται να κορυφωθεί σύντομα γύρω στο 75%.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας, που εξακολουθεί να είναι μεταξύ των ταχύτερων στον κόσμο, θα αρχίσει να επιβραδύνεται από τον επόμενο μήνα και θα κλείσει το έτος στο 38%.

Αν και τα τουρκικά ονομαστικά επιτόκια είναι τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της G20 εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από το μηδέν όταν προσαρμόζονται στις τρέχουσες τιμές.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προτιμούν να εξετάζουν τη διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού και της προβλεπόμενης από την κεντρική τράπεζα πορείας του πληθωρισμού, μια άποψη που δείχνει ότι η πολιτική είναι ήδη πιο αυστηρή από ό,τι θα φαινόταν διαφορετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: