Τουρκικά ΜΜΕ: Επιτυχημένη η επίσκεψη Τσαβούσογλου
- 01/06/2021, 14:26
- SHARE
Η Άγκυρα επιδιώκει ήπιους τόνους για να επιτευχθεί η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν τον Ιούνιο στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να διασφαλιστεί συνάντηση Ερντογάν- Μπάιντεν.
O Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπορεί να μην μετέβη τελικά στα Χανιά όπου υπήρχε πρόταση να φιλοξενηθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να ξεκίνησε την επίσκεψη του στην Ελλάδα από την Θράκη. Έτσι έγινε δεκτός από τον έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Όμως η μεγάλης κυκλοφορίας Χουριγιέτ που πλέον είναι φιλοκυβερνητική θυμήθηκε ανήμερα της επίσημης συνάντησης να εκθειάσει την πρόθεση Μητσοτάκη να τον υποδεχθεί στην οικογενειακή κατοικία ως κίνηση με νόημα που σημαίνει φιλία.
Ο Τουρκικός τύπος εστιάζει στον εναγκαλισμό Τσαβούσογλου-Δένδια στο εστιατόριο Διόνυσος, το άνοιγμα των συνόρων για τους τούρκους πολίτες και φυσικά την επικείμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη. Γενικά η τουρκική διπλωματία δηλώνει άκρως ικανοποιημένη για την φιλοξενία και την αντιμετώπιση καθ’ όλη την επίσκεψη. Αν κανείς αναλογιστεί ότι επί της ουσίας οι δυο πλευρές στις συνομιλίες διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά ότι διαφωνούν σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, η μεγάλη αυτή στροφή μαρτυράει δύο πραγματικότητες.
Ελλάδα-Τουρκία ξεκινούν από εκεί που σταμάτησαν πριν 6 χρόνια
Πρώτον επιβεβαιώνει την πρόθεση της Άγκυρας να τηρηθούν ήπιοι τόνοι για να επιτευχθεί αυτή η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Ιούνιο στην διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Έτσι δύναται να διασφαλιστεί μια πρώτη επιτυχημένη δια ζώσης επαφή Ερντογάν – Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στον τούρκο ομόλογό του, μέσω της υφυπουργού Εξωτερικών Γιουέντι Σέρμαν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, ότι επιθυμεί την εδώ και τώρα την απομάκρυνση των ρωσικών S-400 από το τουρκικό έδαφος.
Και δεύτερον διατρανώνει πόσο δυσάρεστη ήταν η κατάσταση σε όλες τις επαφές του τελευταίου διαστήματος μετά την πολιτική χαρακωμάτων, με τους στόλους των δυο χωρών να είναι σε πλήρη ανάπτυξη το 2020 σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Τώρα οι σχέσεις φαίνεται να ξεκινούν και πάλι από εκεί που είχαν μείνει πριν διακοπούν οι διερευνητικές 6 χρόνια πίσω.
Τρεμοσβήνει από μια χαραμάδα αισιοδοξίας η πιθανότητα να ανοίξει μια συζήτηση που σε βάθος χρόνου να οδηγήσει σε σύγκλιση γύρω από ένα πλαίσιο για τα μεγάλα ζητήματα στα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.
Πηγή: Deutsche Welle