Τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη στέλνει ο Ερντογάν
- 27/12/2019, 09:34
- SHARE
Μετά το αίτημα της κυβέρνησης της Τρίπολης, η Άγκυρα θα αποστείλει στρατεύματα στην Λιβύη μέσα στον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας τον εμφύλιο στην βορειοαφρικανική χώρα στο επίκεντρο ευρύτερων τριβών στην περιοχή.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης μάχεται με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.
Αξιωματικός από την Τρίπολη επιβεβαίωσε χθες ότι εστάλη στην Τουρκία επίσημο αίτημα για στρατιωτική υποστήριξη με την αποστολή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών τουρκικών δυνάμεων.
Το Reuters επιχείρησε να προσεγγίσει για σχολιασμό συνεργάτες του Χαφτάρ, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.
Οι στρατιώτες του Χαφτάρ δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν το κέντρο της Τρίπολης, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κερδίσει έδαφος στα περίχωρα της λιβυκής πρωτεύουσας, με την βοήθεια ρωσικών και σουδανικών στρατευμάτων, όπως και με drones από τα ΗΑΕ, αναφέρουν διπλωμάτες.
Τα κινεζικής κατασκευής drones που έχει ο Χαφτάρ του έχουν δώσει μια σχετική υπεροχή στον αέρα, καθώς μπορούν να κουβαλήσουν τα οκταπλάσια εκρηκτικά από αυτά που μπορούν να μεταφέρουν τα drones της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία τα έχει προμηθευτεί από την Τουρκία.
«Από την στιγμή που υπάρχει πρόσκληση (από την Λιβύη), θα ανταποκριθούμε» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε μέλη του κόμματός του. «Θα περάσουμε το σχετικό νομοσχέδιο για την αποστολή στρατιωτών στην Λιβύη, μόλις ανοίξει η Βουλή» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με το Reuters, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από το τουρκικό κοινοβούλιο γύρω στις 8-9 Ιανουαρίου, οπότε θα αρχίσει και η ανάπτυξη των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη.
Χθες, Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι. Και οι δύο απέρριψαν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, την εκμετάλλευση του λιβυκού θέματος από ξένες δυνάμεις. «Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα μέρη πρέπει επειγόντως να κάνουν βήματα και να επιλύσουν τη διαφορά πριν οι Λίβυοι χάσουν τον έλεγχο από εξωτερικές δυνάμεις» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Η Αίγυπτος πάντως έχει ταχθεί στο πλευρό του Χαφτάρ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν καλέσει όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν υπό τον φόβο αύξησης της ρωσικής επιρροής.
Ένταση με την Ρωσία
Εδώ και εβδομάδες η Άγκυρα επισείει την πιθανότητα αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποίησε και την στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια σύνορά της με την Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών.
Επιπλέον, την Τετάρτη ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της Τυνησίας, προσπαθώντας να κερδίσει συμμαχία στα δυτικά της Λιβύης, και ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Ο Τυνήσιος πρόεδρος, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι η χώρα του ποτέ δεν θα εισχωρούσε σε μια συμμαχία ή ένωση και θα διατηρήσει την εθνική κυριαρχία της σε όλο το έδαφός της.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη, την ώρα που στο πλευρό του Χαφτάρ πολεμούν Ρώσοι μισθοφόροι της εταιρείας Wagner.
«Η Ρωσία είναι εκεί με 2.000 άνδρες της Wagner» είπε ο Ερντογάν την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι άλλοι περίπου 5.000 άνδρες έχουν φτάσει από το Σουδάν. «Τους έχει καλέσει η επίσημη κυβέρνηση; Όχι» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες πριν από λίγες ημέρες αναζητώντας συμβιβασμό στα ζητήματα της Λιβύης και της Συρίας, όπου οι Ρώσοι υποστηρίζουν τον Άσαντ.
Στην Μεσόγειο, η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για τα δικαιώματα εξορύξεων, την ώρα που η Αθήνα καταγγέλλει τα τουρκολιβυκά μνημόνια ως παράνομα.
Πηγή: Reuters