Τούρκος ΥΠΕΞ: «Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα ελληνοτουρκικά»

Τούρκος ΥΠΕΞ: «Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα ελληνοτουρκικά»
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Hakan Fidan, στην Αθήνα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Τι δήλωσε ο Χακάν Φιντάν για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στον γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου. Όσα είπε και για την Κύπρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μιλώντας σε διεθνείς ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, έκανε απολογισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για το 2024 και αναφέρθηκε στους στόχους για το 2025, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τόνισε ότι η θετική δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας διατηρήθηκε κατά το 2024, με υψηλού επιπέδου διάλογο και αμοιβαίες επισκέψεις. «Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε σε αυτόν το ρυθμό και το νέο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε επίσης ότι οι υφιστάμενες διαφωνίες εξετάζονται μέσα από διμερείς μηχανισμούς διαλόγου που λειτουργούν αποτελεσματικά, προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και της περιοχής να ενεργούμε στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική επίλυσης των προβλημάτων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με λίγο θάρρος, χωρίς να χάσουμε τίποτα και χωρίς να αλλάξουμε τη σημερινή μας ζωή». Αναγνώρισε την επιρροή του παρελθόντος στις σημερινές σχέσεις, αλλά τόνισε ότι «έχει πλέον διαμορφωθεί μια διαφορετική πραγματικότητα».

Ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της ηγετικής τόλμης για την επίλυση των διαφορών, δηλώνοντας ότι «οι ηγεσίες και των δύο χωρών θέλουν να το κάνουν αυτό».

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, παρά τη θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Φιντάν ανέφερε: «Αυτό που θα ήθελα να δω εγώ στην Κύπρο, ειλικρινά, είναι ένα περιβάλλον στο οποίο τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, η Ελλάδα και η Τουρκία, θα λύσουν όλοι μαζί τα προβλήματά τους και θα μετατρέψουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας».

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Ας μην αφήσουμε ένα μεγάλο κουβάρι προβλημάτων στις μελλοντικές γενιές, όπως δηλαδή το παραλάβαμε εμείς από τις προηγούμενες γενιές. Μακάρι να το λύσουμε και να μην μείνει στις μελλοντικές γενιές. Αλλά όπως είπα, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: