Με τους «νέους Λόρενς της Αραβίας» τα «βάζει» ο Ερντογάν
- 13/10/2014, 18:16
- SHARE
Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίζεται τη μη στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους που προελαύνει σε Συρία και Ιράκ πουλώντας αιχμαλώτους ως σκλάβους.
«Πριν από εκατό χρόνια, ορισμένοι εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κι αυτοί υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Ο Λόρενς ήταν ένας Άγγλος κατάσκοπος μεταμφιεσμένος σε Άραβα. Σήμερα οι κατάσκοποι είναι αυτοί που προδίδουν την ίδια τη χώρα τους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για νέους «Λόρενς της Αραβίας» που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας του.
«Υπάρχουν σήμερα νέοι Λόρενς, μεταμφιεσμένοι σε δημοσιογράφους, σε ιερωμένους, σε συγγραφείς και σε τρομοκράτες που κρύβονται πίσω από την ελευθερία του Τύπου, τον πόλεμο της ανεξαρτησίας ή την τζιχάντ», συνέχισε ο Ερντογάν, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, ασκώντας έμμεσα κριτική σε όσους «υποκινούν» τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Τουρκία μετά την άρνησή της να επέμβει στρατιωτικά κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.
Ο Βρετανός αξιωματικός Τόμας Έντουαρντ Λόρενς θεωρείται ως ένας από τους πρωτεργάτες της αραβικής εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1918.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε επίσης στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και στον πρώην σύμμαχό του, τον ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του.
Η Τουρκία έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας και μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, καθώς και τον εξοπλισμό της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Οι απαιτήσεις αυτές έγιναν δεκτές με μεγάλη επιφύλαξη από τις δυτικές χώρες, εκτός της Γαλλίας.
«Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά και μόνο στο Κομπάνι. Γιατί όλοι αυτοί που παραμένουν απαθείς απέναντι στη σφαγή στο Κομπάνι, όπου δεν υπάρχουν πλέον άμαχοι, την χρησιμοποιούν εναντίον της Τουρκίας;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.
Συνεχίζεται η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ
Έως και 180.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες που διεξάγονται στην πόλη Χιτ και τα περίχωρά της, στην επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ, η οποία κατελήφθη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Νωρίτερα σήμερα οι τζιχαντιστές κατέλαβαν μια στρατιωτική βάση που είχε εγκαταλειφθεί από τον ιρακινό στρατό σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων δυτικά της Χιτ, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του στρατού και τρία μέλη μιας σουνιτικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζει την κυβέρνηση της χώρας. Οι ισλαμιστές άρπαξαν τρία θωρακισμένα οχήματα και τουλάχιστον πέντε άρματα και κατόπιν πυρπόλησαν τη βάση.
Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισλαμικό Κράτος έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στην επαρχία Άνμπαρ, που συνορεύει με τη Συρία. Στις 2 Οκτωβρίου κατέλαβε τη Χιτ, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά του Ραμάντι, και δύο ημέρες αργότερα τη γειτονική Κουμπάισα. Λόγω των συγκρούσεων και των αεροπορικών επιδρομών από τις αμερικανικές και τις ιρακινές δυνάμεις τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι ή 30.000 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τη Χιτ, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους έφυγαν προς τα ανατολικά, προς το Ραμάντι και τη Χαλιντίγια. Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μια μεγάλη έκταση από το Κάιμ, στα σύνορα με τη Συρία, μέχρι το φράγμα Χαντίθα, πάνω στον ποταμό Ευφράτη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας και τοπικές φυλές πολεμούν τους τζιχαντιστές. Η πτώση της Χιτ θεωρείται ως μια προσπάθεια του ΙΚ να απομονώσει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το φράγμα αυτό που ελέγχει τη ροή των νερών του Ευφράτη προς το νότιο Ιράκ.
Σύγχρονοι σκλάβοι οι αιχμάλωτοι Γιεζίντι για τους τζιχαντιστές
Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι πρόσφερε ως «λάφυρα» στους μαχητές της γυναίκες και παιδιά της φυλής των Γεζίντι που αιχμαλωτίστηκαν στο βόρειο Ιράκ, υπερηφανευόμενη ότι αναβίωσε τη δουλεία. Στην τελευταία έκδοση του προπαγανδιστικού περιοδικού Dabiq, το Ισλαμικό Κράτος παραδέχεται για πρώτη φορά με σαφήνεια ότι κρατά αιχμαλώτους Γεζίντι και τους πουλάει ως σκλάβους.
Πολλές εκατοντάδες Γεζίντι, μέλη μιας μειονότητας του βορείου Ιράκ, εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας και η προέλαση των τζιχαντιστών στη χώρα αυτή, πριν από τέσσερις μήνες. Αξιωματούχοι των Γεζίντι και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν τον Αύγουστο ότι οι μειονότητα απειλείται με γενοκτονία. Την απειλή αυτή επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ ως έναν από τους λόγους των αεροπορικών επιθέσεών που εξαπέλυσαν εναντίον του ΙΚ.
Τον Αύγουστο χιλιάδες Γεζίντι είχαν αποκλειστεί επί πολλές ημέρες στα βουνά Σιντζάρ ενώ άλλοι σφαγιάστηκαν. Εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά εξαφανίστηκαν και τύχη τους παραμένει άγνωστη.
Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Η αναγέννηση της δουλείας πριν από την ώρα της» το Dabiq γράφει ότι η υποδούλωση ανθρώπων που πιστεύεται ότι έχουν αποκλίνουσες θρησκευτικές πεποιθήσεις έδωσε και πάλι νόημα σε μια πλευρά της σαρία, του ισλαμικού νόμου. «Μετά την αιχμαλωσία τους, οι γυναίκες και τα παιδιά των Γεζίντι μοιράστηκαν μεταξύ των μαχητών του ΙΚ που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στο Σιντζάρ», βεβαιώνει το άρθρο.