Toyota: Σκάνδαλα και ανταγωνισμός έφεραν πτώση στις πωλήσεις παγκοσμίως

Toyota: Σκάνδαλα και ανταγωνισμός έφεραν πτώση στις πωλήσεις παγκοσμίως
epa08197132 (FILE) The logo of Toyota Motor Corp. is seen at the Tokyo Motor Show 2019 in Tokyo, Japan, 23 October 2019 (reissued 06 February 2020). According to reports, Toyota Motor Corp. raised its group net profit forecast for 25 percent for the current fiscal year ending March 2020. EPA/KIYOSHI OTA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πωλήσεις της Toyota υποχώρησαν παγκοσμίως τον Αύγουστο, με μείωση 12,6% στην παραγωγή και 3,7% στις πωλήσεις, λόγω σκάνδαλων ασφαλείας και ανταγωνισμού στην Κίνα.

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, βλέπει πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις και την παραγωγή της τον Αύγουστο, μετά από μια σύντομη ανάκαμψη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, η παγκόσμια παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών Daihatsu Motor και Hino Motors, μειώθηκε κατά 12,6% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τις 808.023 μονάδες, ενώ οι παγκόσμιες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3,7%.

Οι πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων στην Ιαπωνία και την Κίνα δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν την πτώση, ενώ οι σκάνδαλα ασφαλείας στην Ιαπωνία, που οδήγησαν σε ανακλήσεις και διακοπές παραγωγής, έχουν επιβαρύνει την εταιρεία. Οι πωλήσεις της Toyota στην Ιαπωνία μειώθηκαν περισσότερο από 9% λόγω των συνεπειών των παραποιημένων πιστοποιήσεων ασφάλειας οχημάτων.

Παρά την πτώση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα (EV), τα υβριδικά μοντέλα της Toyota παραμένουν δημοφιλή, με αύξηση 22% σε πωλήσεις υβριδικών οχημάτων, φτάνοντας τις 336.848 μονάδες τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι πωλήσεις EV περιορίστηκαν στις 12.682 μονάδες, με μόλις 119 να πωλούνται στην Ιαπωνία, ενισχύοντας την εικόνα της αργής υιοθέτησης ηλεκτροκίνησης στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Toyota, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό στην Κίνα, όπου οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 13,5% σε 152.065 μονάδες. Ο πόλεμος τιμών με ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως η BYD, δυσχεραίνει την προσπάθεια της Toyota να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της. Παράλληλα, οι στόχοι της για τις πωλήσεις EV μέχρι το 2026 μειώθηκαν από 1,5 εκατομμύρια σε 1 εκατομμύριο οχήματα.

Η εταιρεία προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της μέσω οικονομικών κινήσεων, όπως η επέκταση της επαναγοράς μετοχών σε 1,2 τρισεκατομμύρια γιεν, επιπλέον των 200 δισ. γιεν που είχαν ανακοινωθεί τον Μάιο.

Παρά τα εμπόδια, η Toyota σημείωσε αύξηση 17% στα λειτουργικά κέρδη για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, με τα υβριδικά οχήματα να καταγράφουν καλές επιδόσεις στη Βόρεια Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: