Toyota: Το ποντάρισμα στα υβριδικά πρώτα χλευάστηκε και τελικά δικαιώθηκε – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Toyota: Το ποντάρισμα στα υβριδικά πρώτα χλευάστηκε και τελικά δικαιώθηκε – Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Photo prise le 03 novembre 1999 à Tourlaville du logo de la firme automobile japonaise Toyota. (Photo by MYCHELE DANIAU / AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία προσπαθεί να επαναλάβει το ίδιο με ένα απίθανο ποντάρισμα.

Του Marco Quiroz-Gutierrez

Ενώ πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες προέβλεψαν ένα διαφαινόμενο μέλλον αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα, η Toyota σημείωσε κέρδη δίνοντας έμφαση στα υβριδικά σε σχέση με τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα – μια κίνηση που στην αρχή χλευάστηκε πριν δικαιωθεί τον περασμένο χρόνο καθώς οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων εκτοξεύτηκαν. Τώρα η εταιρεία επαναλαμβάνει το ποντάρισμα με μια νέα προσέγγιση στον παραδοσιακό κινητήρα του αυτοκινήτου.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο δήλωσε την Τρίτη ότι θα αναπτύξει μικρότερους κινητήρες εσωτερικής καύσης που είναι βελτιστοποιημένοι για υβριδικά οχήματα και μπορούν να δεχτούν εναλλακτικά καύσιμα όπως βιοκαύσιμα, υγρό υδρογόνο και συνθετικά καύσιμα σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Subaru και της Mazda υποσχέθηκαν επίσης να παράγουν νέους κινητήρες, είπαν σε συνέντευξη τύπου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Toyota, Koji Sato την Τρίτη.

Οι νέοι κινητήρες, αν και εξακολουθούν να λειτουργούν ως επί το πλείστον με βενζίνη, θα επιτρέψουν πιο συμπαγή και αποδοτικά οχήματα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας απανθρακοποίησης που αντιμετωπίζει τον «άνθρακα ως εχθρό», σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Ο Sato είπε ότι, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία επικεντρώνεται σε οχήματα με μπαταρίες, υπάρχει ακόμα χώρος για βελτιωμένους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

«Προκειμένου να παρέχουμε στους πελάτες μας διαφορετικές επιλογές για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, είναι απαραίτητο να ανταποκριθούμε στην πρόκληση των εξελισσόμενων κινητήρων που είναι σε αρμονία με το ενεργειακό περιβάλλον του μέλλοντος», είπε σε δήλωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κίνηση της Toyota είναι μια επέκταση της λεγόμενης προσέγγισης «πολλαπλών διαδρομών» της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει την προσφορά στους καταναλωτές ποικίλων επιλογών για τη μείωση των εκπομπών των οχημάτων τους, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών καθώς και των ηλεκτρικών οχημάτων. Για χρόνια, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Toyota, Akio Toyoda, ήταν διστακτικός για τα ηλεκτρικά οχήματα και πίεζε υπέρ της διαφοροποίησης.

Αφού οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2020 έως το 2021, ο τότε διευθύνων σύμβουλος Toyoda προειδοποίησε ότι ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον για την αυτοκινητοβιομηχανία «θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελαν να πιστεύουμε τα μέσα ενημέρωσης». Τον Ιανουάριο, ο Toyoda, τώρα πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας, προχώρησε περισσότερο, λέγοντας ότι η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων θα κορυφωθεί στο 30% όλων των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Η αντιδημοφιλής στάση της Toyoda προκάλεσε κριτική από επενδυτές, αναλυτές και οικολόγους, οι οποίοι είπαν ότι η εταιρεία έκανε λάθος να ποντάρει ενάντια στο αναπόφευκτο ενός αποκλειστικά ηλεκτρικού μέλλοντος. Εν μέσω της πίεσης, ο Toyoda παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος για να γίνει πρόεδρος.

Εν τέλει, όμως, η διαφοροποίηση της Toyota δικαιώθηκε σιγά σιγά, καθώς οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν μείνει στάσιμες και οι πελάτες στρέφονται στα υβριδικά ως εναλλακτική λύση. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία αύξησε την καθοδήγηση των καθαρών κερδών της σε ρεκόρ 30,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τροφοδοτούμενη εν μέρει από τις ισχυρές πωλήσεις υβριδικών.

Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Nasdaq αυξήθηκαν κατά 20% από τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com