Τραμπ ή Χάρις; Η Ευρώπη σε στάση αναμονής για τις εκλογές στις ΗΠΑ – Οι προσδοκίες των Βρυξελλών

Τραμπ ή Χάρις; Η Ευρώπη σε στάση αναμονής για τις εκλογές στις ΗΠΑ – Οι προσδοκίες των Βρυξελλών
(COMBO) This combination of pictures created on September 06, 2024 shows former US President and Republican presidential candidate Donald Trump in Las Vegas, Nevada, August 23, 2024 and US Vice President and Democratic presidential candidate Kamala Harris in North Hampton, New Hampshire, on September 4, 2024. The first ballots for the US election were slated to go out to voters September 6, 2024, two months ahead of what looks set to be a photo finish between Kamala Harris and Donald Trump. (Photo by Ellen SCHMIDT and Joseph Prezioso / AFP) Photo: pixabay.com
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν με αγωνία, ανησυχώντας ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι αμερικανικές εκλογές αναμένεται να κρίνουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να φέρει είτε σταθερότητα είτε νέα προκλήσεις. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν με αγωνία, ανησυχώντας ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο πρώην πρόεδρος έχει επανειλημμένα επικρίνει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, προειδοποιώντας ότι θα περιορίσει τη στήριξη προς το Κίεβο. Παράλληλα, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, εντείνοντας τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο.

Σε περίπτωση νίκης της Κάμαλα Χάρις, οι Βρυξέλλες βλέπουν μια ευκαιρία για σταθερότερη συνεργασία. Αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποια θα είναι τα σχέδια της Χάρις στην εξωτερική πολιτική, η πιθανότητα συνεργασίας δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι με τη Χάρις υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης “καλή τη πίστει,” σε αντίθεση με τον απρόβλεπτο και σκληρό τρόπο επικοινωνίας του Τραμπ. Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για σημαντικές και μακροχρόνιες αλλαγές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να σημάνει περαιτέρω πίεση στις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Ήδη 23 από τα 32 μέλη της Συμμαχίας έχουν πετύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, αλλά η Ευρώπη γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει περισσότερα. Παράλληλα, οι δηλώσεις Τραμπ ότι θα σταματήσει τη βοήθεια προς το Κίεβο έχουν εγείρει φόβους ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα εξαρτάται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ευρώπη. Ορισμένοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, έχουν ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να πιεστεί η Ευρώπη να προωθήσει διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας.

Στο εμπορικό μέτωπο, η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη για ενδεχόμενη επιστροφή των δασμών που επιβλήθηκαν επί Τραμπ. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν ήδη διαμορφώσει λίστα με αμερικανικά προϊόντα που μπορεί να στοχεύσουν σε απάντηση, αν και επισημαίνουν ότι προτιμούν την αποφυγή μιας νέας κλιμάκωσης. Με τις εξαιρέσεις από τους δασμούς στον χάλυβα να λήγουν τον Μάρτιο, η ΕΕ προετοιμάζεται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ιδίως αν ο Τραμπ επιστρέψει στο τιμόνι των ΗΠΑ.

Παρά τις προκλήσεις, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε πιο ήπιες συνομιλίες με την Κάμαλα Χάρις, εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για συνεργασία. Η πρώην σύμβουλος Γκρέτα Πάις σημείωσε πως η Χάρις θα επιδιώξει τη συνεργασία και θα προσπαθήσει να αποφύγει περιττές συγκρούσεις, ανοίγοντας το δρόμο για μια σταθερότερη σχέση Ευρώπης-ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: