Τραμπ προς Ρωσία και Ουκρανία: «Ή υπογράφετε ή σωπαίνετε»
- 13/04/2025, 11:20
- SHARE

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου έχουν προχωρήσει, αλλά έφτασαν σε σημείο καμπής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Air Force One: «Υπάρχει μία στιγμή κατά την οποία πρέπει είτε να υπογράψεις είτε να σωπάσεις. Και θα δούμε τι θα συμβεί. Νομίζω ότι θα πάει μια χαρά».
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του ειδικού του απεσταλμένου, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου διαβουλεύσεων για κατάπαυση του πυρός. Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν πως η υπομονή του Τραμπ εξαντλείται, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής δευτερογενών κυρώσεων σε χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δείχνει να ανταποκρίνεται στη ρητορική Τραμπ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας ότι ο Τραμπ είναι ο μόνος Δυτικός ηγέτης που αναγνωρίζει τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης – όπως η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Μόσχα θεωρεί «κόκκινη γραμμή». «Ήταν τεράστιο λάθος», υποστήριξε ο Λαβρόφ, επαινώντας τη στάση Τραμπ.
Ωστόσο, το διπλωματικό τοπίο παραμένει θολό, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνίας αποχής από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε πως η Μόσχα τηρεί τον λόγο της, παρουσιάζοντας λίστα με πρόσφατα χτυπήματα του Κιέβου, ενώ το Κίεβο κάνει λόγο για σχεδόν καθημερινές επιδρομές κατά ουκρανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι «όλα πάνε καλά», αν και επεσήμανε πως τίποτα δεν έχει σημασία αν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Τέλος, δεσμεύτηκε ότι τη Δευτέρα θα παρουσιάσει αναλυτικά την πολιτική του σχετικά με τους δασμούς στα μικροτσίπ – ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα στον ευρύτερο γεωοικονομικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.