Τραμπ: Κανείς δεν θα γλυτώσει από τους δασμούς – Το «ξεχωριστό καλάθι» για κινητά, υπολογιστές και τσιπ

Τραμπ: Κανείς δεν θα γλυτώσει από τους δασμούς – Το «ξεχωριστό καλάθι» για κινητά, υπολογιστές και τσιπ
US President Donald Trump pumps his fist as he arrives to delivers remarks on reciprocal tariffs during an event in the Rose Garden entitled "Make America Wealthy Again" at the White House in Washington, DC, on April 2, 2025. Trump geared up to unveil sweeping new "Liberation Day" tariffs in a move that threatens to ignite a devastating global trade war. Key US trading partners including the European Union and Britain said they were preparing their responses to Trump's escalation, as nervous markets fell in Europe and America. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP) Photo: AFP
Νέο κεφάλαιο στην επιθετική εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ - Οι δηλώσεις για «εχθρικά εμπορικά έθνη».

Απτόητος συνεχίζει ο Ντόναλντ Τραμπ την κλιμάκωση της εμπορικής του πολιτικής απέναντι στην Κίνα, ανοίγοντας πλέον μέτωπο και στον κλάδο των ηλεκτρονικών. Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη δημιουργία «ξεχωριστού καλαθιού δασμών» για προϊόντα όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και οι ημιαγωγοί (τσιπ).

«Κανείς δεν ξεμπλέκει, και ειδικά η Κίνα, η οποία μας αντιμετωπίζει χειρότερα», έγραψε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι τα προϊόντα αυτά ήδη υπόκεινται στους υφιστάμενους δασμούς 20% για τη φεντανύλη, και απλώς «μετακινούνται σε άλλο κουβά». Επιτέθηκε δε εκ νέου στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απόκρυψη της αλήθειας.

Στην ίδια ανάρτηση, ο Τραμπ προανήγγειλε την έναρξη νέας έρευνας από την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας για τους Δασμούς, η οποία θα εξετάσει όχι μόνο τους ημιαγωγούς αλλά και «ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα ηλεκτρονικών προϊόντων». «Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι άλλων χωρών, ειδικά εχθρικών εμπορικών εθνών όπως η Κίνα», ανέφερε, καλώντας σε επαναβιομηχάνιση της Αμερικής.

Οι δηλώσεις Τραμπ έρχονται λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, στο δίκτυο ABC, όπου επιβεβαίωσε ότι έξυπνα τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές θα υπαχθούν σε νέο καθεστώς δασμών, πιθανόν εντός του επόμενου μήνα. Η λίστα περιλαμβάνει και τους ημιαγωγούς, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει την εξάρτηση από κινεζικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιμένει ότι η πολιτική του θα οδηγήσει σε νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε φορολογικές ελαφρύνσεις και λιγότερη γραφειοκρατία. «Η Χρυσή Εποχή της Αμερικής έρχεται», ανέφερε, ολοκληρώνοντας με το σύνθημα: «Θα κάνουμε την ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει «κανέναν νικητή»

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κρίνει ότι ο προστατευτισμός «δεν οδηγεί πουθενά» και ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει «κανέναν νικητή», καθώς ξεκινά από το Βιετνάμ περιοδεία του στην Ασία.

«Οι δυο χώρες μας πρέπει να προασπιστούν σθεναρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα, τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων της βιομηχανίας του εφοδιασμού, καθώς και το διεθνές περιβάλλον ανοίγματος και συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Σι σε άρθρο του στη βιετναμική εφημερίδα Nhân Dân, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: