Τραμπ: «Συντριπτικά» αντίποινα κατά του Ιράν σε περίπτωση ενέργειας κατά των ΗΠΑ
- 25/06/2019, 20:02
- SHARE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα ότι θα πλήξει το Ιράν σε αντίποινα για οποιαδήποτε ενέργεια της Τεχεράνης σε «ο,τιδήποτε αμερικανικό», αφού νωρίτερα σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε «διανοητικά καθυστερημένο» τον Λευκό Οίκο με αφορμή τις νέες κυρώσεις που επέβαλε σε Ιρανούς αξιωματούχους και στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.
«Η αδαής και πολύ προσβλητική ανακοίνωση που έκανε σήμερα το Ιράν δείχνει μόνο ότι δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν εναντίον ο,τιδήποτε αμερικανικού θα αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη και συντριπτική ισχύ. Σε ορισμένους τομείς, συντριπτική σημαίνει αφανισμός», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Από την πλευρά του, το Ιράν έκανε γνωστό ότι θα αποδεσμευθεί «αποφασιστικά», «από τις 7 Ιουλίου», από άλλες δύο από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του το 2015, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο.
Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων, η Τεχεράνη ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι σταματά να θεωρεί ότι δεσμεύεται από τα όρια που έθετε αυτή η συμφωνία, που επιτεύχθηκε το 2015 στη Βιέννη με έξι διεθνείς δυνάμεις, στα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει. Η ανακοίνωση αυτή, που παρουσιάστηκε ως απάντηση στην απόφαση που έλαβε έναν χρόνο πριν η Ουάσινγκτον να αποχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία και να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, συνοδεύτηκε από ένα τελεσίγραφο.
Η Τεχεράνη έδωσε διορία «60 ημερών» στις άλλες χώρες της συμφωνίας της Βιέννης (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) προκειμένου να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις κυρώσεις αυτές που παραλύουν την οικονομία της και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, και τις πετρελαϊκές εξαγωγές της.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Τεχεράνη είχε απειλήσει να σταματήσει να δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε για «τον βαθμό εμπλουτισμού ουρανίου» (που είχε περιοριστεί στο 3,67% από τη συμφωνία της Βιέννης) και να επαναλάβει ένα σχέδιο κατασκευής αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, που είχε ανασταλεί με τη συμφωνία.
Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι έλαβε ένα «αποκλειστικό σημείωμα» του ναυάρχου Αλί Σαμχανί, γενικού γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (CSSN), στο οποίο ο τελευταίος δηλώνει ότι κουράστηκε από την «αυθάδεια» των ευρωπαϊκών χωρών. Οι τελευταίοι ασκούν, όπως υποστήριξε, «αυξημένη πίεση» προκειμένου να υποχρεώσουν το Ιράν «να συνεχίσει να εφαρμόζει» τις δεσμεύσεις του «χωρίς τα άλλα μέρη» να εκπληρώνουν τις δικές τους.
Κατά συνέπεια, αναφέρεται στο σημείωμα αυτό, «στη βάση της απόφασης του CSSN» που ανακοινώθηκε στις 8 Μαΐου, «το δεύτερο στάδιο του σχεδίου μείωσης των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν (…) θα αρχίσει αποφασιστικά να εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου».
Με αυτό τον τρόπο, «οι χώρες που εξέλαβαν την ‘υπομονή’ της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως αδυναμία και αδράνεια, θα αντιληφθούν πως η απάντηση του Ιράν στην επίθεση του αμερικανικού drone [στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους] (που καταρρίφθηκε στις 20 Ιουνίου) δεν θα είναι διαφορετική από εκείνην» που θα αντιτίθεται στις «ύπουλες πολιτικές προσπάθειές τους να περιορίσουν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του ιρανικού λαού», αναφέρεται στο σημείωμα, σύμφωνα με το Fars.
Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες έπειτα από μια συνεδρίαση για το Ιράν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία επιβεβαίωσαν «τη δέσμευσή τους στην εφαρμογή στο σύνολό της» της συμφωνίας της Βιέννης.
Λέγοντας πως είναι «αποφασισμένες να εργαστούν» προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν όλα τα μέρη να πράξουν το ίδιο και να «αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει» τη συμφωνία αυτή, «απαραίτητο πυλώνα του καθεστώτος μη εξάπλωσης [των πυρηνικών όπλων] και της συλλογικής ασφάλειάς μας».
Όμως στο σημείωμά του που δημοσιεύει το Fars, ο ναύαρχος Σαμσανί εκτιμά πως «μέχρι τώρα, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να σώσει τη συμφωνία και βλέπει στην ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών χωρών την απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις μαζί τους είναι «μάταιες».
Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν εκτίμησε πως το Ιράν θα διέπραττε «σοβαρό λάθος» παραβιάζοντας τη συμφωνία.
Το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο «έχουν κινητοποιηθεί πλήρως προκειμένου να κάνουν το Ιράν να κατανοήσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον του», και ότι θα ήταν «μια κακή απάντηση στην πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με δικούς της υπολογισμούς, η Τεχεράνη θα μπορούσε να βρεθεί σε μια κατάσταση παραβίασης της συμφωνίας από την Πέμπτη, ημερομηνία κατά την οποία τα αποθέματά της σε ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο των 300 κιλών που τίθεται από τη συμφωνία της Βιέννης.
Ρωσία: Η Μόσχα καταδικάζει τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά του Ιράν
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναλογισθεί τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική που υιοθετεί έναντι του Ιράν, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, με αφορμή τις νέες κυρώσεις που επέβαλλε κατά του Ιράν, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί «όχι μόνο να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Μέση και Εγγύς Ανατολή, αλλά και να υπονομεύσει όλο το σύστημα της διεθνούς ασφάλειας».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία, πως οι ΗΠΑ, ήδη περισσότερο από ένα χρόνο εντείνουν τις πιέσεις κατά του Ιράν», επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον «αποδίδοντας αβάσιμες κατηγορίες στην Τεχεράνη και αποχωρώντας από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εντείνει τις πιέσεις εναντίον του με τις συνεχιζόμενες κυρώσεις και την προκλητική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής»
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ απαιτούν από την Τεχεράνη, η δραστηριότητα της οποίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας είναι αποκλειστικά ειρηνική και βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αδικαιολόγητες υποχωρήσεις, ζητώντας της στην πράξη να παραιτηθεί από τα νόμιμα συμφέροντα της στις διεθνείς υποθέσεις.
Το ρωσικό υπουργείο, αναφερόμενο στις κυρώσεις που επέβαλλε η Ουάσιγκτον εναντίον του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επισημαίνει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο κόβει τις γέφυρες με την Τεχεράνη παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ότι υποστηρίζει τον διάλογο με την Τεχεράνη. «Είναι προφανής η νέα εκδήλωση της μόνιμης επιδίωξης των ΗΠΑ να επιβάλουν την θέληση τους σε κυρίαρχα κράτη» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του, επισημαίνοντας ότι «η Ουάσιγκτον, θεωρώντας ότι είναι ο διαχειριστής των τυχών του κόσμου και υιοθετώντας μια όλο και πιο επιθετική πολιτική, σπεύδει να τιμωρήσει εκείνους που δεν προτίθενται να υποταχθούν στις αμερικανικές υπαγορεύσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters