Τράπεζα Πειραιώς: Ηγετικός ρόλος στην πράσινη και ψηφιακή µετάβαση της χώρας
- 14/07/2023, 09:00
- SHARE
Η ολοκληρωµένη και αποτελεσµατική συµβολή στον µετασχηµατισµό και τη βιώσιµη ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας και κοινωνίας αποτελεί για την Τράπεζα Πειραιώς τον κορυφαίο και απόλυτα δεσµευτικό στόχο της στρατηγικής και των επιχειρηµατικών της επιλογών. Η βιωσιµότητα ως πλαίσιο αναφοράς χαρακτηρίζει όλες τις δραστηριότητές της και υπαγορεύει δράσεις και πρωτοβουλίες τόσο στο επίπεδο των εσωτερικών της λειτουργιών όσο και στον επιχειρηµατικό και κοινωνικό χώρο. Η Πειραιώς προχωρά συστηµατικά στην κατεύθυνση της βιώσιµης τραπεζικής και δηµιουργεί υποδοµές, πολιτικές και στρατηγικές που ενσωµατώνουν στις λειτουργίες της τα βέλτιστα κριτήρια ESG (κριτήρια για το Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρικής Διακυβέρνησης).
Ο σταθερός αυτός προσανατολισµός φέρνει την τράπεζα στην πρωτοπορία των διαδικασιών που συντελούνται καθώς η χώρα δηµιουργεί θεµέλια και όρους για τη µετάβαση σε µια πορεία βιώσιµης ανάπτυξης. Η πορεία αυτή προϋποθέτει εκτεταµένες αλλαγές και νέες κατευθύνσεις µε ξεκάθαρη προτεραιότητα την «πράσινη» και την ψηφιακή µετάβαση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εξωστρέφεια, την καινοτοµία και ευρύτερα θεσµικές αλλαγές και διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις που να δηµιουργούν ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τους αναπτυξιακούς σχεδιασµούς των επιχειρήσεων. Σε αυτήν τη διαδικασία η σηµασία της κινητοποίησης του υγιούς επιχειρηµατικού τοµέα είναι κοµβικής σηµασίας.
«Πράσινη» µετάβαση
Για την Τράπεζα Πειραιώς η πρόκληση της «πράσινης» µετάβασης και η µετάβαση σε µια οικονοµία χωρίς εκποµπές άνθρακα, που προστατεύει το περιβάλλον και συµβάλλει στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής, είναι εφικτή και οικονοµικά βιώσιµη, δηµιουργώντας τεράστιες δυνατότητες για την προσέλκυση επενδύσεων και τον «πράσινο» µετασχηµατισµό του επιχειρηµατικού τοµέα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα έχει ηγετική θέση στην υποστήριξη τοµέων όπως οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η Αποθήκευση Ενέργειας, οι υποδοµές, οι «πράσινες» τεχνολογίες, η ηλεκτροκίνηση, η Υπεύθυνη Γεωργία κ.λπ.
Ως κατεξοχήν «πράσινη» τράπεζα στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει σήµερα έκθεση ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε «πράσινα» δάνεια και το µεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, µε δυναµικότητα που υπερβαίνει τα 2,1 GW, ενώ έχει χορηγήσει δάνεια συνδεδεµένα µε κριτήρια βιωσιµότητας (ESG), της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της τράπεζας, πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα φιλοδοξούν να µηδενίσουν τις εκποµπές τους σύµφωνα µε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίµα. Για να επιτευχθεί αυτό, θα απαιτηθούν σηµαντικές επενδύσεις – περίπου 500 δισ. ευρώ έως το 2050. Κατά συνέπεια, αυτή η µετάβαση θα έχει σαφή θετικό µακροοικονοµικό αντίκτυπο για την οικονοµία.
Σε αυτή την πορεία, ο ρόλος του Ταµείου Ανάπτυξης είναι καταλυτικός όχι µόνο διότι προσφέρει χρηµατοδότηση µε πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά διότι µε τα κίνητρά του διοχετεύει πόρους προς τους σηµαντικούς για την «πράσινη» και την ψηφιακή µετάβαση τοµείς. Επιπρόσθετα, πολύ σηµαντικοί πόροι θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονοµία και µέσω άλλων πηγών όπως το ΕΣΠΑ και οι αναπτυξιακός νόµος, σε συνδυασµό και µε άλλα χρηµατοδοτικά εργαλεία και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που είναι διαθέσιµα. Συνολικά, οι αναπτυξιακοί πόροι που µπορεί να αξιοποιήσει η χώρα µας φτάνουν δυνητικά τα 80 δισ. ευρώ.
Μοντέλο βιώσιµης ανάπτυξης
Για την Πειραιώς αποτελεί πρώτιστη επιλογή και στόχος η έµπρακτη υποστήριξη του επιχειρηµατικού τοµέα µε επαρκή χρηµατοδότηση και υψηλού επιπέδου συµβουλευτικές υπηρεσίες, ώστε να προσαρµοστεί στο µοντέλο βιώσιµης ανάπτυξης –πράσινη µετάβαση και ψηφιοποίηση– που θα του επιτρέψει να αξιοποιήσει τους διαθέσιµους επενδυτικούς πόρους και τις προοπτικές που ανοίγονται από τον µετασχηµατισµό της οικονοµίας, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του στην αγορά, να µειώσει το λειτουργικό του κόστος και να εισέλθει σε νέους καινοτόµους τοµείς.
Σηµειώνεται πως ήταν η πρώτη τράπεζα που έλαβε από το Ταµείο Ανάκαµψης την τέταρτη δόση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ, µετά την επιτυχή απορρόφηση των κεφαλαίων που της έχουν διατεθεί, έχοντας αναλάβει συνολικά τη διαχείρισή πόρων συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριµένα, η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε χρηµατοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 2,46 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταµείου ύψους 700 εκατ. ευρώ και δικά της κεφάλαια ύψους 580 εκατ. ευρώ. Επίσης, µέσω του αναπτυξιακού νόµου, εξετάζει επιχειρηµατικά σχέδια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.
*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.