Τράπεζες: Δυναμική είσοδος στην έκδοση πράσινων ομολόγων
- 31/08/2021, 10:10
- SHARE
Κώστας Παπαγρηγόρης
Τα πράσινα ομόλογα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στον παγκόσμιο χάρτη των εκδοτών και ειδικά στην Ευρώπη, και το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να μείνει εκτός αυτής της νέας τάσης, την οποία έχουν χαιρετίσει οι επενδυτές διεθνώς.
Όπως εξηγεί στο news247.gr έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, «η μαζική μετατόπιση ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων στην Ευρώπη με στόχο την πράσινη μετάβαση δημιουργεί συνθήκες φθηνής χρηματοδότησης καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση για πράσινα ομόλογα» και προσθέτει ότι «από το 2020 όλο και περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης σπεύδουν να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για τίτλους με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, λόγω και της αύξησης της ευαισθητοποίησης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και της στροφής της πολιτικής στην πράσινη οικονομία, εξελίξεις τις οποίες και έφερε στο προσκήνιο η πανδημία του κορωνοϊού.
Σε αυτή την κατεύθυνση κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο επισπεύδουν την ανάπτυξη της πράσινης χρηματοδότησης και ήδη ο αρμόδιος υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός προωθεί άμεσα με νομοσχέδια τους επόμενους μήνες την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για την αγορά καλυμμένων και πράσινων καλυμμένων ομολόγων. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με την Κομισιόν, ώστε να ολοκληρωθεί η ταξινόμηση του τι είναι και κατά πόσο μια πράσινη επένδυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ήδη η έκδοση του πρώτου πράσινου κρατικού ομολόγου της Ελλάδας, μια κίνηση η οποία ωστόσο δεν εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί το τρέχον έτος, αλλά αφορά το πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Η στρατηγική τραπεζών και εταιρειών
Ήδη, η Εθνική Τράπεζα αλλά και ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν κάνει αυτό το βήμα (π.χ. Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή,) εκδίδοντας τίτλους των οποίων τα κεφάλαια προορίζονται για τη χρηματοδότηση φιλικών προς το περιβάλλον προγραμμάτων.
Βάσει των αρχών της ICMA (International Capital Markets Association) για τα πράσινα ομόλογα, η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας. Ειδικότερα, έμφαση θα δοθεί στη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ, όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού ενός πράσινου ομολόγου – γεγονός που έχει ανακοινωθεί από την διοίκηση της τράπεζας -ως κομμάτι του στρατηγικού της προγράμματος εκδόσεων. Άλλωστε υπάρχουν πολλά πιθανά έργα τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν χρήση αυτών των ομολόγων.
Η Eurobank είχε ενημερώσει στο πρόσφατο παρελθόν την διεθνή επενδυτική κοινότητα πως θα προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός πράσινου πλαισίου, ενώ η εκτίμηση είναι πως η τράπεζα σχεδιάζει ένα πράσινο ομόλογο που μπορεί να το συνδέσει με μια σειρά από έργα ενέργειας που χρηματοδοτεί. Σημειώνεται ότι η τράπεζα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης (ΑΔΜΗΕ), το μεγαλύτερο Αιολικό Πάρκο (Καφηρέας) κ.λ.π., ενώ στον σχεδιασμό υπάρχουν έργα πελατών της τράπεζας τα οποία θα πληρούν όρους περιβάλλοντος, κοινωνίας, εταιρικής διακυβέρνησης.
Σε ότι αφορά την Alpha Bank, η διοίκηση της τράπεζας κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά της σε αυτό το κομμάτι του στρατηγικού της σχεδιασμού, αλλά η αγορά θεωρεί περίπου βέβαιο πως όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Β. Ψάλτης κρίνει κατάλληλη τη χρονική συγκυρία σαφώς και θα προχωρήσει σε ανάλογες εκδόσεις.
Τα πλεονεκτήματα
Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα των πράσινων τραπεζικών ομολόγων, σημειώνεται πως είναι ποικίλα για όλους τους εμπλεκόμενους:
α) Για τους επενδυτές-ομολογιούχους, που μέσω των πράσινων ομολόγων ικανοποιούν την επιθυμία τους να επενδύσουν σε έργα που συντελούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
β) Για τους εκδότες – Τράπεζες, οι οποίες εξασφαλίζουν ρευστότητα που θα κατευθυνθεί στην υλοποίηση της στρατηγικής τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ενισχύουν την εταιρική τους εικόνα και
γ) Για τις επιχειρήσεις – πιστούχους, για τις οποίες οι τράπεζες δεσμεύουν ένα διακριτό ποσό κεφαλαίων αποκλειστικά για την υλοποίηση των επιλέξιμων πράσινων έργων τους.
Πηγή: news247.gr