Τράπεζες: Έρχονται μέτρα για προμήθειες, στεγαστικό και ΜμΕ
- 04/12/2024, 08:37
- SHARE
Δέσμη παρεμβάσεων για την βελτίωση των συναλλαγών των πολιτών με τις τράπεζες ετοιμάζει η κυβέρνηση θέτοντας στο επίκεντρο τη μείωση των προμηθειών αλλά και την αξιοποίηση του στοκ ακινήτων προς επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
Λαμβάνοντας υπόψη την κερδοφορία και τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου, που έχει ανακάμψει μετά τις κρατικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουν ανοίξει σημαντικά ζητήματα. Ενδεικτική ήταν χθες η συζήτηση στη Βουλή -σε υψηλούς τόνους- μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο της απάντησης του πρώτου στην πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.
Ο κ. Χατζηδάκης αντιπροτείνει πέντε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα που θα λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά προβλήματα και θα αντανακλούν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πελατών των τραπεζών.
Αυτές εστιάζουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη μείωση των προμηθειών, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες αλλά και στον ενεργό ρόλο των τραπεζών στην προσπάθεια επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος. Το τελευταίο εδράζεται στην αξιοποίηση του στοκ άνω των 20.000 ακινήτων που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των τραπεζών μέσω πλειστηριασμών και θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει λύση τόσο για την μερική κάλυψη της ζήτησης, στον βαθμό που οι τράπεζες πρόσφεραν ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όσο και για το φρενάρισμα των τιμών στην αγορά.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των οικιστικών ακινήτων, με ενδεικτικό ότι στο γ΄ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 7,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Για το 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 11,9% το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
Πάντως, δεν παραβλέπεται ότι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Για παράδειγμα, δόθηκε η δυνατότητα σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια, για να ενταθεί ο ανταγωνισμός, στηρίχθηκε ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας και έγινε υποχρεωτικό το IRIS με δωρεάν προμήθειες για τους ιδιώτες και χαμηλές για τους επαγγελματίες. Επίσης, μειώθηκαν με νόμο κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ, έγιναν αφορολόγητα τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, που έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις και εντάθηκε η δραστηριότητα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
“Προχωρούμε σε λύσεις αξιόπιστες και ζυγισμένες που δεν αποσταθεροποιούν τις τράπεζες και την οικονομία, δεν στέλνουν το λάθος μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δεν θέτουν σε κίνδυνο το αξιόχρεο της χώρας”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας ότι οι τράπεζες μόλις στάθηκαν στα πόδια τους μετά την κατάρρευση την προηγούμενη δεκαετία. Χρειάστηκε επανειλημμένα να ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα των φορολογουμένων ενώ μόλις έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ με προσέλκυση νέων επενδυτών, για τους οποίους θα ήταν “δυσάρεστη έκπληξη” τυχόν αύξηση της φορολογίας.