Τράπεζες: Εστίαση και Κατασκευές οι πρωταθλητές στα κόκκινα δάνεια
- 19/06/2021, 13:07
- SHARE
Κώστας Παπαγρηγόρης
Μόλις 4,1 δισ. ευρώ δάνεια παρέμεναν στο τέλος του 2020 σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσης (moratorium), όταν το μέγιστο ποσό των συγκεκριμένων δανείων και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθε, από την έναρξη της πανδημίας, στα 27,6 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ, η περίοδος αναστολής είχε λήξει για το 85% των δανείων πριν το τέλος του έτους.
Την ίδια στιγμή τα περισσότερα κόκκινα δάνεια παρουσιάζει ο κλάδος της εστίασης, καθώς σύμφωνα με την ΤτΕ, περίπου ένα στα δύο επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση (ποσοστό 50,7%). Ακολουθούν ο κλάδος των κατασκευών όπου το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων φθάνει το 35,2%, και οι κλάδοι των αγροτικών δραστηριοτήτων με (33,1%), του εμπορίου με 32,8%, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (29,5%) και της μεταποίησης (26,0%).
Στον αντίποδα οι κλάδοι που φαίνεται να έχουν την καλύτερη πιστοληπτική συμπεριφορά είναι ο κλάδος της ενέργειας όπου το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μόλις 2,7% και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων με δείκτη ΜΕΔ στο 10,9%.
Η ακτινογραφία των αναστολών
Οι αναστολές πληρωμών αφορούσαν κατά βάση εξυπηρετούμενα δάνεια, σε ποσοστό άνω του 80%, και σε μεγάλο μέρος δάνεια προς επιχειρήσεις, τα οποία ανέρχονταν σε ποσοστό περίπου 53% (κυρίως προς μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις). Αναφορικά με τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους κατανέμονταν τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών στο τέλος του 2020, αυτοί ήταν κυρίως οι κλάδοι της εστίασης και παροχής καταλυμάτων (45%), των μεταφορών (13%), του εμπορίου (11%), των υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας (9%) και της μεταποίησης (6%).
Από τα 4,1 δισ. ευρώ των δανείων που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής τα 3,8 δισ. ευρώ είναι εξυπηρετούμενα και από αυτά περίπου 3,4 δισ. αφορούν επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένουν σε μορατόριουμ ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου επιχειρήσεων.
Τα δάνεια των οποίων η αναστολή πληρωμής έχει λήξει ανέρχονται σε 23,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, 12,5 δισ. ευρώ ήταν προς νοικοκυριά και περιελάμβαναν 9,6 δισ. ευρώ δάνεια που εξυπηρετούνταν και τα υπόλοιπα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα.
Τα moratoria προς τις επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 10,9 δισ. ευρώ και από αυτά 8,8 δισ. ευρώ ήταν προς δάνεια εξυπηρετούμενα. Συνολικά, σε μορατόριουμ πληρωμών βρέθηκαν δάνεια 27,6 δισ. ευρώ (τα 14,5 δισ. προς επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα προς νοικοκυριά) και από αυτά εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι να λάβουν την αναστολή, δάνεια 22,3 δισ. ευρώ.
Αδύνατη η πρόβλεψη για τα νέα κόκκινα δάνεια
Στην Έκθεση της για την Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΤτΕ, αναγνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει ακριβής πρόβλεψη. Παράλληλα η ΤτΕ σημειώνει τη μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν επιτύχει οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι οι μεγάλες προβλέψεις που σχηματίσθηκαν εξαιτίας της πανδημίας οδήγησαν τις τράπεζες σε ζημιές το 2020.
Όσον αφορά τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα δημιουργήσει η πανδημία, η ΤτΕ αποφεύγει να επαναλάβει την εκτίμηση που έκανε από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, για νέα «κόκκινα» 8 – 10 δισ. ευρώ. Σημειώνει μόνο ότι «η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης θα επιδράσει καθοριστικά στη συναλλακτική συμπεριφορά χωρίς να αποκλείεται η δημιουργία νέου κύματος ΜΕΔ, το οποίο στη παρούσα χρονική συγκυρία δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια».
Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι από την κορύφωση, τον Μάρτιο 2016, το ύψος των «κόκκινων» δανείων έχει υποχωρήσει κατά 60 δισ. ευρώ, αλλά τονίζει ότι «ο δείκτης ΜΕΔ παραμένει ο υψηλότερος στην ευρωζώνη και πολλαπλάσιος του μέσου όρου τραπεζών αντίστοιχου μεγέθους που εποπτεύονται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό – SSM (2,6% με στοιχεία Δεκεμβρίου 2020)».
Η ΤτΕ σημειώνει, πάντως, ότι «απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, οι οποίες θα διευκολύνουν την εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών λόγω αυξημένου πιστωτικού κινδύνου εξαιτίας της πανδημίας και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων».
Πηγή: news247.gr