Τράπεζες: Ευνοϊκή συγκυρία για άντληση κεφαλαίων MREL
- 23/01/2024, 10:28
- SHARE
Άνοιξε ο πρώτος κύκλος εξόδου των τραπεζών στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων MREL (Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων), με τις πρώτες εκδόσεις να δίνουν σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης από τους θεσμικούς επενδυτές.
Κλίμα φτιάχνουν ειδήσεις όπως η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο, μέσω της διάθεσης των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και οι επαφές που γίνονται στα roadshows που λαμβάνουν χώρα στην έναρξη της χρονιάς, με επίκεντρο το επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των συστημικών τραπεζών και τις απαιτήσεις του SRB MREL Dasboard, του συμβουλίου εξυγίανσης, θα πρέπει να αναμένεται άντληση περίπου 6 δισ. ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις MREL μέχρι και το 2025. Πρόκειται για κεφάλαια που αντλούνται σε δόσεις και έχουν άλλη διαβάθμιση από αυτά στο μοντέλο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σε αντίστοιχες κινήσεις προβαίνουν όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά την κρίση χρέους και τις ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν, στο πλαίσιο της διασφάλισης αποτελεσματικής και αξιόπιστης εφαρμογής του εργαλείου bail-in, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας BRRD για την εξυγίανση των τραπεζών στην ΕΕ, επιπλέον των απαιτήσεων του SSM. Ο δείκτης MREL προσαρμόζεται στα ειδικά χαρακτηριστικά της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους, του επιχειρηματικού μοντέλου, του προφίλ κινδύνου κ.ο.κ.. Επίσης, οι στόχοι MREL καθορίζονται από τις αρχές εξυγίανσης της ΕΕ, μετά από διαβούλευση με τις εποπτικές αρχές.
Ειδικά στην Ελλάδα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το θετικό momentum για την οικονομία μπορεί να μην υπεισέρχονται στον προγραμματισμό των τραπεζών για την άντληση κεφαλαίων MREL αλλά συνθέτουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών. Σημειώνεται δε ότι στις συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν πρόσβαση μόνο θεσμικοί, επαγγελματίες και μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές. Επίσης πρόκειται για εκδόσεις υψηλού ρίσκου με υψηλά κουπόνια.
Τα ομόλογα του 2023 διατέθηκαν με επιτόκια άνω του 6,50% ενώ στις πρόσφατες εκδόσεις παρατηρούμε διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα στην έκδοση 10ετούς Tier2 η Eurobank άντλησε 300 εκατ. ευρώ, με προσφορές 1,8 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 6,375%, έναντι αρχικής εκτίμησης 6,875%, με τον δείκτη MREL να προσεγγίζει το 26%.
Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ, με την προσφορά να φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 7,375% έναντι αρχικής εκτίμησης για τιμολόγηση στην περιοχή του 7,75%.
Επίσης, χθες η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση στην αγορά ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,4 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,5%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, λόγω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5%, έναντι guidance 5,0%. Σημειώνεται πάντως ότι είχε προηγηθεί πριν από λίγους μήνες -πριν το placement για την συμμετοχή του ΤΧΣ, που μείωσε το ποσοστό του σε 18% από 40%- έκδοση Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας με το επιτόκιο στο 8% έναντι guidance 8,375%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ.
Η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, με την αποεπένδυση του ΤΧΣ αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ προβλέπεται να επιφέρουν περαιτέρω μείωση στα επιτόκια των εκδόσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank άνοιξε τον κύκλο αποεπένδυσης του ΤΧΣ επαναγοράζοντας το 1,4% που κατείχε το δημόσιο. Σήμερα το ΤΧΣ έχει αποεπενδύσει πλήρως από την Eurobank και την Alpha Bank, έχει διαθέσει πάνω από το μισό της συμμετοχής του στην Εθνική Τράπεζα και αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου η αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία κατέχει 27%, με τα σενάρια να είναι ανοιχτά για εξ ολοκλήρου ή τμηματική διάθεση σε δύο δόσεις.