Τράπεζες: Οι ανάγκες για στήριξη δανειοληπτών και οι κόντρες στη Βουλή
- 15/12/2022, 10:29
- SHARE
Ανεβαίνουν οι τόνοι για το ρόλο των τραπεζών εν μέσω κρίσης στην στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών και για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, με ενδεικτικές τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα με τραπεζίτες, αλλά και την αντιπαράθεση στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023.
Ας σημειωθεί ότι η υποχρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων συνέβαλε στην αύξηση των χρεών τους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που έδειξε ότι το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή αυξάνεται σταθερά από την πανδημία φτάνοντας τον Ιούλιο του 2021 σε 43,3%.
Χθες ο κ. Σταϊκούρας είχε «δύσκολες» διαπραγματεύσεις -όπως τις χαρακτήρισε- με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Αν και ο ίδιος δήλωσε μερικώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης τόνισε ότι «σώζονται 30.000 συμπατριώτες μας», καθώς άμεσα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν ότι θα καλύψουν το ήμισυ της αύξησης της δόσης δανείου τους, μια σημαντική εξέλιξη για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Εν όψει αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ και επιβάρυνσης του κόστους δανεισμού, κυοφορούνται μέτρα και από την πλευρά των τραπεζών και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις ενώ το μοντέλο της στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών θα αποσαφηνίσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον στο προσεχές διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις και για τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση των προμηθειών των τραπεζών στις συναλλαγές.
Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023 ανεβαίνουν οι τόνοι στα θέματα της οικονομίας με χαρακτηριστική την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου και την έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα για τις πιέσεις στα εισοδήματα των πολιτών και τα έσοδα των επιχειρήσεων.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ, Σταύρος Καραγιάννης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ενεργειών που πρέπει να επιταχυνθούν στο γεγονός ότι οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν αμέσως στους όρους που θέτει η κυβέρνηση και να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες. «Δεν είναι αποδεκτό οι τράπεζες να εμφανίζουν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως από προμήθειες, ενώ διατηρούν τα επιτόκια καταθέσεων σχεδόν μηδενικά και ταυτόχρονα διαφημίζουν προσωπικά δάνεια με επιτόκιο 16,8%», ανέφερε στη Βουλή.
Ο Ανδρέας Πουλας, βουλευτής Αργολίδας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναφέρθηκε σε δυσοίωνη εικόνα που τη συμπληρώνει η σκανδαλώδης τραπεζική πολιτική καθώς «όχι μόνο δαπανήθηκαν εκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων 20 δισ. ευρώ η κυβέρνηση εγγυήθηκε τη μεταφορά δανείων από τις τράπεζες στα funds, βάζοντας ταφόπλακα στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά… Καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία οι προστατευτικές για την ασφάλεια των διατραπεζικών συναλλαγών ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν φορολογούνται τα τραπεζικά υπερκέρδη…».
Ο Ιωάννης Ανδριανός, βουλευτής Αργολίδας ΝΔ, υπογράμμισε τον θετικό χαρακτήρα που έχει η παρέμβαση της κυβέρνησης στις έως και καταχρηστικές –όπως είπε- πρακτικές των τραπεζών που διασώθηκαν πολλές φορές την τελευταία δεκαετία με χρήματα των πολιτών. «Είναι απαράδεκτο να μειώνεται το κόστος λειτουργίας τους με το κλείσιμο υποκαταστημάτων, με τη μείωση του προσωπικού με τις πιέσεις για εθελοντική έξοδο, με το να μην υπάρχουν ΑΤΜ που να καλύπτουν πλήρως τις εξυπηρετούμενες περιοχές ή να επιβάλλονται εξωφρενικές χρεώσεις και, για παράδειγμα, επιβάρυνση από το Σεπτέμβρη στους πολίτες για εμβάσματα από 8 ευρώ σε 15 ευρώ… Επίσης, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας στα γκισέ, αλλά να ισχύει και για αυτούς ανεξαιρέτως το όριο των 400 ευρώ και πάνω…», πρόσθεσε.
Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τόνισε ότι το ιδιωτικό χρέος φουσκώνει, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ξεπερνούν τα 112 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν τα 111 δισ., ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΦΚΑ αυξήθηκαν κατά 5,5 δισ. μέσα σε έναν χρόνο. Σε αυτό το περιβάλλον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό μηχανισμό και ενώ την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πνίγονται από τις συσσωρευμένες οφειλές και τα επιτόκια των δανείων. Οι μικρές επιχειρήσεις, λοιπόν, οδεύουν προς αφανισμό, χωρίς καμία στήριξη και ευρισκόμενες εκτός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».